Takip Et

CHP’nin zayıf yanı Çerçioğlu

Karşılaştığım herkesten işittiğim soruların cevabını yazarak vereceğimi söyledim. Aydın’a dair seçimle ilgili yorumlarımı, gözlem ve çıkarımlarımı bu yazıyla aktaracağım.

Aydın’da büyükşehir belediyesi ve çoğunluğu büyük ilçe 10’ya yakın belediyesi olan Millet İttifakının büyük ortağı CHP’den başlamak istiyorum.

Cumhuriyet Halk Partisini Aydın’da bu seçimde cılız bırakan durumlar var. Milletvekili aday listelerinin tabanın beklentisi doğrultusunda gerçekleşmemesi ile HDP’nin ve kandilin Kılıçdaroğlu’nu destekleyen açıklamaları, o kitleyi küstürmemek için Atatürk ve Bayraktan uzak bir kampanya yürütülmesi bunlardan birkaçı.

Bana göre en büyük sorun Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun durumu. Aydın halkına hizmete dönüşmesi için genel bütçeden gelen paraları ve halktan ayrıca topladığı su, çeşitli vergi vs gelirleri tamamen kendi işlediği suçları örtmek, bireysel imajını ve itibarını korumak için harcadığı görünür gerçek olan Çerçioğlu’na büyük tepki var. Zaten sahaya çıkamaz durumda.

İşlediği iddia edilen suçlar nedeniyle yargılanan Çerçioğlu’nu savunayım derken kanunsuz işlere bulaşan (belediye meclis üyesi iken belediye aleyhine meslek icra eden) bu nedenle soruşturmaları süren partisinin 4. Sıra adayı Avukat Evrim Karakoz’u seçtirmek istiyor.

Karakoz’a destek için gittiği Çeştepe’de halk tepki verdi. Hangi yüzle geldiğini sorgulayan vatandaş, “Çeştepe’ye ne yaptın?” diye çıkışınca Çerçioğlu ve beraberindekiler oradan sıvıştı. Aydın’ın bir çok mahallesinde durum aynı. O yüzden Aydın’da bu seçim CHP’nin çok sıkıntıları var. En büyüğü de Çerçioğlu’nun durumu.

CHP’nin içinde bulunduğu bu durum Aydın’da en çok İYİ Parti’ye yarıyor. Gelişmelerden rahatsız olan CHP’nin ulusalcı kanadı ve bir şekilde sağ partilere oy verirken zamanla CHP’ye kayan demokrat kesimden başka partilere kaymalar var.

Buradan en çok kaymanın İYİ Parti ile Memleket Partisine olduğunu gözlemliyoruz. Millet İttifakı ortaklarından diğer partilere sempati duyan CHP seçmeni de oldukça fazla. Aydın’da CHP’nin parsayı ortakları ile içinden kopan Memleket Partisine kaptırdığı bir sonuç çıkarsa şaşırmam, şaşırmayın.

CHP’den büyük miktarda oy çalan İYİ Parti’nin milliyetçi, muhafazakar kanadından Kandil’den gelen açıklamalar, HDP’nin Kılıçdaroğlu’na oy istemesi gibi nedenlerden dolayı MHP’ye ve AK Parti’ye oy geçişleri olacağı da seçim öncesi öngörülebilir bir durum.

Geçen seçim Aydın’da milletvekili çıkaramayan MHP’nin bu seçim vekil çıkarması olasılıklar arasında fakat tam da emin olunmuş bir seviyede değil.

Yeşil Sol Parti ismi ile seçime giden HDP’nin Aydın’da milletvekili çıkarması ile ilgili beklenti kendi tabanında ve destekçilerinde oldukça yüksek görünüyor. Lakin bazı doğulu işadamlarının bu durumdan rahatsız olduğu da kulağımıza geliyor. “Biz Aydın’a amele olarak geldik. İşadamı olduk. Bu şehrin insanı bizimle işini, aşını paylaştı. Eğer HDP Aydın’dan vekil çıkarırsa bu toplumda ayrışmaya neden olur. Ticari ilişkilerimiz, sosyal bağlarımız ve çocuklarımızın bu şehirdeki geleceği açısından bizi sıkıntıya düşürür” endişesi ile hareket eden ve aksi yönde çalışan işadamları olduğunu duyuyoruz.

Bu seçim Aydın’da AK Parti’nin milletvekilliği seçiminde birinci parti olacağını Millet İttifakına yönelik algı çalışmaları yürüten anket firmalarının açıkladığı tahminlerden, sahada yürütülen ya da yürütülmeyen çalışmalardan ve şehirde oluşan kanaatten anlayabiliyoruz.

Milletvekilliği dağılımı konusunda da şehirde sürpriz bir tablonun oluşması beklenmiyor. Mevcuda yakın bir tablo ya da ittifakların içinde birinden öbürüne kayan ufak tefek değişimlerin olabileceği ön görülüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun Aydın’dan en çok oy alacak aday olacağına da kesin gözüyle bakılıyor, rakibi Erdoğan ile arasında 7-8 puanlık bir makas bekleniyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.