Takip Et

Şenol ACAR

Öğretmenlik

30 Kasım 2015, Pazartesi

     

Geçen Salı 24 Kasım’ı yani öğretmenler gününü kutladık tüm eğitim camiası olarak. Dostlarımız, sevdiklerimiz, öğrencilerimiz, sağ olsunlar bizleri yalnız bırakmadılar. Özellikle öğrencilerimizden gelen küçük ama bizim gözümüzde en değerli hediyeler, yine eski öğrencilerimizin kutlama mesajları, düzenlenen programlar bizi ayrıca mutlu etti ve heyecanımıza heyecan kattı. Buradan öncelikle herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Eğitim sistemi içinde yürütme mekanizması görevinde bulunan, eğitimin can damarı olan öğretmenlik; tatil günü sayısından maaşına, yeterli olabilmeden yetersizliğe, günümüzde gözde meslek olup olmamasına kadar birçok tartışmanın içerisinde yer alsa da yine de bu ülkede en değerli ve mihenk taşı olan bir meslektir.

Dışarıdan bakınca sadece öğreten konumunda görülen ve herhangi bir öğretim eksikliğinde de tepki verilen bir meslektir öğretmenlik. Ancak şu unutulmamalıdır ki öğretmenlik sadece bir öğretme işi değildir ve inanın öğretme eylemi dışında öğrencilerin gelişimini sağlayacak tüm eğitim faaliyetlerine de yer verir öğretmenler.

Bir öğretmenin neler yaşadığını özellikle idealist ve çağdaş bir öğretmenin nasıl çabaladığını kimse fark etmez. Öğrencisini kendi evladı, kardeşi gibi görüp sevmesi, onunla konuşup derdini dinlemesi, ona yol göstermesi, iyi bir insan olarak yetişmesi için çaba sarf etmesi konuşulmaz da; özneyi, açıyı, eğrelti otunun çoğalmasını, bir nehrin nereden doğup nereye döküldüğünü vb… iyi öğretememiş, diye konuşulur. Burada herkesi suçlamak niyetinde değilim tabi ki. Yarışan bir nesil yetiştirme gayreti içinde olan bir sistem ve toplum oluştuğundan bazı insanların bu yükü öğretmenlere yüklediğinin farkındayım, farkındayız. Tabi biz öğretmenler, şartlar ne olursa olsun, hedeflerimizden vazgeçmeyecek ne denirse densin yolumuzdan dönmeyecek kadar kararlı, azimli ve bilinçliyiz.

Burada bir konuya da değinmeden geçemeyeceğim. Aynı yolda birlikte yürüdüğümüz öğretmen arkadaşlarıma da yer vereceğim: Özel kurumlarda çalışan öğretmenler. Evet yine bazı bilinçsiz beyinler tarafından yok sayılmaya çalışılan, ötekileştirilmek için uğraşılan ancak canını dişine takarak tüm emeğini ve bilgisini öğrencilerine harcayan meslektaşlarım. Özel kurumlarda sadece öğretim yapıldığı, ezber ve test çözme tekniklerinin kavratıldığı, gibi düzmece yalanlarla ötekileştirilmeye çalışılıyorlar. Durumun aslında böyle olmadığını sanırım herkes bilir. Eğitimin ve öğretimin yerinin olmayacağı gibi çok basit ve fazla zeka da gerektirmeyen bir düşünceyi akıllarına getiremeyen beyinlerden böyle şeyler duymak da çok fazla üzmüyor aslında bizleri. Eğitimin yeri gerçekten yoktur. En iyi öğretenin ve öğretmenin "HAYAT " olduğu bu dünyada kimse farklı ve saçma düşüncelere pardon düşüncesizliklere dalmamalıdır. Neyse kalemi daha fazla yormadan burada kapatalım bu mevzuyu da.

Sonuç olarak öğretmenlik ayrıcalıktır. Öğretmenlik bir vefa ve gönül işidir. Mesleğe bu gözle bakan; idealist, çağdaş, faydalı olma amacıyla çalışan tüm öğretmen arkadaşlarımın geçmiş öğretmenler günü kutlu olsun tekrar. 



Yazarın Tüm Yazıları

Öğretmenlik

30 Kasım 2015, Pazartesi

Ana'doluluk

6 Kasım 2015, Cuma

Eğitim Siz

31 Ekim 2015, Cumartesi