Takip Et
  • 6 Mayıs 2022, Cuma

ANNELER GÜNÜ

Bu pazar anneler gününü kutlayacağız. Ne mutlu anneleri hayatta olanlara… Bizler annelerimizi mezarlıkta dua okuyarak kutlayacağız.

Anneler günü, günün aydınlanması ile başlar. Annenize harika bir kahvaltı sürprizi yaparak güne güzel başlamasını ve onun, sizin için ne kadar değerli olduğunu göstermenizin en pratik ve en özel yollarından birisidir. Anneler günü dünyanın her yerinde anneleri onurlandırmak için kutlanan bir gündür. Anneler gününün nasıl ortaya çıktığı ile ilgili çok fazla görüş ortaya atılmıştır. Bunlardan en çok bilineni ise Amerikalı öğretmen Anna Jarvis'in vefat eden annesi için her yıl kutlama yapmak istemesidir. Virginia eyaletinde okulun öğrencileri ile ilk olarak 1908 yılında kutlanmıştır. Fakat bu durum okulda bulunan temsilciler tarafından uygun karşılanmamıştır. Anna’ nın politikacıların önde gelen isimleri ile yaptığı görüşmelerden sonra ilk olarak 1914 yılında resmi olarak kutlanmıştır. Dünya’nın her yerinde her sene büyük bir coşku ile kutlanan anneler günü, çocukların annelerine sevgilerini gösterdiği, annelerinde gördükleri bu ilgi ile verdikleri emeklerin karşılığını az da olsa aldığı günlerden bir tanesidir. Her ne kadar anneler, bu özel günde çocuklarından hediye beklemediklerini söylüyor olsalar da, çocuklar için anneleri mutlu edecek bir hediye almanın önemi büyüktür. Ancak bu özel günde, alınacak hediyeye dikkat etmek ve anneler için özel bir kutlama hazırlamak gerekiyor. Günümüzde gittikçe gelişen sektörler her yaşa uygun anneler için çok sayıda farklı hediye seçenekleri sunar.

Türkiye'de baharın gelmesi ile birlikte birçok insanın aklına aynı sorular gelir. ‘Anneler günü ne zaman?’ Ya da ‘Anneler günü için ne yapabilirim?’ gibi. 2022 yılında anneler günü ne zaman sorusunun cevabı; Mayıs ayının ikinci pazarı olan 8 Mayıs'tır. Özel günler sevdiklerimize onlara ne kadar değer verdiğimizi hatırlatmak ve gülümsediklerini görmek için var olan zamanlardır. Bu günlerden belki de en kıymetli olanlarından bir tanesi de şüphesiz ki Anneler Günü’dür. Dünya da herkes bu günü annelerinin varlığını onurlandırmak ve eğer hayatta değillerse onları anmak için kutlar. Saygı vefa gibi kavramlara olan hassasiyet Anneler Günü'nün gerçekleridir. Türk kültür ve yaşam şekillerinin bu konuya bakışını gözler önüne serer. Kimi zaman bir ihtiyaç hediye olurken kimi zaman ilgi çeken şeyler hediye olur.

Çocuklar için nasılsa, eşleri içinde annelik çok özel bir anlam ifade eder. Babalar ve çocuklar Anneler Gününün gelmesine yakın süreçte sürpriz planlar yapar ve birlikte hediye seçerler. Bu konuda herkesin bir fikri vardır. Bazen ortak karar verilirken bazen de farklı fikirlerin tatlı mücadelesi yaşanır. Üzerimizde sonsuz emekleri olan annelerimize müteşekkir olduğumuzu göstermek için en doğru, en kullanışlı, en güzel hediyeyi bulmak için uğraş veririz. Anneler Günü'nü Aşık Veysel Şatıroğlu'nun ‘Anama’ isimli şiiri ile kutlayalım.

Anama

Dokuz ay koynunda gezdirdi beni

Ne cefalar çekti ne etti Anam

Acı tatlı zahmetime katlandı

Uçurdu yuvadan yürüttü Anam

 

Anaların hakkı kolay ödenmez

Analara ne yakışmaz ne denmez

Kan uykudan gece kalkar gücenmez

Emzirdi salladı uyuttu Anam

 

Doğurdu beni Sivas ilinde

Sivralan Köyünde tarla yolunda

Azığı sırtında orak elinde

Taşlı tarlalarda avuttu Anam

 

Ben yürürdüm Anam bakar gülerdi

Huysuzluk edersem kalkar döverdi

Hemen kucaklayıp okşar severdi

Çirkin huylarımı soyuttu Anam

 

Çocuğudum Anam bana ders verdi

Okumamı çalışmamı ön gördü

Milletine bağlı ol da dur derdi

Vatan sevgisini giyitti Anam

 

Tükenmez borcum var Anama benim

Onun varlığından oldu bedenim

Kimi köylü kızı kimisi hanım

Ta ezel tarihte kayıtlı Anam

 

Veysel der kopar mı Analar bağı

Analar doğurmuş ağayı beyi

İşte budur sözlerimin gerçeği

Okuttu öğretti büyüttü Anam

 

Hepinize iyi hafta sonları değerli Denge okurları. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.