Takip Et

Mehmet SABANCILAR
Bozdoğan İlçe Müftüsü

Ramazan’ın Bizlere Kazandırdıkları

11 Mayıs 2021, Salı

     

Değerli dostlar,

Kur’an-ı Kerim’in nazil olduğu, Hazreti Muhammed’e peygamberliğin verildiği, insanlığın kötü gidişatının tersine döndüğü; on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’i uğurlamanın hüznünü, oruçlarımızı tuttuğumuzdan dolayı bayramı hak etmiş olmanın sevincini birlikte yaşıyoruz.

Mümin gönüllerin ibadet coşkusuyla şenlendiği bu rahmet mevsimi, hayatlarımızda birçok olumlu değişiklikler meydana getirdi. Bize, birçok güzellik kazandırdı. Gelin, Ramazan-ı Şerif'in bize kazandırdıklarını şöyle bir hatırlayalım. Hatırlayalım ki gelecek Ramazan’a kadar o güzellikleri muhafaza edebilelim.

1- Ramazan bize kulluk şuurunu kazandırarak, o şuuru daima canlı tutmayı öğretir. Bütün ibadetler Allah ile kul arasında özel bir iletişim tesis eder. Oruç ibadetiyle mümin, gün boyunca vücudunun her zerresinde Allah'ın emrini yerine getirmenin verdiği hazzı ve mutluluğu yaşayarak kulluğun tadına varır.

2- Oruç ibadeti büyük bir mükafat kazandırır. İnanarak, sevabını Allah'tan umarak, bu ibadeti yerine getirenin geçmiş günahlarının affediliyor olması, Reyyan adı verilen bir cennet kapısının oruç tutanlara mahsus olması, oruç tutan müminleri bekleyen mükafatın büyüklüğünü ifade etmeye yeter.

3- Oruç, bize irade eğitimi kazandırır. Oruç ibadetinde: mümin kul, imsak vaktinden akşam ezanı okununcaya kadar, en temel ihtiyaçlarını -yani yemesini, içmesini, cinsellik ihtiyacını- Allah için ibadet niyetiyle terk eder. Kişinin bu arzularını terk etmesi ancak irade ile mümkündür. Hem de kaya gibi güçlü bir irade ile. Bu iradenin yüce Allah'ın rızası için gösteriliyor olması Allah'ın Rahmetini celbeder.

4- Oruç, insana sabırlı olmayı öğretir. Hazreti peygamber “Oruç sabrın yarısıdır.” Ramazan ayı, sabır ayıdır. Rabbimiz de sabredenlerin mükafatını hesapsız vereceğini bildirmektedir. Değerli dostlar, sabır üç çeşittir. Birincisi, taatte sabır: Allah’ın emirlerini yerine getirme hususunda sabır göstermek. İkincisi, Allah'ın yasakladığı, kullarına haram kıldıklarından uzak kalmada sabır çünkü her haramda bir lezzet vardır. Kişi haramdan uzak kalırken bu lezzetlerden de kendini alıkoymak için sabreder. Üçüncüsü, başa gelen bela ve musibetlere karşı sabır. Oruç, insana sabrın bu çeşidini de talim ettirir ve öğretir.

5- Oruç, nimetlerin farkında olmayı ve bu nimetlere karşı şükretmeyi bizlere öğretir. Her nimetin kadri ancak ondan uzak kalındığı zaman tam anlaşılır.

6- Oruç, bizi kötülüklerden korur. Hazreti peygamber: “Oruç kalkandır.” Buyuruyor. Kalkan nasıl insanı düşmanın okundan ve kılıç darbesinden korursa oruç da kendini tutan insanı, her türlü kötülüklerden uzak tutar.

7- Oruç, ahlakımızı güzelleştirir. Sadece midesine değil; gözüne, kulağına, diline, eline, ayağına hatta düşüncesine oruç tutturabilen kimse, kendisini her türlü kötülük ve

fenalıktan da korumuş ve insanın ahlakını çirkinleştiren davranışlardan kendini muhafaza etmiş olur.

8- Oruç, sağlığımızı korumaya vesile olur. Peygamberimiz: “Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz.” Buyurur. Bir yıl boyunca sürekli çalışan midemiz -sindirim sistemimiz- bir aylık bir dinlenme süresi ile yenilenir yani oruç hem bizi manevi anlamda hem de maddi anlamda sıhhate kavuşturur.

9- Oruç, fakirlerin ve açların durumlarını hatırlatır. Müslümanlar arasındaki kardeşliği pekiştiren yardımlaşma ve paylaşma duygularını artırır.

10- Oruç, özellikle imsak ve iftar ile bize zaman bilinci kazandırır. Bizlere bir dakikanın bile önemini hatırlatır. Rabbimiz oruç ibadeti için: “Sayılı günlerde farz kılındı.” Der. Her şeyin bir ömrü olduğu gibi bu ibadetin de bir süresi vardır. Daha dün, Ramazan’a hazırlık yapmakla meşgulken bugün, bayramı bekleme sevincini ve ramazanı uğurlamanın hüznünü yaşıyoruz. Her güzel şeyin bir sonu vardır, tıpkı hayatımız gibi. İşte, oruç bize geçici olan bu hayatın, Allah'a itaat ve ibadet ile geçirilmesi gerektiği şuurunu kazandırır.

11- Ramazan, bize ibadet şuuru kazandırır. Orucuyla, sahuruyla, iftarıyla, teravihi, itikafı, mukabelesiyle adeta mümin kulun ömrünün nasıl olması gerektiği şuurunu kazandırır.

12- Ramazan, bize Kur’an bilinci kazandırır. Müminin, dünya ve ahiret dengesini nasıl kurması gerektiğini; bir yandan dünyalık işlerimizle uğraşırken ahiretimize de zaman ayırabileceğimizi öğretir.

Değerli dostlar,

Ramazan'ın bize kazandırdığı bu güzel hasletleri, Ramazan’dan sonraki 11 ayda da kendi hayatımıza hâkim kılma gayreti içinde olmamız lazım. Hayatımızı Ramazan tadında yaşayıp ahiretimizi bayram kılma gayretinde olalım. Bu vesileyle idrak edeceğimiz Ramazan Bayramı’nın başta Aziz milletimize, alemi İslam'a ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini Rabbimizden temenni ederim.

Alvarlı Efe Hazretlerinin sözleriyle bitirelim.

Cân bula cânânını

Bayrâm o bayrâm ola

Kul bula sultânını

Bayrâm o bayrâm ola

 

Hüzn ü keder def' ola

Dilde hicâb ref' ola

Cümle günâh af ola

Bayrâm o bayrâm ola

 

Bayramınız mübarek olsun efendim.

Selam ve muhabbetlerimle. Dua eder, dua beklerim. 



Yazarın Tüm Yazıları

Ramazan’ın Bizlere Kazandırdıkları

11 Mayıs 2021, Salı

İSTİKAMETİN ÖNEMİ

29 Nisan 2021, Perşembe

HİÇ HAKİKİ DOSTUNUZ OLDU MU?

26 Nisan 2021, Pazartesi

ALLAH’TAN HAKKIYLA HAYA ETMEK

22 Nisan 2021, Perşembe

KABUL EDİLEN DÖRT DUA

19 Nisan 2021, Pazartesi

İbadetlerimizin Nihai Hedefleri

15 Nisan 2021, Perşembe

HOŞ GELDİN EY ŞEHR-İ ŞİFA

13 Nisan 2021, Salı