Takip Et
  • 26 Mart 2021, Cuma

AYDIN OVASI YOK MU OLUYOR?

Aydın Ovası, Türkiye'nin sayılı ovalarından biriydi düne kadar... Ama önce jeotermaller bu ovanın bağrına bir hançer gibi saplandı. Filtre takılmamış bacalardan çıkan zararlı maddeler önce zeytin ve incirlerimizi bozdu. Ovanın batı bölümünü çoraklaştırdı. Şimdi de Aydın-Denizli Otoyolu, yapımıyla birlikte 25 bin dönüm tarım arazisi yok olacak.

Sözcü Gazetesi muhabiri değerli kardeşim Latif Sansür, Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili ile yaptığı söyleşide geçtiğimiz kasım ayında ihalesi yapılan Aydın-Denizli Otoyolu'nun 25 bin dönüm meyve bahçesi ve tarım arazisinin yok olacağını belirtti.

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili: "Binlerce yıllık Menderes Ovası'nın verimli tarım toprakları yok edilmeye çalışılıyor." dedi. Aydın halkı otoyol projesinin durdurulmasını istiyor. Vergili, 163 kilometrelik otoyolun tarım arazilerini yok edeceğini belirterek, "milyonlarca metrekare birinci sınıf tarım toprağı arazisi, binlerce yıl kullanılamayacak. Büyük Menderes Ovası'nı Çin Seddi gibi ikiye bölecek olan yol ile ekosistem zarar görecek. Milyonlarca yılda meydana gelen Menderes Ovası yok edilmeye çalışılıyor." dedi. İhale ile 8 milyar 776 milyon lira bedelle 40 yıllığına özel bir firmaya verilen Aydın-Denizli Otoyolu yerine mevcut duble yolun genişletilmesini öneren Vergili sözlerine şöyle devam etti: "Mevcut çift şeritli yollarda Aydın çıkışında sorun yok. Nazilli sıkıntılı. Bu da çevreyolu düzenlemesi ile çözülebilir. Otoyola harcanan rakamların çok küçük bölümüyle mevcut yollar genişletilip, ek şeritler yapılabilir." dedi.

Yap İşlet Devret projeleri, kamu kaynaklarını tüketip bütçe açığını büyütüyor. Aynı zamanda doğaya dahası tarım alanlarına korkunç zararlar veriyor. Sonra yapılan yollardan herkes geçemiyor ki... Bakın İstanbul-İzmir Otoyolu 512 lira köprülerle beraber geçiş ücreti kim geçer? Uçakla gidiş çok daha ucuz olup birde vasıtanızı tehlikeye atmıyorsunuz. İzmir-Denizli Otoyolu ilk yapılmaya ANAP zamanında başlandı. Daha sonra Çiller hükümeti gelince projenin Aydın-Denizli kısmı bölünmüş yol var diye iptal edildi. İzmir-Aydın Otobanı gerekliydi. Aydın'dan Torbalı'ya kadar yol tek gidiş tek gelişti. Ortaklardan çıkışta önünüzde ağır tonajlı bir vasıta varsa Çamlık'a kadar 20-30 kilometre hızla onu takip etmek zorunda kalıyordunuz. Çamlık'ta bir ağır tonajlı bir vasıta arkasında kalırsanız, Selçuk'a kadar onu takip etmek zorunda kalıyordunuz.

Aydın-Denizli arasında böyle sıkıntılar yok, otoyol Köşk'e kadar devam ediyor. Ondan sonrası yol bölünmüş yol olarak devam ediyor. Bu durumda otoyola gerek olmadığını düşünüyorum. O kadar tarım arazisi istimlak edilecek, milyarlar harcanacak, halbuki şimdiki otoyolun sağ ve sol tarafındaki 15 metre uzaklıklar Karayolları'na ait sayılıyor zaten kanunlara göre. Buralar vasıtasıyla yol genişletilebilir.

Bilmem dikkatinizi çekiyor mu hükümetin Yap İşlet Devret (YID) usulü dolarla yaptığı veya yaptırdığı tüm YID projeleri milyarlarca zarar yazıyor. Bunlara dolar üzerinden ödeme taahhüt edildiği için dolar 10 kuruş artsa milyonlar, milyarlar ödeniyor. Pandemi nedeniyle geçilmeyen yollar, gidilip gelinmeyen havayolları sinek sallarken, müteahhitleri sanki geçilmiş gibi dolar bazında paralarını ceplerine koydular. Dolar 3.5 TL iken anlaşma yapmışsın, dolar 8 TL olmuş, sen bu kurdan parayı ödüyorsun.

Türkiye'nin en büyük dördüncü havalimanı; Zafer Havalimanı zarar üstüne zarar yazıyor. 'Devletin cebinden tek kuruş çıkmayacak' denilerek YID ile özel sektöre yaptırıldı. Örneğin 100 kişi garantisi verildiyse 93'ünü devlet karşılıyor zira 7 kişi anca geçiyor üzerinden... Günde bir uçuş yapılıyor, bilet fiyatı 70 TL uçağın yarısı dahi dolmuyor. Bir de dış hatlar yolcu garantisi verilmiş! Avrupa’dan uçak gelecekmiş! Yapan şirket için fark eden bir şey yok! Taahhüt edilen yolcu sayısının tamamı gelmiş gibi parasını tahsil ediyor. Üstelik bu tahsilat 2044 yılına kadar sürecek... Dilerim Aydın-Denizli Otoyolu, İzmir-İstanbul Otoyolu'na veya Zafer Havaalanı'na benzemez!

Hepinize iyi hafta sonları değerli Denge Okurları... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.