Takip Et

Dr. İsmet BESEN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Gestasyonel diyabet (Gebelik şekeri)

15 Şubat 2017, Çarşamba

     

Daha önceden şekeri olmayan gebenin, gebeliği esnasında ortaya çıkan ve gebenin doğumuyla birlikte genellikle ortadan kaybolan geçici bir diabet şekildir. Gebelik diyabeti, gebelerin % 2-4'ünde görülür. Ailesinde diabet hastalığı olanlarda ve daha önceki hamileliklerinde 4 kg üzerinde bebek doğurmuş olanlarda daha sık görülür. Buna rağmen gebelik şekeri tanısı konulan anne adaylarının yarısında risk faktöründen hiçbiri bulunmaz. Bu nedenle hiçbir belirti olmasa bile tüm anne adayları 24-28. gebelik haftalarında diyabet gelişme riski en yüksek olduğu dönemlerde şeker tarama testine (Oral glikoz tarama testi) tabi tutulur. Gebelik diyabeti olan anne adayları genellikle insülin tedavisinden korkar ve bebeklerinde şeker şhastalığı ortaya çıkacağı endişesi taşır. Kan şekerlerini normale döndürerek bebekte ve gebelik döneminde veya doğum sonrası ilk günlerde ortaya çıkması muhtemel durumların önüne geçilmesi açısından insülin tedavisi oldukça başarılıdır.Bu nedenle insülin tedavisi önerilen anne adaylarının bu tedaviyi korkmadan uygulamaları önemlidir. Diyabet, vücudumuzun karbonhidratlı besinleri glikoz adını verdiğimiz şekere dönüştürür. Şeker vücudumuzun tüm aktivite gerektiren eylemlerinde (nefes alma koşma okuma nefes alma yürüme) kullandığı enerji kaynaklarıdır. Diyabet, vücudumuzun şekeri enerji olarak kullanmasını güçleştirir. Diyabetli kişiler şeker yüksekliğiyle karşı karşıyadır fakat hücrelerinde enerji açlığı mevcuttur.

Normalde şekeri damarlarımızdan alıp hücrelerimize taşımak için pankreas bezinde üretilen insülin hormonuna ihtiyaç vardır. Diyabetli kişilerde ya yeterli insülin üretilmez ya da üretilen insülin etki etmez. İnsülğn üretilmiyorsa tip1 diyabet insülin etki göstermiyorsa tip2 diyabet söz konusudur. Her iki durumda şeker kan glikoz değeri yükseltir. Buna hipoglisemi denir. Hipoglisemi iyi tedavi edilmediğinde büyük küçük kan damarlarını bozarak göz, böbrek ve sinir dokusunda tahribatına yol açar ve felce neden olur.

 

- Gebelik disbeti nasıl teşhis edilir :

Gebelik şekeri tanısı konulan anne adaylarının yarısında risk faktörlerinden hiçbiri bulunmaz. Bu nedenle 24-28. gebelik haftalarında tarama testi oral glikoz testi yapılır.

Ditabetli hastaların gebelik öncesinde dikkat etmesi gereken durumlar:

Kan şekerinin uzun süreli kontrolünü gösteren HbA1c testinin normal aralıkta olması, normal değilse normal değere gelinceye kadar en az iki ay gebelikten kaçınılması gerekir. Çünkü gebelik, diyabetli anne adayında ve çocukta olumsuz etkilere yol açar. Bu nedenle diyabetli annenin gebe kalmadan önce göz dibi muayenesi böbrek testlerini yaptırması gerekir. Gebelik öncesi tiroid fonksiyonlarının kontrolü önemlidir.

 

- Gebelik sırasında diyabet tedavisi değiştirilmeli midir:

Gebelik sırasında vücutta önemli fiziksel ve hormonal değişimler olur. Bir yandan hormon seviyelerinin değişmesi diğer yandan bebeğin büyümesi nedeniyle insülin ihtiyacı değişir. Dikkat edilmezse kan şeker kontrolü bozulur. Gebelik öncesinde tip1 olan hastanın varsa insülin tedavisinin yoğunlaştırılması ve sık aralıklarla doktora başvurması gerekir. Günğmüzde tip2 insilüne bağımlı olmayan diyabet giderek daha genç yaşlarda ortaya çıkar ve doğurganlık çağındaki kadınlarda görülebilir. Tip2 diyabeti varsa bebek sahibi olmakta zorlanıyorsa ağızdan alınan haplar kesilerek insülin tedavisine geçilir

 

- Gestasyonel diyabetin bebek üzerindeki etkisi:

Bebeğin normalden iri olması amniyos sıvısının normalden fazla olması, bebeklerde gebelik döneminde fetaldistres ve bebekte oksijen azlığı gelişme riski normal bebeklere göre daha fazladır. Bebeğin irileşmesine ve doğum esnasında çeşitli problemlere neden olur.

 

- Diyabet tedavisi :

Diyabet gebeliğe engel değildir. Kan şekeri düzeyinin yükselmesiyle seyreden ve kontrol altında olunması gereken bir hastalıktır. İyi organize olunmuş bir diyet ve insülin tedavisiyle sağlıklı bir bebek doğurabilir. (ESRA MUTİ)



Yazarın Tüm Yazıları

Gestasyonel diyabet (Gebelik şekeri)

15 Şubat 2017, Çarşamba

Gebelik hiper tansiyonu

4 Şubat 2017, Cumartesi

Gebelikte kusma ve bulantı

27 Ocak 2017, Cuma

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yolları

20 Ocak 2017, Cuma

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

13 Ocak 2017, Cuma

Birinci sezaryenden sonra normal doğum

30 Aralık 2016, Cuma

Sezaryenin komplikasyonları

22 Aralık 2016, Perşembe

Sezaryen

12 Aralık 2016, Pazartesi

Menstrüel (Adet) düzenlisizlikte tanı yaklaşımı

8 Aralık 2016, Perşembe

Adet düzensizliği (2)

28 Kasım 2016, Pazartesi

Adet düzensizliği

21 Kasım 2016, Pazartesi