Takip Et

SON DAKİKA

Ediz VERDİOĞLU

'Mutlu İnsanların Şehri; Yeşilyurt'

4 Temmuz 2018, Çarşamba

     

Doğa ile tarihin bir arada yaşandığı, eşsiz güzellikleri içinde barındıran mutlu insanların şehri Malatya’nın Yeşilyurt ilçesindeydim.

Denge Medya Grup bünyesindeki Aydın Denge Gazetesi ve tvDEN Televizyonu’nu temsilen Malatya'da Yeşilyurt Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Yeşilyurt Kültür, Kiraz ve Spor Festivali’ne Arzu Yaşar Öztekin ablam ile beraber katıldım. Öncelikle böylesine dolu dolu bir festival programı hazırlayan ve bizleri en iyi şekilde misafir eden Yeşilyurt Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum.

Yeşilyurt, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzası Bölümü'nde yer alan Büyükşehir Malatya'nın iki merkez ilçesinden birisi. Kuzeyde Karakaya Baraj Gölü'nden güneyde Çat Baraj Gölü'ne, batıda Yazıhan, Akçadağ ve Doğanşehir’den doğuda Battalgâzi’ye uzanan ve 82 mahalleden müteşekkil alan, Yeşilyurt’un ilçe sınırlarını oluşturmakta. Yeşilyurt’un nüfusu ise 304 bin 369.

İlçede geleneksel hale gelen Yeşilyurt Kültür, Kiraz ve Spor Festivali, 24 yıldır yaşatılıyor. Yeşilyurt’un gelenek ve görenekleri ile tarihi ve kültürel farklılıklarını daha geniş kesimlere tanıtmak amacıyla bu yıl 24’üncüsü düzenlenen Yeşilyurt Kültür, Kiraz ve Spor Festivali için İnönü Caddesindeki kortej yürüyüşü yoğun ilgi altında yapıldı. Bizlerin de ilk gün katılmış olduğumuz karnaval havasında geçen yürüyüş sırasında esnaflara ve vatandaşlara dalbastı kirazı hediye edildi.

29 Haziran Cuma günü yapmış olduğumuz çevre gezisinde, Malatya’nın doğa harikalarını görme imkanımız oldu. Bu doğa harikalarının en başında ise Anadolu'nun Büyük Kanyonu olarak bilinen Levent Vadisi geliyor. Doğa severler için harika bir manzaraya ve ekolojik değere sahip Levent Vadisi, son 5 sene içerisinde yapılan çalışmalarla turizme kazandırılmış. Malatya’nın Akçadağ ilçesinde yer alan Levent Vadisi’ni önemli kılan ise 65 milyonluk bir geçmişe sahip olması. Vadi içerisinde Neolitik çağdan kalma kalıntılara rastlamak mümkün. Kaya oluşumları, vadi içerisindeki çukurlar, uçurumlar, bitki örtüsü ve daha fazlasının 65 milyon yıl öncesine dayandığını bilmek oldukça heyecanlı. Zaten bunu bilerek buraya gelenlerin birçoğu ekolojik yaşama merak duyanlarmış. Bizim gibi turistlik amaçlarla gelenler ise doğaya hayran kalıyor. Burada ayrıca yöresel lezzet olan Akçadağ kömbesi ve Akçadağ pilavını tatma imkanımız oldu.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne ait Kaptaj da görmüş olduğumuz doğa harikalarından. Beydağı eteklerinden çıkan su kaynağı olan Kaptaj, Malatya şehir merkezine 19 kilometre mesafede ve bin 110 metre yükseklikte, Yeşilyurt’a bağlı Kozluk Mahallesi sınırları içerisinde bulunuyor. Roma İmparatorluğu döneminden bugüne Malatya'nın içme ve sulama suyu ihtiyacını karşıladığı bildirilen ana kaynak olan Kaptaj, Malatya'nın içme suyu efsanesi olarak toplumun hafızasına kaydedilmiş.

Bir sonraki durağımız ise Akçadağ ilçesi sınırları içinde bulunan Sultansuyu Harası oldu. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nce işletilen hara, safkan Arap atlarıyla ünlü. İşletme, yöre çiftçisine tarım ve hayvancılık alanında destek de sağlamakta. Safkan Arap atları yetiştirilen Sultansuyu Harası’nda gazeteci arkadaşlarımız at binme heyecanı da yaşadı.

30 Haziran Cumartesi günü ise 24. Yeşilyurt Kültür, Kiraz ve Spor Festivali’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılış töreni, toplu sünnet ve toplu nikah törenleri, şehitler için okunan Mevlid-i Şerif, sportif ve kültürel etkinliklerle misafirlerine unutulmaz anlar yaşatan festivalin Cumartesi günkü akşamında ise tvDEN’in de aralarında bulunduğu ülke çapında ulusal yayın yapan 30 farklı televizyon kanalının ortak canlı yayın programında Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a sorular yönelttik. Başkan Çınar, iki saate yakın süren yayında, Yeşilyurt’taki yatırımlar ve hizmetlerin yanı sıra festival hakkında açıklamalarda bulundu.

Festival boyunca Malatya ve Yeşilyurt’un yöresel yemeklerini tatma imkanımız oldu. Ata sporumuz olan Atlı Cirit’i yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Yeşilyurt Belediyesi tarafından organizasyonu yapılan Atlı Cirit Yarışmaları’nda da büyük bir heyecan yaşandı. Festivalin son günü olan 1 Temmuz Pazar günü ise Yeşilyurt Fahri Nalbant Karakucak Güreşleri gerçekleştirildi. tvDEN ekibi olarak burada Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile özel röportaj yapma imkanımız da oldu.

Ben buradan bizleri Malatya’ya davet ederek en iyi şekilde misafirperverlik yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a, Yeşilyurt Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü İsa Yumuk’a, Malatya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Lütfi İnan’a, Yeşilyurt Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü çalışanlarından Mesut beye ve tüm Yeşilyurt Belediyesi çalışanlarına teşekkürlerimi sunarım. 



Yazarın Tüm Yazıları

'Mutlu İnsanların Şehri; Yeşilyurt'

4 Temmuz 2018, Çarşamba

EMITT Fuarı'na katıldık..

1 Şubat 2017, Çarşamba

Nazar ve ah

12 Ekim 2016, Çarşamba

Merhaba komşu…

13 Mayıs 2016, Cuma

Turizmde tehlike çanları çalıyor

24 Mart 2016, Perşembe

Berlin’den umutlarla döndük

15 Mart 2016, Salı