Takip Et

SON DAKİKA

Dr. Öğretim Üyesi Ali GÜREŞ

Sporcular neden aniden ölüyor?

19 Ocak 2013, Cumartesi

     


Bu haftaki yazımızda spor öncesi ve spor yapılan dönemde muayene olmanın önemini vurgulamak istiyorum. Ve bir de doğuştan kalp hastası ve rahatsızlığı olan insanlarında şiddetli ve yoğun fiziksel aktivite yapmamasını hatırlatmak içindir. Sporda ani ölümler konusunda kalpten kaynaklanan ani ölümler kadar darbe sonucu, doping etkisi olan ilaçlara bağlı ve ısı çarpması gibi nedenlerden dolayı ölümler gerçekleştiğini de belirtmek isterim. Ayrıca sporda ani ölüm olaylarını diğer ölümlerle karşılaştırdığımızda spor esnasında yaşanan can kayıplarının çok çok daha az olduğu görülecektir. Sağlıklı yaşam için bilinçli yapılan sporun olumlu etkileri saymakla bitmeyecek kadar çoktur, ancak bilinçsizce yapılan ve hareketsiz ya da sporsuz yaşayan kişilerin aniden yüksek şiddetli antrenmanlara başlaması da riskler taşımaktadır. Bunun için antrenman şiddeti zamanla kademeli olarak arttırılmalı, daha çok daha çabuk yarar sağlarım umuduyla zorlayıcı antrenmanlara hemen geçmemelidir. Son olarak da özellikle gecen haftalarda yazdığım bir yazıda gençleri uyarmıştım vücut geliştirmek için kullanılan bir çok ilaçtan steroid ve dopinglerden uzak durmalısınız demiştim.
Kuşkusuz egzersiz yapmak, sağlıklı ve zinde bir hayatın kapısını aralıyor. Ama yapılan bir araştırmada ani ölümlerin % 20’si de sporcularda görülüyor. Sporcu ölümlerinin yüzde 90’ı spor esnasında gerçekleşiyor. Yüzde 85’inin nedeni de bilinen ya da bilinmeyen kalp-damar hastalıkları. Ölümlerin % 7’si profesyonel sporcularda, % 22’si üniversite öğrencilerinde ve yüzde 62’si de lise öğrencilerinde meydana geliyor. Ölen sporcuların % 90’ı erkeklerden olmaktadır. Yaş ortalaması, 17. Sporcuların sadece % 18’inin ölmeden önce bir rahatsızlığı olduğu biliniyor. Geri kalan % 82’lik kısım, kalbinde sorun olduğunu bile bilmiyor.
Son yıllarda yapılan birçok araştırmada, düzenli sporun kalp hastalıklarının, özellikle de kalp krizinin önlenmesinde çok önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Dünya sağlık örgütü tarafından tavsiye edilmesine rağmen, gözlemlere göre fiziksel aktiviteye alışkın olmayanlarda yoğun bir programa başlamak, ani ölüm ve kalp krizine neden olmaktadır. Son yıllarda, yoğun fiziksel aktivite sonrası görülen ani ölüm sayısındaki artış dikkati çekmektedir. Bu ölümler, okullardaki spor aktivitelerinde meydana geldiği zaman basında yer aldığından, bu yaş grubuna özgü gibi düşünülse de, gerçekte her yaş grubunda görülebilir. Aslında sporda ani ölümlerin en önemli nedenleri arasında kalp-damar sistemi patolojileri gelmektedir. Özellikle belirtelim ki 35 yaş üstü ve damar sertliğine bağlı kalp damar problemleri olanlarda ani ölüm görülme olasılığı çok fazladır. Bilimsel bir araştırmada erkek denekte yapılan incelemeler sonucu, yoğun şiddette yapılan fiziksel aktivite daha önceden var olan bazı sağlık problemlerinin de eklenmesiyle tehlikeli olabileceğini ortaya koymaktadır. Yoğun şiddette yapılan fiziksel aktivite iki taraflı keskin bıçak gibidir. Araştırmacılar, önce yaklaşık 12500 deneğin fiziksel aktivite alışkanlıklarının belirlenmesi için bir anket yapmışlar. Daha sonra yoğun şiddette yapılan fiziksel aktivitenin ve daha hafif yapılan fiziksel aktivite arasındaki ani ölüm riskinin belirlenmesine çalışmışlar. Denekler 12 yıl takip edilmiş ve ani ölümlerin %45 oranında daha yoğun şiddetli fiziksel aktivite döneminde gerçekleştiği belirlenmiş. Bu ölümler sık ve düzenli fiziksel aktivite yapanlarda az, sakin hayat tarzı sürdürenlerde daha fazla tespit edilmiştir.
Bir başka araştırmada Ragosta ve arkadaşları, 30 yaş üzerinde joging yaparken ölen 75 kişinin otopsisinden,71’inin (%95) koroner arter hastalığı bulmuşlardır. Yine İngiltere de bir başka çalışmada 109 yetişkinin 80’inde (%73) koroner arter hastalığı bulunmuştur. Burke ve arkadaşları 11 çalışmayı gözden geçirmiş, 35 yaş üzeri egzersiz esnasında ölen sporcuların birçoğunda sigara, hipertansiyon, yüksek kolesterol düzeyi, ailesinde koroner kalp hastalığı anamnezi olduğunu bildirmişlerdir. Yoğun ve şiddetli egzersizin kalp problemlerine sebep olma mekanizması, sempatik sistemin aktive olmasıyla açıklanmaktadır. Sempatik sistem, tüm iç organlarda yer alan ve özellikle kalpte çalışmayı artıran bir sinir ağıdır. Bu sinir ağı kalbin hızını ve kan atma hacmini artırır. Ağır egzersiz sırasında veya sonrasında damar sertliği olan bölgelerde damar yırtılmaları ve ölümcül ritim bozuklukları oluşabilir. Buna karşın düzenli egzersiz yapanlarda sempatik sistemi dengeleyen parasempatik sistem de aktiftir. Bu da kalbi daha sabit halde tutar; kanda kolesterolün kabul edilebilir seviyede kalmasına yardım eder.
ERKEK SPORCULARIN RİSKİ FAZLA
Farklı bir bakış açısını kalp ve damar cerrahi Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal sporcularda görülen ani ölüm olaylarının çok nadir bir durum olduğunu ve paniğe kapılmaya gerek olmadığını söyledi. Genç sporcularda "Ani Ölüm" görülme ihtimali yaklaşık yılda 200.000 sporcuda bir olduğunu söylüyor. Genel olarak erkeklerin riski ise kadın sporculara göre 5 kat fazla olduğunu söylüyor. Ailesel yüksek kolesterol hastalığı bulunan 30 yaşından genç insanların ve 35 yaşın üstündeki sporcuların ani ölüm nedeni % 90 ihtimal ile koroner kalp hastalığı olabilir. Bu durumla karşılaşılmaması için egzersiz yaparken bol sıvı tüketmesi çok önemlidir. Performansınınım zirvesindeki sporcuda da kalp hastalığı olabilir. Ani ölüm görülen sporcularda yapılan araştırmalar hepsinin ciddi bir hastalığı, özellikle de kalp hastalığı olduğunu göstermiştir. Çok formda görünen bir kişide de önemli bir kalp hastalığı bulunabilir. Travma olmayan hallerde gençlerde ani ölüm nedeni genellikle doğumsal kalp hastalıklarıdır. Bunların arasında kalp duvarlarının kalınlaşmasına yol açan “hipertrofik kardiyomyopati” denilen kalp kası hastalığı en sık görülmekte ve vakaların yarısından sorumlu tutulmaktadır. Bu hastalıkta kalınlaşan kalp kası bazen kalbi besleyen koroner damarları sıkıştırarak ayrıca kalbin beslenmesini de bozmaktadır. Bu hastalık ailesel bir geçiş göstermekte olup genellikle ailede sebebi bilinmeyen bayılma, özellikle efor sarf ederken kendini kaybetme ve ani ölüm hikayesi mevcuttur. Göğüs filmi, elektro çekilmesi ve eko yapılması teşhis için yeterli olmaktadır. Toplumda görülme sıklığı 500 kişide birdir. Bundan sonra görülme sıklığı olarak ikinci sırada doğuştan koroner arter anormallikleri gelmekte olup bunun değişik çeşitleri mevcuttur. Erken yorulma, göğüs ağrısı ve efor sırasında bayılma şeklinde belirti verirler. Halk arasında damar sertliği denilen türdeki koroner hastalığı 30-35 yaşlarında sebepler arasında kendini göstermeye başlarken, 35 yaşından sonra açık farkla en yaygın sebep halini almaktadır. Bu yaşın üstündeki sporcularda ani ölüm nedeni yüzde 90 ihtimal ile koroner kalp hastalığıdır. Kalp kasının virüslere bağlı iltihabı durumları, kalp ritim bozuklukları ve kalbin elektriksel sistemi ile ilgili hastalıklar, kalbin sağ karıncığının anomalileri, bazı ilaç bağımlılıkları, aort kapağı darlıkları diğer önemli sebeplerdir. Marfan hastalığı bulunan kişilerde aort yırtılmaları da bir diğer nedeni oluşturur.
Sporcularda kalbi sendromunu ayırt etmek çok zordur. Bu hastalıkların görülme sıklıklarının az oluşu nedeniyle sporcularda veya spora başlayacaklarda en ileri tetkikler yapılmak suretiyle teker teker araştırılması önerilmemektedir. Bunun için yüksek riskteki bir sporcuyu tespit etmek için 200.000 sporcunun araştırılması gerekir. Bu samanlıkta iğne aramaya benzer. Ayrıca mevcut araştırma yöntemlerinin yüzde 100 özellikli ve duyarlı olması da söz konusu değildir. Bazı sporcularda gelişen “sporcu kalbi sendromu” denilen tabloda görülen kalp büyümesi, kalp hızında yavaşlama ve kalp üfürümü gibi bulguların gerçek bir hastalıktan ayırt edilmesi güç olabilir. Hipertrofik kardiyomiyopati gençlerde görülen en sık ani ölüm nedeni olmasına rağmen bunu en iyi gösteren ekokardiyografi tetkikinin sporculara rutin olarak yapılması bile ekonomik maliyeti nedeniyle halen tartışmalı bir konudur. Doktor tarafından ani ölüme yol açabilen kalp hastalıklarına ait belirtilerin tam ve dikkatli bir şekilde sorgulanması ve fiziksel muayene sonrasında gerek duyulduğunda daha ileri testlerin yapılması tavsiye edilen yaklaşımdır. Bu kontrollerin iki yılda bir tekrarlanması önerilmektedir. Kontroller sırasında daha önceden göğüs ağrısı, bayılma veya bayılır gibi olma, egzersiz sırasında aşırı nefes darlığı veya yorulma olması, geçmişte kalpte üfürüm duyulmuş olması, yüksek kan basıncı (tansiyon) bulunması, yakın akrabalarda erken yaşta ölüm ve kalp hastalıklarının görülmesi gibi noktalar dikkatle sorgulanmalıdır. Fiziksel muayene ile ani ölüme yol açabilen birçok hastalığa ait belirtiler tespit edilebilir ve böylelikle daha ileri tetkik yapılacak hastalar belirlenmiş olur. Bu ileri tektiler elektrokardiyografi, ekokardiyografi, eforlu EKG testi, elektrofizyoloji ve kalp kateterizasyonu olabilir. Sonuç olarak sporcularda spora yeni başlayanlarda öncelikli olarak bir doktor kontrolünden geçmeleri gerekir. Başlarken de mutlaka yavaş tempolu başlanmalıdır. Özellikle sezon başında antrenörler şiddetti düşük kapsamı kademeli olarak genişleyen bir yüklenmeyle başlamaları sporcuları rahatlatacaktır. Sağlıklı günler diliyorum.

Kaynaklar: www.eniyihekim.com/istanbul/kalp damar cerrahisi, M.S.Bilal:,* ww.drsibelulusan.com,T. A.Kalyoncu, * Spor ve Bilim, C.Açıkada, E.Ergen,*Egzersiz Fizyolojisi, N.Akgün www.sagliksifa.com, www.hekimce.com, www.fizik-tedavi.org, www.saglicaklakal.com 


Yazarın Tüm Yazıları

EGZERSİZİN SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARINA ETKİSİ

16 Mayıs 2020, Cumartesi

Egzersiz Esnasında Sıvı Kaybının Etkileri Nelerdir?

9 Mayıs 2020, Cumartesi

EGZERSİZ VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİSİ

30 Nisan 2020, Perşembe

KADINLAR NASIL EGZERSİZ YAPMALIDIR?

11 Nisan 2020, Cumartesi

KORONAVİRÜS VE EGZERSİZ

1 Nisan 2020, Çarşamba

Vertigo Hastaları Nasıl Egzersizler Yapmalı?

24 Mart 2018, Cumartesi

Basit Egzersizlerle Sağlığınızı Koruyun

4 Aralık 2016, Pazar

Jamaika Atletizm Sırları

16 Ekim 2016, Pazar

Okul ve Egzersiz

22 Ağustos 2016, Pazartesi

Fibromiyalji ve Egzersiz

3 Temmuz 2016, Pazar

ALİ GÜREŞ KÖŞE

8 Haziran 2016, Çarşamba

Genç kalmanın sırrı; aerobik egzersiz

1 Haziran 2016, Çarşamba

Mahalli idareler sağlıklı yaşamın neresinde?

18 Mayıs 2016, Çarşamba

Rahatlatan egzersizler

4 Nisan 2016, Pazartesi

Haydi zumbaya

27 Mart 2016, Pazar

Astım ve Bronşit Hastalarına Egzersiz Önerileri

20 Mart 2016, Pazar

Nabızla egzersiz

7 Şubat 2016, Pazar

Ali Güreş köşe yazısı

1 Şubat 2016, Pazartesi

Karın Sıkıştırma Egzersizleri

24 Ocak 2016, Pazar

Egzersizle yaşlanma geciktirilebilir mi?

10 Ocak 2016, Pazar

Kalp hastalıkları ve egzersiz

5 Ocak 2016, Salı

Egzersiz Yap Sivilcelerden Kurtul

21 Aralık 2015, Pazartesi

Egzersiz ve romatizma

14 Aralık 2015, Pazartesi

Cilt Güzelliğiniz İçin Egzersiz Yapın

6 Aralık 2015, Pazar

Egzersiz ve beyin sağlığı

29 Kasım 2015, Pazar

Egzersiz ve Bel Fıtığı

23 Kasım 2015, Pazartesi

Koşu ve Yürüyüş İçin Öneriler

2 Kasım 2015, Pazartesi

Çocuklarda fiziksel aktivite

26 Ekim 2015, Pazartesi

Kegel Egzersizleri

18 Ekim 2015, Pazar

Egzersiz ve Depresyon

5 Ekim 2015, Pazartesi

Egzersizle Omuz Çökmesi ve Ağrısından Kurtulun

20 Eylül 2015, Pazar

Karın Yağları ve Egzersiz

13 Eylül 2015, Pazar

Egzersiz Yapmak Adet Dönemini Geciktirir mi?

10 Eylül 2015, Perşembe

Anemi ve Egzersiz

9 Ağustos 2015, Pazar

Her derde deva

27 Temmuz 2015, Pazartesi

Bacaklar için egzersiz

5 Temmuz 2015, Pazar

Egzersiz ve Oruç

21 Haziran 2015, Pazar

Kadın ve egzersiz

13 Haziran 2015, Cumartesi

Doğru Kardio Egzersizleri

7 Haziran 2015, Pazar

Kalça kaslarını kuvvetlendirme egzersizleri

30 Mayıs 2015, Cumartesi

Hangisi faydalı? Koşu mu yoksa yürüyüş yapmak mı?

23 Mayıs 2015, Cumartesi

Egzersiz ve Romatizma

16 Mayıs 2015, Cumartesi

Egzersiz yap selülitten kurtul

2 Mayıs 2015, Cumartesi

Egzersiz hangi saatlerde yapılmalıdır?

25 Nisan 2015, Cumartesi

Okul ve spor

18 Nisan 2015, Cumartesi

Kabızlık ve Egzersiz

11 Nisan 2015, Cumartesi

Spor kültürünün oluşmasında yerel yönetimlerin rolü

4 Nisan 2015, Cumartesi

Tansiyon Hastaları Nasıl Egzersiz Yapmalı

21 Mart 2015, Cumartesi

Kilo Almak İstiyorsan Egzersiz Yap

28 Şubat 2015, Cumartesi

Yerel Yönetimlerin egzersiz politikaları var mı?

21 Şubat 2015, Cumartesi

Solunum Sistemimiz ve Egzersiz

14 Şubat 2015, Cumartesi

Yerel Yönetimler Spor Aktivitelerini Desteklemeli

7 Şubat 2015, Cumartesi

Egzersiz ve sigaranın etkileri

31 Ocak 2015, Cumartesi

Egzersizin bulaşıcı hastalıklar üzerindeki etkisi

24 Ocak 2015, Cumartesi

Spor Bilinci Yaratmak

17 Ocak 2015, Cumartesi

Egzersizin Cinsel Sorunlar Üzerine Etkisi

10 Ocak 2015, Cumartesi

Karaciğer Yağlanması ve Egzersiz

3 Ocak 2015, Cumartesi

Egzersiz ve Doğru Nefes Alma

27 Aralık 2014, Cumartesi

Egzersizin Testosteron ve Kas Gelişimine Etkisi

20 Aralık 2014, Cumartesi

Kalp Sağlığınız İçin Dans Edin Lütfen!

13 Aralık 2014, Cumartesi

Egzersiz Sırasında Kan Şekerinin Düşmesi

6 Aralık 2014, Cumartesi

Göğüste Kireçlenmeye Karşı Egzersiz

29 Kasım 2014, Cumartesi

Boyun ve Sırt Ağrıları İçin Pilates

22 Kasım 2014, Cumartesi

Bayanlarda Ağırlık Çalışmasının Önemi

15 Kasım 2014, Cumartesi

Esneme Egzersizlerinin Önemi

8 Kasım 2014, Cumartesi

Tantra Egzersizleri ve Cinsel Performans

1 Kasım 2014, Cumartesi

Egzersiz ve serotonin (Mutluluk)

25 Ekim 2014, Cumartesi

Vücut Geliştirme ve Ergojenik Yardımcılar

18 Ekim 2014, Cumartesi

Egzersiz yaparken sıvı kullanımı

11 Ekim 2014, Cumartesi

Rahatlama egzersizleri

27 Eylül 2014, Cumartesi

Düzenli Egzersiz Kalbinizi Nasıl Etkiler?

20 Eylül 2014, Cumartesi

Hareketsiz yaşamın riskleri

13 Eylül 2014, Cumartesi

Çocuklarda egzersiz ve hareket eğitimi

6 Eylül 2014, Cumartesi

Sağlığınız için basit hareketler

30 Ağustos 2014, Cumartesi

Romatizma hastaları egzersiz yapabilir mi?

23 Ağustos 2014, Cumartesi

Düztabanlık ve ayak ağrıları için egzersizler

16 Ağustos 2014, Cumartesi

Farklı Zeminde Koşmalıyız

9 Ağustos 2014, Cumartesi

Regl döneminde uygun egzersiz

2 Ağustos 2014, Cumartesi

Çağın hareketsizlik sorunu var

26 Temmuz 2014, Cumartesi

Egzersizin stres üzerindeki etkisi

19 Temmuz 2014, Cumartesi

Yavaş Tempolu Aerobik Egzersiz Gençleştiriyor

12 Temmuz 2014, Cumartesi

Ülseratif kolitli olan hastalar egzersiz yapabilir mi?

5 Temmuz 2014, Cumartesi

Egzersiz yapmak kolesterolü düşürür mü?

28 Haziran 2014, Cumartesi

Bayanlarda kol arkası sarkmalarını önleyici egzersizler

21 Haziran 2014, Cumartesi

Egzersizin Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkisi

7 Haziran 2014, Cumartesi

Beliniz için egzersiz dönemi

31 Mayıs 2014, Cumartesi

Egzersizin beyin sağlığı üzerindeki etkisi

24 Mayıs 2014, Cumartesi

Topuklu ayakkabıların yarattığı hasar

17 Mayıs 2014, Cumartesi

Egzersiz göğüs sarkmalarını engelliyor mu?

10 Mayıs 2014, Cumartesi

Kasık fıtığı için egzersiz önerileri

3 Mayıs 2014, Cumartesi

Parkinson hastaları egzersiz yapabilir mi?

26 Nisan 2014, Cumartesi

Egzersizin migren üzerindeki etkisi

19 Nisan 2014, Cumartesi

Yaşlılık döneminde egzersiz ve riskleri

12 Nisan 2014, Cumartesi

Vücut geliştirirken yaptığımız hatalar

5 Nisan 2014, Cumartesi

Egzersiz Yapmak Gribe Yakalanmayı Azaltıyor mu?

29 Mart 2014, Cumartesi

Egzersizle sırt ve bel ağrılarından kurtulun

22 Mart 2014, Cumartesi

Bayanlarda kalça sıkıştırma egzersizleri

15 Mart 2014, Cumartesi

Egzersizin Psikolojik Etkileri

1 Mart 2014, Cumartesi

Hamilelikte Egzersizin Bebeğin Beyin Gelişimine Etkisi

22 Şubat 2014, Cumartesi

Çocuğunuzun Kalbi Egzersize Ne Kadar Hazır?

15 Şubat 2014, Cumartesi

Karın kaslarına yönelik egzersiz önerilerimiz

8 Şubat 2014, Cumartesi

Zayıflama Uğruna Sağlığınızdan Olmayın

1 Şubat 2014, Cumartesi

Farklı Ortamlarda Egzersiz ve Yükselti

25 Ocak 2014, Cumartesi

Egzersizin Selülit Üzerine Etkisi

18 Ocak 2014, Cumartesi

Egzersiz krampları

4 Ocak 2014, Cumartesi

Yoğun Egzersizin Hormonlara Etkisi

30 Aralık 2013, Pazartesi

Kas geliştiren ilaçların zararları

21 Aralık 2013, Cumartesi

Duruş Bozukluğu İçin Egzersiz Önerileri

14 Aralık 2013, Cumartesi

Egzersiz bunamanın ilacıdır

7 Aralık 2013, Cumartesi

Vitaminler egzersizin etkisini azaltıyor mu?

30 Kasım 2013, Cumartesi

Egzersizin beyin üzerine etkisi

23 Kasım 2013, Cumartesi

Bebeklere egzersiz yaptırılır mı?

16 Kasım 2013, Cumartesi

Soğuk havalarda egzersiz yaparken dikkat

9 Kasım 2013, Cumartesi

Cumhuriyet Döneminde Spor ve Atatürk

2 Kasım 2013, Cumartesi

Egzersiz yapmak gençleştirir mi?

26 Ekim 2013, Cumartesi

Bayan Sporcuların Kabusu: Regl Döneminde Performans düşer mi?

12 Ekim 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivite yapma alışkanlığı edinme

5 Ekim 2013, Cumartesi

Zencilerin performans üstünlüğü genetik mi?

28 Eylül 2013, Cumartesi

Pilates yapmak zayıflatıyor mu?

20 Eylül 2013, Cuma

Olimpiyatları neden kaybettik?

14 Eylül 2013, Cumartesi

Egzersiz Kaliteli Yaşamın İlacıdır

7 Eylül 2013, Cumartesi

Egzersizin Kas Hastalığına Etkisi

31 Ağustos 2013, Cumartesi

Egzersizde Ergojenik Destek Nedir?

24 Ağustos 2013, Cumartesi

Kalbinizi Egzersiz Yaparak Koruyun

17 Ağustos 2013, Cumartesi

Ankilozan spondilit Hastaları Ne Tür Egzersizler Yapmalı?

3 Ağustos 2013, Cumartesi

Oruçlu iken egzersiz yapılır mı?

27 Temmuz 2013, Cumartesi

Hamilelikte egzersiz yapılır mı?

20 Temmuz 2013, Cumartesi

Sıcakta fiziksel aktivite yapmak.

13 Temmuz 2013, Cumartesi

Regl Döneminde Egzersiz Yapılır Mı?

6 Temmuz 2013, Cumartesi

Lenf Ödemde Egzersiz Yapmak

29 Haziran 2013, Cumartesi

Bayanlar için Yağlarından Kurtulma Önerileri

22 Haziran 2013, Cumartesi

Çocuklarda Denge Gelişimi

15 Haziran 2013, Cumartesi

Yaz Spor Okulları

8 Haziran 2013, Cumartesi

Fiziksel Aktivite Esnasında Yapılan Yanlışlar

31 Mayıs 2013, Cuma

Göbek yağlarından kurtulmanın şifresi

24 Mayıs 2013, Cuma

Gençlik ve Spor Bayramı ile Ulusal Spor Politikası

17 Mayıs 2013, Cuma

Fiziksel aktivite beyin hücrelerini yeniliyor

11 Mayıs 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivite ve zihinsel gelişim

3 Mayıs 2013, Cuma

Bırakın çocuklar oynasın

27 Nisan 2013, Cumartesi

Muhteşem Tibet’in Beşlisi Nedir?

20 Nisan 2013, Cumartesi

Ergenlik dönemde neden fiziksel aktivite yapılmalıdır?

13 Nisan 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivitenin osteoporoz üzerine etkisi

6 Nisan 2013, Cumartesi

Hangi Egzersizler Büyüme Hormonunu Tetikler?

30 Mart 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivite meme kanseri riskini azaltır mı?

23 Mart 2013, Cumartesi

Çalışma hayatında fiziksel aktivite

16 Mart 2013, Cumartesi

Yağlardan kurtulmak için şifreler

9 Mart 2013, Cumartesi

Aktivitenin psikolojik etkileri

2 Mart 2013, Cumartesi

Hangi fiziksel aktivite hangi hastalığa iyi geliyor?

27 Şubat 2013, Çarşamba

Fiziksel aktivitenin iskelet sistemi üzerine etkileri nelerdir?

27 Şubat 2013, Çarşamba

Egzersiz yapılan zemin ve kullanılan ayakkabı nasıl olmalıdır?

9 Şubat 2013, Cumartesi

Çocuklar için hangi fiziksel aktiviteler boy uzatır?

2 Şubat 2013, Cumartesi

Neden Sporcular Doping Kullanma İhtiyacı Duyarlar? Zararları Nelerdir?

26 Ocak 2013, Cumartesi

Sporcular neden aniden ölüyor?

19 Ocak 2013, Cumartesi

Müsabakalardan önce sporcular cinsel ilişkide bulunmalı mı?

12 Ocak 2013, Cumartesi

Vücut Geliştirmede Kullanılan İlaçların Metabolizma Üzerine Olumsuz Etkileri

4 Ocak 2013, Cuma

Yorgunluğa karşı fiziksel aktivite iyi gelir mi?

28 Aralık 2012, Cuma