Takip Et
  • 16 Nisan 2021, Cuma

ONBİR AYIN SULTANI

Türk ve İslam alemi olarak 13 Nisan Salı günü 11 ayın sultanı dediğimiz Ramazan ayını idrak ettik. Küslerin barıştığı, dargınlıkların sona erdirildiği, birlik ve beraberliğin vurgulandığı, nefsimizin ve sabrımızın imtihan edildiği bir aydayız.

Her ne kadar geçen yıl olduğu gibi bu yılda pandemi nedeniyle camilerimizde toplu ibadet edemeyecek olsak ta gönüllerimiz Allah adıyla şifa bulacaktır, umuyorum.

Peki nedir Ramazan?

Size bir kitaptan söz etmek istiyorum: “İslam İnançları Sözlüğü” kitabın yazarı Orhan Hançerlioğlu. Yayınevi, Remzi Kitapevi.

Bu 776 sayfalık kitap benim 1984 yılından bu yana başvuru kaynağım. Bugün Kutsal Ramazan ayının manasını ve Ramazan’ın ne anlama geldiğini okuyalım; “Kur’an’ın yeryüzüne inmeye başladığı kutsal ay… Sözcük anlamında ‘kumları kızgın eden gün’ demektir. Arap takviminin dokuzuncu ayıdır ve ay anlamına gelen şehr deyimiyle birlikte şehr-i biçiminde kullanılır. Bakara suresinin 185. Ayeti şöyle der: “Ramazan öyle bir aydır ki Kur’an içinde indirilmiştir. O Kur’ an ki doğru yolun apaçık inandırıcı belgelerinin taşıyıcısıdır, doğru ile eğriyi ayırt edicidir. Öyleyse içinizden bu aya yetişenler oruçlarını tutmalıdır. Hasta olanlarla, yolculuk edenler için tutmadıkları günler sayısınca oruç tutmak veya kefaretini ödemelisiniz. Allah size kolaylık göstermek ister. Güçlük göstermek istemez. Bu da o günlerin sayısını doldurmanız, sizi doğru yola ilettiğinden ötürü Allah’ı ulaşmanız, O‘na şükretmeniz içindir.”

Dinimizde büyük bir önem taşıyan rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı, dayanışma ve yardımlaşmanın arttığı, sabrın ve kardeşliğin güçlendiği mübarek ayın içindeyiz. Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün bir an önce bitmesini diliyoruz. Evde kalmamızın hepimiz için en doğru olduğu zamanlarda çekirdek ailemizin bulunduğu sıcak sofralardan, tüm sevdiklerimizin bir arada olduğu geniş sofralara kavuşmayı umut ediyoruz. Sevdiklerimizden uzak kaldığımız bu günlerde yeniden bir araya gelebilmenin heyecanını kalbimizde taşıyoruz. Mübarek günlerde tüm dünyanın yeniden sevgi, barış ve kardeşlik içinde buluşması dileğiyle, sağlık ve mutluluklar diliyorum.

Vahiyler insanlıkla bu ayda buluşmaya başlamıştır. Yüce Allah’ın en büyük rahmeti, yarattığı insanı yalnız bırakmamış olmasıdır. Oruç herhangi bir menfaat düşüncesi ile değil, yalnız Allah’ın emrini yerine getirmek ve onun rızasını kazanmak için tutulur. Oruç ancak bu niyetle tutulduğu takdirde makbuldür. Allah’ın her emrinde olduğu gibi oruç ibadetinde de birçok hikmet vardır. İnsanlar için maddi ve manevi pek çok faydaları bulunmaktadır. Hayatında açlık nedir bilmeyen varlıklı bir insan, yoksulların çektiği açlık ve sıkıntıyı gereği gibi anlayabilir mi? Onların çektiği ıstırabı yüreğinde duyabilir mi? Elbette ki duyamaz! Fakat bu kişi, oruç tutarsa, açlığın ne olduğunu bizzat tatmış olur. Bizim için en güzel örnek olan Sevgili Peygamberimiz, insanların en cömertiydi. O aç kalır, açları doyururdu. Ramazan ayında cömertliği doruk noktasına ulaşır, elinde ne varsa yoksullara dağıtırdı. Ramazan ayı çeşitli mevsimlere gelir. Kimi zaman yaza, kimi zaman kışa rastlar. Ramazan ayının sonunda oruç açma sadakası verilir. Ve üç günlük bayram yapılır. Ebu Hüreyre şu hadisi nakletmektedir: “İnanarak ve bilerek Ramazan ayını ihya edenin (oruç tutarak, sadaka vererek, teravih kılarak vb.) geçmişteki bütün günahları bağışlanır.”

Bunlara karşı Kurban Bayramı’nın dört gününde ve Ramazan Bayramı’nın birinci günü oruç tutmak haram, Nevruz günüyle Muharrem ayının yalnız 10. Gününde oruç tutmak mekruhtur. Hastalar, yolcular ve emzikli kadınlar oruç tutmayabilirler. Bununla beraber belli özürlerle tutulmayan oruçlar sonradan tutularak kaza edilir.

Bu yıl Ramazan biraz farklı geçiyor. Oruç da bir değişiklik yok. Her zamanki gibi Müslüman ve sağlıklı olana farz. Teravih kılmak isteyenler camide cemaatle olmasa da evde yalnız ya da ailece cemaat yaparak kılıyor. Mukabeleler televizyonlardan, radyolardan veyahut da sosyal medyadan okunmaya devam ediyor.

Tüm Müslüman aleminin ve değerli Denge okurlarının Ramazan aylarını kutlar, oruçlarının, namazlarının ve sadakalarının kabulünü Allah’tan niyaz ederim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.