Takip Et

SON DAKİKA

Ediz VERDİOĞLU

Berlin’den umutlarla döndük

15 Mart 2016, Salı

     

Berlin Uluslararası Turizm Borsası Fuarı (ITB Berlin) için Almanya’daydım.

Didim Kaymakamımız İskender Yönden’in önderliğinde, Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali İhsan Kubaliç, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Erel, DRV Yurtdışı Komisyon Üyesi Hikmet Atilla, DİTAB Turizm Danışmanı Tayyar Cengiz ve işadamları ile turizmcilerin katılımıyla, Didim’in idari yönetim, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle birlik-beraberlik örneği sergilendi. Ben de gazeteci olarak bu heyetin içerisinde yer aldım.

Dünyanın en büyük ve en prestijli turizm fuarı olarak kabul edilen ITB Berlin Uluslararası Turizm Borsası Fuarı, 9 Mart Çarşamba günü kapılarını açtı. Fuarda Türkiye ve Ortadoğu ülkelerine olan ilgi, diğer ülkelere göre maalesef düşüktü. Bu da Avrupa’daki halkın güvenlik korkusu veya kuşkusundan kaynaklanıyor. Ancak Didim, Türkiye standına gelenlerin ilgisini çekmeyi başardı, Türkiye turizmi içerisinde yeni bir güç olmanın sinyallerini verdi. Didim, Berlin Fuarı’nda da gösterdi ki her zaman atak yapacak bir potansiyele sahip. Bu potansiyel sadece elindeki kültürel, doğa ve tarihi ile de sınırlı değil.

****

Fuarın açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal, buradaki konuşmasında Türkiye turizmine ilişkin müjdeler verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile özellikle turizm sektöründe istihdam ve çalışma hayatıyla ilgili küçük bir paket hazırladıklarını anlatan Bakan Ünal, önümüzdeki orta vadede 5 yıl, uzun vadede 10 yıl içerisinde Türkiye’nin ürün çeşitliliği açısından dünyanın en önemli merkezlerinden birisi olacağını söyledi. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında 106 bölümden oluşan Türkiye standında incelemelerde bulunan Bakan Ünal, Didim standını da ziyaret etti. Didim heyeti tarafından karşılanan Bakan Ünal, önümüzdeki ay içerisinde Didim’e geleceğini belirtti. Bu anlamda şimdiden çalışmalar başlatılmalı, Didim’in eksiklikleri ve talepleri bir rapor veya sunum haline getirilerek Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın Didim ziyaretinde kendisine aktarılmalıdır.

****

Didim heyeti, Almanya’nın başkenti Berlin’de 10 Mart Perşembe günü çok anlamlı bir program da gerçekleştirdi. 110’u Alman olmak üzere 280 üyesi bulunan Türk-Alman İşadamları Birliği’nde Didim akşamı düzenleyen Didim heyeti, burada Alman işadamları ve turizmcilerle birebir görüşmeler yaptı. Türkiye ve Almanya’nın turizmdeki üst düzey yöneticilerinin de katıldığı bu program sayesinde, Berlin’de Didim rüzgarı esti. Didim’in turizmcileri ve işadamlarının Almanya’daki turizmciler ve işadamlarıyla yaptıkları görüşmeler, umarım daha ileriki seviyelere ulaşır ve hep birlikte Didim’de ortak çalışmalar yapılır. Berlin’deki görüşmelerden tespitim, bu buluşmanın ve ikili görüşmelerin, Didim’e büyük fayda sağlayacağı ve turizm ile iş hayatına katkı sunağı yönünde. Burada sağlanan irtibatın koparılmaması ve görüşmelerin devam ettirilmesi gerekiyor.

****

Almanya, benim iki yıl önce gittiğim Gürcistan’dan sonra ilk yurtdışı seyahatimdi. Bu yüzden heyecanlı ve merak içerisindeydim. 8 Mart Salı günü sabahı Didim’den hareket ettik ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Sunexpress’in 3 saatlik direk uçuşuyla Berlin’e vardık. İlk günkü akşam fuar alanında düzenlenen fuarın açılış galasına katıldık. Çarşamba ve Perşembe günleri fuardaydım, Cuma günü ise serbest zaman ile Berlin’i gezme fırsatım oldu.

Berlin’de çok sayıda Türk’e rastlamanız mümkün. Özellikle Kreuzberg olarak adlandırılan merkez, tam anlamıyla küçük İstanbul. Buradaki hemen hemen tüm esnaf Türklerden oluşuyor. Berlin’e gittiğinizde görmeniz gereken yerlerden en önemlisi Brandenburg Kapısı. Burası Berlin şehrinin en önemli sembollerinden ve en fazla ziyaretçi çeken bölgelerinden birisi. Buranın hemen yanındaki Reichstag Alman Parlamento binasını da gezebilirsiniz. Berlin’in en merkezi meydanı ise Alexanderplatz. Burada da Berlin’i 360 derece seyredebileceğiniz Televizyon Kulesi’ne çıkabilirsiniz. 5 müzeden oluşan UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’ndeki Müzeler Adası da Berlin’de görmeniz gereken yerlerden birisi. 



Yazarın Tüm Yazıları

'Mutlu İnsanların Şehri; Yeşilyurt'

4 Temmuz 2018, Çarşamba

EMITT Fuarı'na katıldık..

1 Şubat 2017, Çarşamba

Nazar ve ah

12 Ekim 2016, Çarşamba

Merhaba komşu…

13 Mayıs 2016, Cuma

Turizmde tehlike çanları çalıyor

24 Mart 2016, Perşembe

Berlin’den umutlarla döndük

15 Mart 2016, Salı