Takip Et
  • 18 Mayıs 2018, Cuma

DEİZM’E DAİR!

Onbir ayın sultanı Ramazan’ın bugün üçüncü günü tüm Müslüman aleminin Ramazanı hayırlı olsun. Sallamaya geldi mi mangalda kül bırakmıyoruz. Türkiye’deki insanların %99,9’u Müslüman… Kuran’ın ilk emri OKU. Peki okuyor muyuz? Koskoca bir hayır. Okusaydık şayet kerameti kendinden menkul bir sürü şarlatan ve hokkabaz sahnelerde olur muydu, hiç? “Bir erkek bir kadınla asansörde olursa halvet olur” “Ketçap, mayonez haramdır”, “6 yaşındaki kız çocuğuyla evlenilebilinir”, “Çay içenler cehenneme gider”, Kadınları dövmek caizdir”, “Yatak, battaniye ve yorganla oynamak caiz değildir” hemen aklıma geliveren sözlerinden bazıları…

 

İslamın ilk emrini (oku) yerine getirseydik Kuran’ın mealini anlayarak okusaydık. Bu kadar palyaço kılıklı herif meydanı boş bulur muydu? Geçen ay Konya’da milli eğitim yetkilileriyle din adamlarının müştereken yaptığı din şûrasında gençlikte Deizme doğru bir kayış olduğu bilhassa İmam Hatiplerdeki gençlerin de Deizme kaydığı belirtildi. Buna karşın bir yazılı açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş; “ Şu anda Türkiye’de konuşulduğu kadarıyla bu konunun çok abartıldığını düşünüyorum.

Milletin, gençlerin, insanların anlamını bilmediği bazı konuları allayıp pullayarak batılın propagandasını yaparak belki de bir alan açmaya çalışan bir plan olarak düşünüyorum bu olayı… Deizm hiçbir şeye karışmayan Tanrı anlayışı. Bizim milletimizin hiçbir ferdi böyle sapık ve batıl bir anlayışa prim vermez. Milletimize, gençlerimize kimse iftira atmasın. Benim bu tanımımdan sonra hiçbir gencimizin ve insanımızın sapık ve batıl felsefi bir düşüncenin peşinden gidecek kadar buna itibar edeceğini zannetmiyorum.

Bu mudur? Şayet diyanet işleri başkanlığı buysa ne kadar kolay bir işleri varmış. Düşünsenize: diyanet işleri başkanı olarak çıkıp “deizm sapıklıktır” diyorsun. Ve bunun üzerine deizme kayan, meyleden ne kadar genç varsa hepsi… Diyanet işleri başkanımız kaydığımız deizm için sapıklık dedi oğlum hemen vazgeçelim deizmden diye karşılık veriyor. Olay bu kadar basit yani! Öyleyse çok kolay diyanet işleri başkanı olmak! “islami akide” dediğimiz alanın bir sürü şaklaban tarafından abuk sabukluklarla, şapşallıklarla, sersemliklerle, tuhaflıklarla, mantıksızlıklarla, fıtrata aykırılıklarla doldurulması sorununa girmene halkı aydınlatma görevini yapmana gerek yok! “deizm sapıklıktır” de ve işi bitir. Bu kadar kolay yani!

Diyanet işleri başkanı kerameti kendinden menkül bu şarlatanlara haddini bildirmiyorsa halkı aydınlatma görevini yapmıyorsa biz burada neyin ne olduğunu bir irdeleyelim.

Peki deizm dedikleri nedir? Deizm bütün dinleri reddeden ancak Allah’ın varlığına inanan bir inanç şeklidir. Bu inanışa göre; varlığı gerekli olan sonsuz güce sahip bulunan akıllı bir yaratıcı vardır. Deistler doğadaki tasarım ve tabiat kanunlarının kaynağı olan evrensel bir güce, Allah’a inanırlar, dinlere ve peygamberlere inanmazlar. Allah rahmet eylesin Yaşar Nuri Öztürk hoca 4-5 yıl önce “insanlar bu gidişle huzuru Deizm’ de arayacaklar gidişat onu gösteriyor” demişti. Yaşar Nuri hoca: “AKP’nin yanlış din uygulamaları nedeniyle genç kuşak deizme kayıyor. Kuran’da olmayan yanlış uygulamalar ve sahte din adamlarının insanları Allah ile aldatması ve korkutması, yalan dolan, hurafe dolu söylemler devam ettikçe sonunda insanlar deizme sığınmak zorunda kalacaklar” demişti. Aynen dediği gibi olduğu Konya’da yapılan “gençlik ve inanç çalıştayı”nda ortaya çıktı.

 

Bakın Türkiye gazetesinden Yücel Koç geçenlerde köşesinde aynen şunları yazdı: “ Türkiye’nin önemli eğitim kurumlarından birinin yöneticisi ile sohbetteydim. Hem de Türkiye’nin muhafazakar kesiminin en yoğun yaşadığı ilçelerimizden birinde hizmet veriyor. Dedi ki: “ deizmi biz çok uzun zamandır konuşuyoruz. Gençlerimizin durumu hiç iç açıcı değil.” Zaten mütedeyyin geçinen ailelerde, anne ile yanında yürüyen kızı arasındaki farka bakınca, başka ispat aramaya gerek de yok. Anlaşılan o ki görmek isteyene tablo ortada… Burada en büyük görev imamlarda, onlarında hali ortada… En azından bir kısmının; Suudların bile artık Amerikan projesiydi dediği vehhabilere özenenlerimi ararsın… Ne ararsan var içlerinde… Camilerde düzen bozuldu… Yolum düştü Fatih’ de bir akşam namazına gittim. Ne müezzin bizim çocukluğumuzdaki gibi kamet getirdi, ne de imam bizim çocukluğumuzdaki gibi okudu. Bir Suud, bir Mısır özentisi var ki sormayın gitsin… Kendimi Türkiye’de değil bir başka ülkede namaz kılıyor gibi hissettim. Asırlarca hilafet sancağını taşıyan bir milletin imamları, müezzinleri böyleyse… Gençlere ben ne diyeyim” Yücel Koç’un bu konudaki yazısının başlığı şöyle: Doların yükselmesinden daha büyük tehlike: Deizm. Yazı çok uzun ve konuyu detaylarıyla anlatıyor bulun ve okuyun zaten İslam’ın ilk emri değil mi? OKU! Hepinize iyi hafta sonları sevgili Denge okurları. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.