Takip Et

Furkan SALDUZ
[email protected] Diyetisyen Furkan Salduz

Artan sıcaklarda beslenmemize dikkat!

1 Temmuz 2017, Cumartesi

     

Aydın'da hava sıcaklığı bu yaz mevsim normallerinin üzerinde seyretmektedir. Artan hava sıcaklığı, sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Hava sıcaklığının artışına paralel olarak vücut ısısı da artmakta ve metabolizmamız da bununla birlikte değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra aşırı sıcaktan dolayı vücudumuzda su kaybıyla birlikte elektrolit kaybı görülmekte ve bu durum sağlıklı kişilerde bile tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve yorgunluğa sebep olmaktadır.

 

Sıcak havayla birlikte besinlerde bozulmalar daha sık gözükmekte ve gıda zehirlenmeleri yaşanabilmektedir. Özellikle yaz aylarında kızartma tüketimine son verilmelidir. Yemeklerde bitkisel yağlar kullanılmalıdır. Yemek pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme en sağlıklı yöntemdir.

 

Yaz meyvelerinin tüketimi önemlidir. Günlük 5 porsiyon sebze meyve tüketimi yeterli vitamin ve mineral alımını sağlamak için önemlidir. %90’ı su olan karpuz, iyi bir vitamin mineral deposudur ve aynı zamanda lif kaynağıdır. Bu durum sindirim sisteminizin düzenli çalışması için olumlu etki göstermektedir. İnce bir dilim karpuz (4-5 üçgen dilim) veya, sebze yemeklerinin pişmiş halinin 4 yemek kaşığı 1 porsiyona eş değerdir.

 

Kan şekerinin hızla yükselip alçaltan besinler tüketilmemeli, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinlerden uzak durulmalı, bunun yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlere yönelmeliyiz. Tatlı olarak dondurma ve meyveli tatlılar sizin için daha uygun bir tercih olacaktır.

 

Yaz aylarında vücutta sıvı kaybı yükselmektedir. Yeterli miktarda sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılmasında önemlidir. Her gün 2-2.5 lt (12-14 su bardağı) su tüketimi gerekmektedir. Su tüketimi hayatın her döneminde alışkanlık haline getirmeliyiz. Suya atacağımız limon, nane yaprağı, zencefil su tüketimini daha zevkli hale getirir ve aynı zamanda detoks etkisini artırmaktadır.

 

Yaz aylarında çocuklarda ve bebeklerde görülen ishaller %90 oranında artmaktadır. Bunun sebebi rotavirüs kaynaklıdır. Sebze ve meyveleri tüketmeden önce kesinlikle yıkanmalıdır ve el hijyenine özen gösterilmelidir. İshal durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

 

Özel diyet programı olan kişiler de kendi diyetlerindeki sınırlamalar çerçevesinde yukarıdaki önerilerden yararlanabilirler. (ERDAL AYDIN)



Yazarın Tüm Yazıları

Artan sıcaklarda beslenmemize dikkat!

1 Temmuz 2017, Cumartesi

Ramazan sonrası sağlığınıza dikkat

22 Haziran 2017, Perşembe