Takip Et
  • 19 Nisan 2019, Cuma

NOTRE DAME’NIN KAMBURU

Geçtiğimiz Salı günü televizyonlarda Notre Dame Katedralinin yanışını görünce içim cız etti. Çok üzüldüm. Paris’ e gidip katedrali görmeyen veya önünde selfie çektirmeyen var mıdır?

İstanbul’ a gelipte Sultanahmet’ i, Ayasofya’yı görmemek gibi bir şey bu…

Gidip görmeyen de ünlü yazar Viktor Hugo’ nun unutulmaz eserinden uyarlanan müthiş filmden bilir, Notre Dame katedralini…

Quasimodo’ nun Esmerolda için dediği ‘’Bana su verdi’’ repliği ile dünya edebiyat ve film tarihine kazınan katedralin ‘’Suya ihtiyaç duyarak yok olması’’ da belki bu Quasimodo’ nın ahının bir göstergesidir.

Dünya canlı yayınla 170 yılda inşaa edilen 850 yıllık tarihin yok oluşunu izledi.

Bazıları bunu Fransa’ da bulunan bir dini mabet olarak görüp ‘’Ohh çok iyi olmuş’’ diyecektir.

Yok olan bir dünya mirasıdır, oysa…

Bu yangın beni 60 yıl geriye götürdü ve anılarımı tazelememe neden oldu.

Victor Hugo’ un 1831 yılında yazdığı bu acıklı hikaye 1956 yılında filme alındı. Ben filmi henüz 13 yaşındayken annemle birlikte Aydın Park Sinemasında izledim.

Hemşire Gudile 16 yıl önce bir kız çocuğu dünyaya getirir. Çingeneler bu çocuğu beşikteyken çalar. Ve yerine de başka bir bebek bırakırlar. Bıraktıkları bebek anlatılmayacak derece çirkin ve de kambur bir bebek olan Quasimodo dur. (Anthony Quinn) hemşire gudile onu Notre Dame Kilisesi’ nin kapısına bırakır.

O günden sonra Quasimodo’ yu baş rahip Frollo (Jean Danet) büyütür. Quasimodo, Frollo’ ya bir köpeğin sahibine sadık olduğu kadar sadıktır. İnsandan çok bir maymunu andıran uzun kolları; eğri girintili çıkıntılı burnu, kambur bir sırtı vardır. Ayrıca gözlerinden biri iri bir yumrunun altında kaybolmuş gibidir. Quasimodo 20 yaşındadır, 1482 yılındaki ‘’Aptallar Festivali’ nde yılın en çirkin adamı seçilecektir. Quasimodo festivalde en çirkin adam seçilir. Görevi kilise çanlarını çalmak olan Quasimodo’ nun kulakları çanların gürültüsünden sağır olmuştur. Halkın yılın çirkin adamını omuzlarda taşırken Paris sokaklarını geçimini dans ederek sağlayan Esmerolda (Gina Lollobrigida) ile karşılaşırlar.

Herkes Esmerrolda’ nın ince, kıvran vücuduna, güzel danslarına hayran olur. İnsanlar büyülenmiş gibidir.

Çirkin olduğu kadar hassas, duygusal bir insan olan Quasimodo bu kızı, Esmerolda’ yı görünce ona aşık olur.

Esmerolda vaktiyle hemşire Gudule’ den çalınan kızdır. Esmerolda geçmişi hakkında bir bilgiye sahip değildir. Geçmişiyle olan tek bağı, boynuna astığı bir bebek patiğidir. Onun yardımıyla annesini bir gün bulabileceğini umut etmektedir. O güne kadar dünya arzularından uzak , tam bir dini hayat yaşamış olan rahip Frollo, genç ve güzel bir bakire olan Esmerolda’ yı görünce ona şehvet dolu gözlerle bakmaya başlar.

Quasimodo aşık olduğu Esmerolda’ yı kaçırmayı planlar Rahip Frollo ona yardım edeceğini söyler. Aslında Rahip’ te Esmerolda’ yı arzulamaktadr.

Paris’ in karanlık sokaklarından birinde Quasimodo ve rahip Frollo Esmerolda’ yı kaçırmaya çalışır. O sırada muhafız bölüğü yüzbaşısı gelir ve kızı kurtarır.

Quasimodo ve Frollo kaçarlar. Frollo’ yu tanıyamazlar ama Quasimodo’yu tanırlar ama çarmıha gerilir, kırbaçlanır. Sırtı kan içindedir. Susuz kalır. Kendisini seyredenlerden yalvarırcasına su ister. Herkes güler ve onunla alay eder. Quasimodo’ ya suyu Esmerolda verir. Quasimodo göz yaşını tutamaz ve ‘’ Bana o su verdi.’’ diye tekrarlamaya başlar.

Rahip Frollo hala Esmerolda’ nın peşindedir. Esmerolda ise yüzbaşıya aşıktır. Yüzbaşıyla Esmerolda buluştuklarında Rahip Frollo yüzbaşıya saldırır ve onu bıçaklar ve oradan kaçar. Suç Esmerolda’ ya kalır. Yüzbaşını öldürmekten idama mahkum edilir.

İdam edilmek üzere kilisenin önünde getirilen Esmerolda’ yı Quasimodo, balkondan sarkıttığı bir iple kaçırır ve kilisede bir odaya saklar. O yıllarda ki inanışa göre kiliseye saklanmış olan bir kişi azılı katil de tevkif edilemez.

Bu arada kiliseyi çingeler basar, Quasimodo onlarla çatışırıken Rahip Frollo arkadan dolaşıp Esmerolda’ yı kaçırır. Kıza, kendisine teslim olursa onu ölümden kurtaracağını söyler ama kız kabul etmez. Rahip kızı cezalandırmak için, yıllar önce kızı çingeneler tarafından kızı kaçırılan hemşire Gudille’ nin hücresine atılmasını sağlar. Gudule Esmerolda’ yı çingene sanarak dövmeye başlar. Hemşireyle Esmerolda boğuşurken hemşire kızın boynunda asılı patiği görür, onun kendi kızı olduğunu anlar. Sonra onu kurtarmaya çalışır. Ne var ki iş işten geçmiştir. Esmerolda idam edilmiştir.

Quasimodo öfkeyle rahip Frollo’ yu tuttuğu gibi kilisenin balkonundan aşağı atar. O günden sonra Quasimodo’ yu gören olmaz.

Kral 8. Charles döneminde, suçluların cesetlerinin atıldığı mahzen açılır. Mahzende bir kadına sarılmış halde kambur bir erkek cesedi vardır. Belli ki Quasimodo burada Esmerolda’ nın ölü bedenine sarılmış ve ölümünü beklemiştir.

Quasimodo’ yu kilisede çarmıha gerip bir damla su vermeyen Fransa halkının en görkemli yapısının Notre Dame Katedralinin suya ihtiyaç duyarak çökmesinden acaba Quasimodo’ ya su vermeyen onunla alay edenlere bir ders mi verildi tanrı tarafından…

Hepinize iyi hafta sonları sevgili Denge okurları. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.