Takip Et

İsmail ORAL

50 YIL SONRA 50 YIL ÖNCESİNİ KEŞFETTİK

7 Kasım 2017, Salı

     

1984 yılında ortaokulu bitirip liseye başlama heyecanı yaşayanlar ve daha büyükler hatırlar.

O yıllarda ortaokul biterken, askeri lise, polis okulları, Anadolu Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi ve diğer meslek liselerine gitmek isteyenler sınavları takip ederdi. Bu sınavlarda başarılı olanlar isterlerse bu okullara kaydını yaptırır, istemezlerse kayıt yaptırmazdı.

Kayıt yaptırmayanlar ne mi yapardı?

Sıkı durun söylüyorum evlerinin yakınındaki liselere kaydını yaptırırdı ve bu liseler sınavsızdı.

“Ne var bunda işte yeni sistemde de öyle oldu” dediğinizi duyar gibiyim.

Ne olacak... Yeni sistem dediğiniz 33 yıl önce uygulanan sistem. Yani benim hatırladığım 33 yıl önce kullanılan daha önce de kullanıyorsa ki büyük bir ihtimalle kullanıyordu, yani ben diyeyim 33 siz deyin 53 yıl önceki sisteme geri döndük. Yani 50 yıl sonra 50 yıl önce uygulanan sistemi bulduk.

Tek bir fark vardı herkesin evinin yakınında bu kadar çok imam hatip lisesi yoktu.

Şimdi bu sınavlara girmiyorsanız, özel lisede okumayacaksınız evinizin yakınında da bir imam hatip lisesi varsa başka şansınız yok. Neden? Eve yakın.

Lise çağına gelmiş bir çocuk imam hatip lisesi’nde okumak isterse ve evinin yakınında normal lise varsa ne yapacak. O da aynı şekilde imam hatip yerine düz liseye mi gidecek evi yakın diye?

Neyse 33 yada 53 yıllık sisteme geri döndük de Milli Eğitim camiası biraz rahatladı. Bakanlık 50 yıl sonra doğruyu buldu. Ya da bu sistem doğru değilse önümüzde bir 50 yıl daha var, nasılsa düzelir bakalım.

Keşke bazı şeylere bu kadar çabuk dönebilsek.

Örneğin 30 yıl önceki, insani ilişkilere…

30 yıl önceki komşuluk ilişkilerine.. Onur, şeref, haysiyet, namus, vefa duygularımız ve buna verilen değerlere de Milli Eğitimimiz de olduğu gibi geri dönüversek.

İşte o biraz zor, neden mi çünkü bu işin bakanlığı yok. Bu sebeple bunu düzeltme herkesin kendine düşüyor, bu konuda bir bakanlık falan kurulmasını beklemeden birey olarak bu işin hakkından gelmeliyiz.

Bilemeyiz belki de bu geri dönüş bu değerlerin kazanılmasında başlangıç olur.

Memlekete ve öğrencilerimize hayırlı olsun… 



Yazarın Tüm Yazıları

50 YIL SONRA 50 YIL ÖNCESİNİ KEŞFETTİK

7 Kasım 2017, Salı

İnsan olmak zor zanaat

26 Ekim 2017, Perşembe