Takip Et

SON DAKİKA

Dr. İsmet BESEN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Birinci sezaryenden sonra normal doğum

30 Aralık 2016, Cuma

     

Modern obstetriden daha önce sezaryen doğum hikayesi olan kadınların yönetimi gibi çok az konu halen tartışmalıdır.Yıllarca rahim yırtıkları korkusuyla yapışık rahim doğum için kondredike olduğuna inanılmaktaydı. Son 10 yılda yapılan çalışmalar, sezaryen sonrası normal doğum olabileceğini göstermiş bu konu ilgi çekmeye başlamıştır. 1978'de gerçekleştirilmiş sezaryen öyküsüyle ABD'li kadınların % 2'si normal doğum yaparken 2000'lerin başından itibaren bu oran % 38-40'a çıkmıştır. Son dönemlerde bu oran % 50'lerin üzerine çıkarılmaya çalışılmaktadır.Özellikle sezaryene bağlı komplikasyonların artması, kanama, enfeksiyon, yaranın açılması, obezitenin artmasıyla normal doğuma geçiş artmaktadır. Son bir yıldır doğal yolla doğumun yeniden revaşa geçmesiyle birinci sezaryenden sonra normal doğuma geçiş artmaktadır.

Birinci sezaryenden sonra normal doğumun kriterleri :

Birden fazla aşağı transvers, sezaryen kesi doğumun olmayışı, kliniksel olarak yeterli pelvikse sahip olması, daha önce uterus skarları ve yırtıklarının olmayışı aktif eylem izlemeye, acil sezeryan yapmaya muktedir doktor sağlanabildiği, acil sezaryen için gerekli personel ve doktorun hazır olması gerekmektedir. Çünkü uterus (yırtık) rüptürü riski geçirmiş sezeryan sayısıyla artar. Doğum eylemindeki kadınının geçirmiş iki sezaryeni varsa tek sezaryene göre uterus yırtığı 3-5 kat artmıştır. Daha önce herhangi bir vajinal doğum olmuş olması, daha önceki sezaryenden önce veya sonra olsun takip eden doğumu normal vajinal yolla doğum şansını artırır. Daha önceki vajinal doğum, aynı zamanda uterin rüptürü riskini düşürmektedir.

ABD Obstretri Jinekoloji Derneği, 2004 yılında geçirilmiş iki alt transvers sezaryen doğumu olan kadınların daha önce vajinal doğumu varsa normal doğum yapabileceği belirtilmiştir. Doğum denemesinin başarı oranı, önceki sezaryen endikasyonuna bağlıdır. Sezaryenden sonra normal doğum denemelerinin % 60-80'i vajinal doğumla sağlanır. Başarı oranı omuz gelişi, makat geliş veya fetal distres için yapıldığında normal doğum şansı artar. Ama en iyi faktör daha önce vajinal doğumun olmasıdır. Normal vajinal doğum. hem kişinin kendi sağlığı için hem de ekonomik açıdan daha revaşta olmalıdır.



Yazarın Tüm Yazıları

Gestasyonel diyabet (Gebelik şekeri)

15 Şubat 2017, Çarşamba

Gebelik hiper tansiyonu

4 Şubat 2017, Cumartesi

Gebelikte kusma ve bulantı

27 Ocak 2017, Cuma

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yolları

20 Ocak 2017, Cuma

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

13 Ocak 2017, Cuma

Birinci sezaryenden sonra normal doğum

30 Aralık 2016, Cuma

Sezaryenin komplikasyonları

22 Aralık 2016, Perşembe

Sezaryen

12 Aralık 2016, Pazartesi

Menstrüel (Adet) düzenlisizlikte tanı yaklaşımı

8 Aralık 2016, Perşembe

Adet düzensizliği (2)

28 Kasım 2016, Pazartesi

Adet düzensizliği

21 Kasım 2016, Pazartesi