Takip Et
  • 6 Aralık 2013, Cuma

Yeni Denge’nin düşündürdükleri

Sevdiğim yerel yayın organı Denge’nin yeni atılımı, yeni çehresi beni 52 yıl geriye 1960’lı yıllara götürdü.

 

1961 yılında Muş’ta Altınova Gazete ve Matbaasında gazete ve matbaayla tanıştım. O zamanlar gazeteler hurufet denilen harflerin bir kumpasta yanyana dizilmesiyle baskıya veriliyordu. Çok zorlu ve meşakkatli bir işti. Dikdörtgen bir kutu göz önüne getirin, içinde 29 harf için ayrı ayrı gözler noktalama işaretleri için ayrı gözler vardı.

Mürettip dediğimiz diziciler eline kumpası alır önünde yazı metni harfleri kutulardan tek, tek alır, elindeki kumpasa yan yana dizerlerdi. Daha sonra ortaya çıkan metin kollu makinelerde basılırdı.

Altınova gazetesinde çalıştığımda 13-14 yaşlarımdaydım. Daha sonraları 1965 yılında Aydın’da Orhan ve Adnan Çoşkun kardeşlerle tanıştım, Yeni Kıroba gazetesini çıkarıyorlardı. Rahmetli Türker Sanal ile birlikte Yeni Kıroba’da bir müddet çalıştık. Sonraları o Ankara’ya ben de İstanbul’a gittim. 1970’li yılların ortasında Aydın’a döndüğümde Milliyet Gazetesi’nin Aydın temsilcisiyimdir. Zaten İstanbul Milliyet’te rahmetli Namık Sevik ustanın spor servisinde bir yıl muhabir olarak çalışmıştım.

 

İşte o günlerde çocukluk arkadaşım, Rahmetli Hasan Ağababaoğlu, Hüraydın Gazetesini iliş’lerden devir aldı. Birlikte çalıştık. Artık Heildelberg isimli büyük bir Alman yapımı baskı makinesi vardı.

Rahmetli Zeynel Vardar, otomatik dizme makinesinde harfleri kurşuna döküyor, kurşun kalıplar dikdörtgen bir çerçeveye sıkıştırılıyordu. Resimler ise İzmir’de klişecilere klişe yaptırılıyor, onlar da anlattığım çerçeveye konuyordu.

Sayfa bağlandıktan sonra makinaya takılıyor ve baskı başlıyordu. Daha sonraları bakır kalıplara ve filmlere ve en sonda bilgisayar teknolojisine geçildi. Şimdilerdeki sistemi iyi bilmiyorum. Herhalde büyük kolaylıklar ve yenilikler olmuştur. Aydın’daki, yerel gazeteler kes, yapıştır dediğimiz yöntemle çıkıyordu. Şimdilerde merkez medya denen gazeteler alınıyor, oradan seçilen haberler yerel gazeteye monte ediliyordu. Biz Hüraydın’da rahmetli arkadaşım Hasan Ağababaoğlu ve Ses’ten rahmetli kardeşim Yalçın Ata ve ben bunun böyle olmaması gerektiğini yerel gazetelerin kendi iline özgü haberlerle çıkması gerektiğini söylüyorduk.

 

Bu söylediklerimizi gerçekleştirebildik mi? Maalesef hayır... Hasan Ağababaoğlu müteahhitliğe, Yalçın Ata Hürriyet Aydın Temsilciliğine, ben de Milliyet Aydın Temsilciliği ve Zirai Donatım Satış Müdürlüğü görevlerimize ağırlık verince düşüncelerimiz havada kaldı. Daha sonraları bu düşünceleri Sadettin Çetin Yeni Ufuk’la, Görcan Çapar Yeni Ege ile gerçekleştirmeye çalıştılarsa da gazeteleri çeşitli nedenlerle günlük olamadı ve devamlılık sağlayamadı. İşte Mehmet Aydın ve arkadaşları benim 43 yıl önceki hayallerimi bugün gerçeğe dönüştürüyor. O yüzden sevincim sonsuz. Amerika’da ve bazı diğer devletlerde yerel basının çok güçlü olduğunu duyuyoruz ve biliyoruz. Aydın’da yerel basının okunur ve güçlü olması en büyük arzum. Yeni Denge ile ilgili 7 Eylül Gazetesi Sorumlusu yeğenim Erdal Karakavukoğlu’nun yazdığı yazıyı da mutlaka okumanızı öneririm. Bravo Erdal aynı gayretleri senden ve gazetenden görmek beni çok mutlu edecektir. Daha önce de belirtmiştim, ben Mehmet Aydın ve arkadaşlarını 1990 yılların ikinci yarısında tanıdım. Konaklı Dershanesi’nde müdürlük yaparken Mehmet Aydın Cihan Haber Ajansı Aydın Temsilcisiydi. Gözleri parlayan, pırıl pırıl bir insandı. Habere açtı, onda gençliğimi gördüm.

1998 yılında Denge’yi çıkarmaya başladıklarında bizim çevreler bir yıl dayanamayacaklarını iddia ettiler, ben ve eşim ve dershanem Denge’ye karınca kararınca destek olmaya çalıştık. Pazartesi günü Davutlar’da bayiime gittim ve ilk Denge’mi aldım.

Gazete bayiim Selim, ‘Hocam yeni çıkmış galiba ben de yeni gördüm’ deyince, ona Denge’nin tarihçesini kısaca anlattım ve için için gururlandım.

 

Şimdi Mehmet’e önerim, eğer yoksa derhal gazete ve matbaadan bağımsız bir reklam ajansı kurmasıdır. Önümüzde üç seçim birden var.

Aday tanıtımları, el ilanları, duvar afişleri, çeşitli fotoğraf çekimleri, tanıtım yazıları için hayalleri olan gençlere ve iyi kurgulanmış bir reklam şirketine ihtiyacı olacaktır. Yeni Denge’yi çok beğendim, her geçen gün daha iyiye gideceğine inancım sonsuz. Mehmet Aydın ve arkadaşlarına başarılı çalışmalar dilerken, yolunuz ve bahtınız açık olsun diyorum.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.