Takip Et
  • 10 Kasım 2017, Cuma

Agora Meyhanesi

Geçenlerde telefonla Torbalı’da yaşayan bir okul arkadaşımla sohbet ederken: “Biliyor musun Tuncer, Dr. Onur Şenli’yi kaybettik” dedi.

 

Siz belki Onur Şenli olarak anımsayamazsınız ama Agora Meyhanesi isimli şarkısının söz yazarı idi desem hatırlayamayanınız çıkmaz…

 

Tam 50 yıl önce yazılmış buruk bir şiir çağırırdı bizi uzaklardan dize dize… 50 yıl boyunca başına gelmeyen kalmamış hüzün veren bir şiir… Kimi zaman eksiltilmiş, kimi zaman yeni kelimeler eklenmiş ama hep değiştirilmiş, şairi yanlış bilinmiş ve yazıldığı gibi hiç okunamamış bir aşk öyküsü… “Sana bu satırları, bir sonbahar gecesinin felç olmuş köşesinden yazıyorum” diye bir mektup gibi başlayıp, o zamanlar 19 yaşında olan Dr. Onur Şenli’nin aşkını tüm derinliğiyle anlatıldığı bir şiir… Şiirken şarkı olmuş. Müzeyyen Senar’dan Zeki Müren’e çok sayıda ünlünün her zaman repertuvarında bulunmuş, plaklarda yer almış bir şiir… Şiir sözü yazarı, Dr. Şair Gazeteci Onur Şenli: “Kanser hastalığına yakalandıktan sonra gürültü patırtıdan uzaklaşmak ve tedavimi sürdürmek için Torbalı ilçesinin dışındaki küçük bir bahçesi olan evimizde bu köy hayatını tercih ettim. Burada dinleniyorum. Sağlığıma yeniden kavuşabilmek için uğraşıyorum. Bu köy havası bana iyi geliyor” dedi.

 

Bir şiir kitabı çıkarmayan ama yüzden fazla şiiri bulunan Dr. Onur Şenli’nin birçok şiiri bestelenmiş. “Yaşananları gördükçe üzülüyorum” diyen Onur Şenli: “İçerideki ortamı görünce aşk şiirleri yazamıyorum artık. Aşklar da eskisi gibi değil zaten. İnsanlar her şeyi çok çabuk tükettikleri gibi sevgiyi ve aşkı da kolay harcıyorlar” diyor. Agora Meyhanesi isimli şiirinin ilginç bir öyküsü var:

 

Yıllar öncesinde İstanbul’da “Meydan” anlamına gelen Agora isimli salaş bir meyhane açılmıştır. Bu şiirin sözleri patlayınca İstanbullular o meyhaneyi doldurur. Meyhane popüler olur oysa şiirin o meyhane ile hiçbir ilgisi yoktur. Şiirin hikayesini de Dr. Onur Şenli’den dinleyelim: “Babamın bir arkadaşının lise son sınıfta okuyan çok güzel bir kızı varmış. Bir akşam babam beni göstererek Onur’un sesi güzeldir bir şarkı söylesin deyince kızın babası da bizim kızın sesi de güzeldir, Onur şarkı söylerse kızım da size bir tango seslendirir diye karşılık veriyor. Ben okumaya başlıyorum: “Anladım sevmeyeceksin beni sen nazlı çiçek/sevdim demem de haksız/ Hasta gönlüm yine hicranını yalnız çekecek”

Güzel kız da benim gözlerimin içine bakarak “Seni sevmem de haksız/ Fakat neden insafsız… Şarkılar bitince derin bir sessizlik oldu, ben çekip gittim. Günlerce evlerinin önünden geçtim bir türlü kendisini göremedim. Bir gün yine evlerinin önünden geçerken önüme bir kağıt parçası düştü. “Onur bey sizi Gündoğdu’daki Sisi pastanesinde bekliyorum” diyordu. Soluğu pastaneden aldım ama randevuya sevdiğim kızın üst kattaki komşusu geldi. Bana “Aylardır sizi seviyorum” deyince ama ben başkasına aşığım” diye itiraz ettim. Fakat sevdiğim kız ertesi günü İzmir’e gelmiş ve pastanedeki buluşma kendisine yalan yanlış anlatılmıştı. Ne yaptıysam, ne söylediysem ikna edemedim. Aşk yarasıyla kıvranırken bir gece İzmir’in Agora semtindeki salaş meyhanelerinden birine gittim. Bir hayli içtikten sonra eve giderek şiirimi yazdım. Şiire “The Night, Wine and Love” yani “Gece, Şarap ve aşk” adını koydum. Şiiri o yıllarda yayımlanan Neşter adlı tıp dergisinde yayınlamak üzere gönderdim. Şiiri matbaada gören Ekspres gazetesi yazarı Şadan Gökovalı dergi yayına girmeden adını Agora Meyhanesi olarak değiştirip gazetede yayımlamış. Tıbbiye ’de okurken Ege Ekspres gazetesinde çalışmaya başladım.

 

O sıralarda İstanbul’dan dönen bir arkadaşım; “Senin şiir şarkı olmuş, Gönül Yazar plağa okumuş ama plakta söz ve müzik İsmet Nedim yazıyor” dedi. İsmet Nedim gibi büyük bir sanatçının şiirimi bestelemesi hoşuma gitti ama adımdan bahsedilmemesi ağrıma gitti. Ve Gönül Yazarı dava ederek 50 bin liralık tazminat davası açtım. Mahkeme 1972 yılında faizle birlikte 66 bin liralık bir cezayı onayladı”

 

1959 yılında şiiri yazarken İstanbul’da Agora Meyhanesi diye bir yer olduğunu bilmiyormuş. Onur Şenli, bu meyhanenin sekiz köşeli olduğunu 1890 yılında açılan ve içinde tam 286 film çevrildiğinden de habersizmiş. Sonradan Aysel Gürel’den öğrenmiş ve sırada kapalı olan meyhaneyi gezmiş ve şiirinde anlattığı, meyhanenin aynısını bulunca şaşkına dönmüş.

 

8 Eylül 2017 tarihinde Torbalı’da kanser hastalığından kaybettiğimiz Dr. Onur Şenli’ye rahmet dilerken gizemli bir hikayesi olan Agora Meyhanesini okurlarıma sunuyorum:

 

Agora Meyhanesi

Sana bu satırları

Bir sonbahar gecesinin

Felç olmuş köşesinden yazıyorum

Beş yüz mumluk ampullerin karanlığında

Saatlerdir boşalan kadehlere

Şarkılarını dolduruyorum

Tabağımdaki her zeytin tanesine

Simsiyah bakışlarını koyuyorum

Ve kaldırıp kadehimi

Bu rezilcesine yaşamaların şerefine içiyorum.

Burası Agora Meyhanesi

Burada yaşar aşkların en madarası

Ve en şahanesi

Burada saçlarının her teline bir galon içilir

Gözlerinin her rengine bir şarkı seçilir

Sen bu sekiz köşeli meyhaneyi bilmezsin

Bu sekiz köşeli meyhane seni bilir

Burası Agora Meyhanesi

Burası arzularını yitirmiş insanların dünyası

Şimdi içimde sokak fenerlerinin yalnızlığı

Boşalan ellerimde kahreden bir hafiflik

Bu akşam umutlarımı meze yapıp içiyorsam

Elimde değil

Bu da bir nevi namuslu serserilik

Dışarıda hafiften bir yağmur var

Bu gece benim gecem

Kadehlerde alaim-i semaların raksettiği,

Gönlümde bütün dertlerin hora teptiği gece bu

Camlara vuran her damlada seni hatırlıyorum

Ve sana susuzluğumu

Birazdan plaklarda şarkılar susar kadehler boşalır

Umutlar tükenir mezeler biter

Biraz sonra bir mavi ay doğar tepelerden

Bu sarhoş şehrin üstüne

Birazdan bu yağmur da diner, sen bakma benim böyle delice efkarlandığıma

Mendilimdeki o kızıl lekeye de boş ver

Yarın gelir çamaşırcı kadın

Her şeyden habersiz onu da yıkar

Sen mesut ol yeter ki ben olmasam ne çıkar?

Dedim ya burası Agora Meyhanesi

Bir tek iyiliğin tüm kötülüklere meydan okuduğu yer

Burası Agora Meyhanesi

Burası kan tüküren mesut insanların dünyası

 

Hepinize iyi hafta sonları sevgili Denge okurları. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.