Takip Et
  • 16 Mart 2024, Cumartesi

Sürprizlere hazır ol Aydınlı

Senin ile ortak noktamız aynı memleketin çocuğu olmamız. Sen şehirde doğup büyüdüğün için basit eylemlerini bile iş diye sunabiliyor, satabiliyorsun. Oysa benim iş algım; kök kazmak, taş kırmak, toprak bellemek, darı toplamak, pamuk sulamak, zeytin budamak, omzumda ya da eşeklerle yük taşımak vb. O yüzden ben kendimi çalışıyormuş gibi hissetmiyorum. Yani senin anlayacağın canımın içi dilediğin kadar yüklen ve yürü; istediğin her makul şeyi yaparım.

Bugün benden seçime dair genel bir değerlendirmede bulunmamı, ibrenin ne tarafa olduğunu yazmamı bekliyorsun. Özellikle Efeler’de ne olacağını merak ediyorsun.

Önce sana Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminden gözlemlerimi aktarayım. Son 15 gün kala adaylardan önemli hamleler, kitleleri etkileyecek vaatler bekliyorum. O yüzden ne yaptığı ortada olan ve neler yapabileceğine dair seçmende kanaat oluşan mevcut başkan ve CHP adayı Özlem Çerçioğlu için yukarı giden bir ivme bekleme, beklemiyorum. Reklam çalışmaları, anket oyunları gibi birkaç hamlesi olacaktır ama bunlar çok kendisini yukarı taşıyacak durumlar değil. Rakiplerinin büyük bir hata yapmasını beklemekten başka yolu yok. Çerçioğlu’nun kazanmasının yolu rakiplerinin fiilen ya da söylemle kendisini mağdur edecek bir yanlışa, kusura ve hataya bağlı. Şimdilik gördüğüm anketlerdeki oyu 35 puan seviyesinde.

Diğer aday Mustafa Savaş, Çerçioğlu’nun aksine kendi ivmesini yükseltebileceği son düzlüğe girdi. İktidar ittifakının adayı olduğu için eli de bir hayli güçlü. Verdiği sözleri tutacağı yönünde halkta büyük bir güven var. Mustafa bey, son günlerde yapacağı çıkış ve vaatlerle oyunu artırma potansiyeline sahip, olası bir hatasıyla da 40 puan üstünde görünen oyunu da alaşağı edebilir.

Bana göre seçimin gizemlisi İYİ Parti adayı Özer Kayalı. Sana dün yazacağımı söylemiştim. Özer Kayalı’nın hem kişisel hem de partisel avantajları bulunuyor. İYİ Partili seçmenin oylarını alabileceği algısı yüksek ve CHP’den hatta AK Parti, MHP ve diğer partilerden küskün oyları devşirebilme potansiyeli var. Kuşadası Belediye Başkanlığı yaptığı ve döneminde bir falsosu olmadığı için batı bölgesinden çok seviliyor. Bozdoğan’ın damadı olduğu için şehrin doğusunda da sempati yakaladı. Efeler ve merkeze yakın bölgelerde kendisine ilgi beklenenin üstünde. Yaptırdıkları ankette 20 puanın üstüne çıktığını söylüyor ekibi ve partisi. Diğer adaylardan kaçan tüm oyların birleşeceği adres olduğu için kazanma potansiyeli yok değil.

Bana göre bu seçimin en büyük kazanan aktörü DP Adayı Hüseyin Turgut oldu. Sosyal medyasını incele, adam Aydın’da siyasi söylem nasıl üretilir, etkili muhalefet nasıl yapılır dersi veriyor.

Pazar yerlerindeki tuvalet sorunu ve ulaşım problemlerine dikkat çekmeyi başaran Anavatan Partisi Adayı Nail Kaplı’ya da minnettar olmalısın. Sadece siyasete renk katmıyor, fark da yaratıyor.

Çok şey söyleyip hiçbir şey demediğimi düşünme; Efeler değerlendirmemi bekliyorsun. Bence üç büyük adayın da kazanma şansı var.

Anıl Yetişkin’i parti örgütü kabullenmiş değil ama ehveni yani şer (kötünün iyisi) gören bir kesim var. Burak Pehlivan, genç yaşına rağmen Aydın siyasetinin simge isimlerinden biri, adaylığı sürecinde bilinirliğini de sempatisini de artırdı. Kazanma ihtimali Anıl Yetişkin’e göre daha yüksek.

Fatih Atay’a gelince, çok başarılı bir belediye başkanlığı dönemi var. Yaptıkları yeterince referansı, yapacağına olan inanç da halkta ziyadesiyle var. Ekibinden bir arkadaşa sordum; “Efeler halkı organize bir şekilde bizi kandırmıyorsa, açık ara farkla biz kazanıyoruz” dedi. Bunun üstüne ben bir şey demeyeyim.

Sen bu seçimde her türlü sürprizlere açık ol. Çünkü Aydın genelinde halkta büyük bir “değişim arzusu” var ve bu sandığa yansıyabilir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.