Takip Et

SON DAKİKA

Dr. Öğretim Üyesi Ali GÜREŞ

Vücut Geliştirmede Kullanılan İlaçların Metabolizma Üzerine Olumsuz Etkileri

4 Ocak 2013, Cuma

     


Ülkemizde ve dünyada gençler arasında vücut geliştirme tutkusu giderek yaygınlaşıyor. Bu haftaki yazımda yapılan yanlışların ve kullanılan ilaçların gençleri nasıl bir felakete sürüklediğini sizlerle paylaşmak istedim. Yapılan birçok araştırmada yaşları 16 ile 30 arasında değişen gençlerin bu konuya ilgisi son 5–6 yılda 3–4 kat arttığını ortaya koymaktadır. Maalesef gençler, bir an önce kaslı vücuda sahip olabilmek için çeşitli testosteronlar, hormon, Creatinemonohydrate L-Carnitine ve daha birçok ilaç kullanılıyor. Bunların kimisi spor salonlarından, kimisi de sokak satıcılarından temin edilmektedir. İnsan vücudunun dengesini bozarak kasları şişiren ilaçlar, kısa sürede organların iflasına sebep oluyor. Bu durumun son örneği Kocaeli'nde yaşandı. Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı'nda görevli veteriner hekim Batuhan Tayfun (33), yaklaşık 10 yıl önce vücut geliştirme sporuna başladı. Aynı zamanda hormon ilaçları da alan Tayfun, geçtiğimiz salı günü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Yapılan otopside hormona bağlı olarak kalbinin normalden 3 kat fazla büyüdüğü, akciğer, karaciğer ve böbreklerinin tahrip olduğu tespit edildi. Genç veterinerin annesi, oğlunun her gün kendisinin dahi bilmediği ilaçlar aldığını söyledi. Tayfun’un ölümü hormonların satışını ve kullanımını tartışmaya açarken, uzmanlar ölümcül riskler taşıyan bu ilaçların ülkeye kaçak yollardan girdiğini, özellikle yarış atlarına daha hızlı koşmalarını sağlamak amacıyla verildiğini anlatıyor. Besicilik sektöründe yaygın olarak kullanıldığı için bu ilaçların ruhsatlandırma işleminden Tarım Bakanlığı sorumlu ve Sağlık Bakanlığı’nın denetiminin dışında kalıyor.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden Doç. Dr. Yavuz Nak, ‘steroid’ adı verilen bu tür ilaçların birçoğunun kullanımının yasak olduğunu vurguluyor. Dolaşım sisteminde kalıcı bozukluklara yol açan hormonların, kalp krizi riskini artırdığının da altını çiziyor. Diyetisyen Deniz Güzeltaş, Sağlık Bakanlığı’nın ‘doping’ içerikli ilaçlara onay vermediğini belirtirken, Kocaeli Eczacılar Odası Başkanı Sinan Usta, bakanlığın konuyla ilgili bir kontrol mekanizması oluşturmasını istiyor. Bu ürünler sadece profesyonel sporcular tarafından değil, daha güzel ve kaslı bir vücuda sahip olmak isteyen gençler tarafından da kullanılıyor. Son yıllarda özellikle büyük şehirlerde çoğalan spor salonları ise gençler için tam anlamıyla bir para tuzağı. Bu spor salonlarında gıda takviyeleriyle ilaçlar, belli bir eğitime sahip olmayan kişiler tarafından tavsiye ediliyor; üstelik kaçak ve bakanlık izni olmayan ürünler spor salonlarına giden gençler tarafından büyük talep görüyor. Vücut geliştirme sporcuları ve spor hekimleri, kolaylıkla bulunan bu ürünlere dikkat çekiyor.Söz konusu ilaçların kullanımı spor salonlarında başlıyor. Bu salonlara daha kaslı bir vücuda sahip olmak için giden gençler, bir süre çalıştığında kasların hızlı gelişmediğini görünce görevlilerden yardım istiyor. İsmini vermek istemeyen spor salonları sahipleri ve hocaları, bu süreci şöyle anlatıyor:“Çok spor yaparak vücut birden gelişmiyor. Müşteriler de kısa sürede vücutlu bir yapıya kavuşmak istiyor. Bu durumda ilaç almasından başka bir çaresi yok. Biz de elimizdeki ilaçlardan tavsiye ediyoruz. Kullanma şeklini öğretiyoruz. Çoğu zaman spor salonunda bu ilaçları veriyoruz. Şimdiye kadar da hiçbir şikâyetle karşılaşmadık. Bu ilaçlar yasak değil, her yerde satılıyor.”
Spor eğitim uzmanları ve doktorlar bu tür ilaçların sağlık açısından zararlı olmasına rağmen denetimden uzak, kontrolsüz bir şekilde kullanıldığını bildiriyor. Genellikle yurtdışından kaçak yollarla getirilen ilaçlar, daha çok hayvancılık sektöründe kullanıldığı için ruhsatlandırma işleminden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı sorumlu. Kutusu 25 ile 500TL arasında değişen ve ‘testosteron ve anaboliksteroid’ adıyla satılan bu ilaçlar, başta spor salonları olmak üzere birçok yerde bulunuyor. Bunun için bitkisel büfeler açılıyor. Tabelalarına ‘sağlıklı yaşam’ vaadini büyük puntolarla yazan yerler, kendilerine gelen müşterilerin isteğine göre ilaç veriyor. Ancak ilaçları verenlerin hiçbir sağlık bilgisi yok. Kimisi, ek gelir elde etmek için ilaçları sokakta kartvizit dağıtarak pazarlıyor.“Doping için atlara verilen ilaçları insanlar bile kullanıyor”. Bu ilaçlarının çoğu tehlikeli olduğu için satışının yasaklandığını belirten Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden Doç. Dr. Yavuz Nak, bu gruba giren bazı ilaçların hayvanlarda, özellikle yarış atlarında doping için kullanıldığına işaret ediyor. Bunun insanlar tarafından kullanılmasının çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Yavuz Nak, ilaçların insan vücudunda hemen değil, uzun süre sonra etkisini gösterdiğini aktarıyor. Nak şu bilgileri veriyor: “Bu ilaçlar çok fazla oranda protein içeriyor. Kullanılmasından sonra dolaşım sistemini bozuyor. Dolaşım sistemindeki tüm organları dengesiz büyütüyor. Sistemin dengesi bozulunca zamanla ortaya önüne geçilmeyen büyük sorunlar çıkıyor.”
Bütün vücut geliştirme ilaçlarının zararlı olmadığını ifade eden diyetisyen Deniz Güzeltaş’a göre, Sağlık Bakanlığı’nca onaylı ilaçların uzman kontrolünde kullanımının herhangi bir yan etkisi yok. Güzeltaş, “Tarım Bakanlığı’nın onay verdiği ilaçların içinde ne olduğu bilinmediği için zararlı ve yan etkileri ortaya çıkıyor. Oysa Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı ilaçların içeriği biliniyor ve nasıl kullanılacağı neye yarayacağı ispatlanmış durumda.” diyor. Hormon ilaçlarının çoğunun insan vücuduna zarar verdiğini ve bunun yıllardır bilinmesine rağmen herhangi bir tedbir alınmadığını belirten eczacı Sinan Usta ise bu ilaçların denetiminin Tarım Bakanlığı yerine Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerektiğini savunuyor. Bu ilaçların içlerinde sağlığa ciddi boyutta zarar verenlerin bulunduğunu belirten Usta, “Ne kadar kullanılacağını bilmeden, daha fazla kas yapmak için daha fazla dozda alınıyor. Bu kötü sonuçlar doğuruyor.” diyor. Türkiye’de satışı yasak, yurda kaçak getiriliyor. Yurtdışında reçeteli satıldığı halde Türkiye’de her yerde kolaylıkla bulunan bazı ilaçlar kaslı bir vücut vaat ederken ölüme sebep olabiliyor. Sporcuların kullandığı gıda takviyeleri artık marketlerden spor salonlarına pek çok yerde satılıyor.‘Kas yapan, enerjiyi artıran, yağ yakımını hızlandıran’ bu ürünler, bilinçsiz kullanıldığında tehlike saçıyor. Reçetesiz satılan bu ürünler, böbrek hastalıklarından cinsel rahatsızlıklara kadar pek çok soruna sebep oluyor, ölüme götürebiliyor. Türkiye’de yasak olduğu halde internet üzerinden sipariş edilen ürünler de her geçen gün artıyor. Uzun süre kullanıldığında erkeklerde göğüsleri büyültüyor, kadınlarda kıllanmaya yol açıyor. Bu sebeple Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onayı olmayan ürünlerin kullanılmaması gerekiyor.
Sevgili gençler kas kütlesi artışı eşittir hayvansal protein, et, süt, yumurta eşitlemesi çok bilinen ancak doğru olmayan bir ezberdir. Yoğun spor yapanlar, atletler, özellikle vücut geliştirme sporu ile ilgilenenler kaslarının gelişmesi için mutlaka ilave proteine ihtiyaçları olduğunu düşünürler. Oysa hiç hayvansal protein almadan bile güçlü kaslara sahip olmak mümkündür. Prof. Dr. ColinCampbell’ın uzun yıllar süren “ChinaStudy” çalışması fazla proteinin kanser riskini artırdığını kesin olarak göstermiştir. “Kanser riskinin artması önemli değil yeter ki vücudum güzel olsun” demiyorsanız bırakın ekstra protein desteği almayı günlük et tüketiminizi bile sınırlamanızı öneririm. Fazla protein böbrekler için ekstra yük yapar, üre ve ürik asit gibi atık maddelerin artmasına neden olur, tansiyonu yükseltir. Protein destekleri içinde en çok “creatin” amino asidi kullanılır, bu maddenin gerçekten kas kütlesini artırıcı rolü vardır. Buna karşılık dışarıdan creatin alımının vücudun kendi creatin üretimini durdurma/tembelleştirme tehlikesi de vardır. Protein desteklerinin bir diğer tehlikesi kan asiditesini artırmasıdır. Bu da kemiklerden kana fazladan kalsiyum verilmesine neden olarak kemik erimesi yapar. Protein desteklerinin son bir yan tesiri de böbrek taşı oluşturma riskidir. Kalp krizi riskini artırmaktadır. Buradan bilinçsiz ilaç kullanan tüm gençleri uyarmak istiyorum: ‘birkaç kişiye daha güzel görünmek için gelecek yıllarınızı ve yaşamınızı tehlikeye atmayın!’. Sağlıkla ve ilaçsız egzersiz dolu günler diliyorum. 


Yazarın Tüm Yazıları

EGZERSİZİN SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARINA ETKİSİ

16 Mayıs 2020, Cumartesi

Egzersiz Esnasında Sıvı Kaybının Etkileri Nelerdir?

9 Mayıs 2020, Cumartesi

EGZERSİZ VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİSİ

30 Nisan 2020, Perşembe

KADINLAR NASIL EGZERSİZ YAPMALIDIR?

11 Nisan 2020, Cumartesi

KORONAVİRÜS VE EGZERSİZ

1 Nisan 2020, Çarşamba

Vertigo Hastaları Nasıl Egzersizler Yapmalı?

24 Mart 2018, Cumartesi

Basit Egzersizlerle Sağlığınızı Koruyun

4 Aralık 2016, Pazar

Jamaika Atletizm Sırları

16 Ekim 2016, Pazar

Okul ve Egzersiz

22 Ağustos 2016, Pazartesi

Fibromiyalji ve Egzersiz

3 Temmuz 2016, Pazar

ALİ GÜREŞ KÖŞE

8 Haziran 2016, Çarşamba

Genç kalmanın sırrı; aerobik egzersiz

1 Haziran 2016, Çarşamba

Mahalli idareler sağlıklı yaşamın neresinde?

18 Mayıs 2016, Çarşamba

Rahatlatan egzersizler

4 Nisan 2016, Pazartesi

Haydi zumbaya

27 Mart 2016, Pazar

Astım ve Bronşit Hastalarına Egzersiz Önerileri

20 Mart 2016, Pazar

Nabızla egzersiz

7 Şubat 2016, Pazar

Ali Güreş köşe yazısı

1 Şubat 2016, Pazartesi

Karın Sıkıştırma Egzersizleri

24 Ocak 2016, Pazar

Egzersizle yaşlanma geciktirilebilir mi?

10 Ocak 2016, Pazar

Kalp hastalıkları ve egzersiz

5 Ocak 2016, Salı

Egzersiz Yap Sivilcelerden Kurtul

21 Aralık 2015, Pazartesi

Egzersiz ve romatizma

14 Aralık 2015, Pazartesi

Cilt Güzelliğiniz İçin Egzersiz Yapın

6 Aralık 2015, Pazar

Egzersiz ve beyin sağlığı

29 Kasım 2015, Pazar

Egzersiz ve Bel Fıtığı

23 Kasım 2015, Pazartesi

Koşu ve Yürüyüş İçin Öneriler

2 Kasım 2015, Pazartesi

Çocuklarda fiziksel aktivite

26 Ekim 2015, Pazartesi

Kegel Egzersizleri

18 Ekim 2015, Pazar

Egzersiz ve Depresyon

5 Ekim 2015, Pazartesi

Egzersizle Omuz Çökmesi ve Ağrısından Kurtulun

20 Eylül 2015, Pazar

Karın Yağları ve Egzersiz

13 Eylül 2015, Pazar

Egzersiz Yapmak Adet Dönemini Geciktirir mi?

10 Eylül 2015, Perşembe

Anemi ve Egzersiz

9 Ağustos 2015, Pazar

Her derde deva

27 Temmuz 2015, Pazartesi

Bacaklar için egzersiz

5 Temmuz 2015, Pazar

Egzersiz ve Oruç

21 Haziran 2015, Pazar

Kadın ve egzersiz

13 Haziran 2015, Cumartesi

Doğru Kardio Egzersizleri

7 Haziran 2015, Pazar

Kalça kaslarını kuvvetlendirme egzersizleri

30 Mayıs 2015, Cumartesi

Hangisi faydalı? Koşu mu yoksa yürüyüş yapmak mı?

23 Mayıs 2015, Cumartesi

Egzersiz ve Romatizma

16 Mayıs 2015, Cumartesi

Egzersiz yap selülitten kurtul

2 Mayıs 2015, Cumartesi

Egzersiz hangi saatlerde yapılmalıdır?

25 Nisan 2015, Cumartesi

Okul ve spor

18 Nisan 2015, Cumartesi

Kabızlık ve Egzersiz

11 Nisan 2015, Cumartesi

Spor kültürünün oluşmasında yerel yönetimlerin rolü

4 Nisan 2015, Cumartesi

Tansiyon Hastaları Nasıl Egzersiz Yapmalı

21 Mart 2015, Cumartesi

Kilo Almak İstiyorsan Egzersiz Yap

28 Şubat 2015, Cumartesi

Yerel Yönetimlerin egzersiz politikaları var mı?

21 Şubat 2015, Cumartesi

Solunum Sistemimiz ve Egzersiz

14 Şubat 2015, Cumartesi

Yerel Yönetimler Spor Aktivitelerini Desteklemeli

7 Şubat 2015, Cumartesi

Egzersiz ve sigaranın etkileri

31 Ocak 2015, Cumartesi

Egzersizin bulaşıcı hastalıklar üzerindeki etkisi

24 Ocak 2015, Cumartesi

Spor Bilinci Yaratmak

17 Ocak 2015, Cumartesi

Egzersizin Cinsel Sorunlar Üzerine Etkisi

10 Ocak 2015, Cumartesi

Karaciğer Yağlanması ve Egzersiz

3 Ocak 2015, Cumartesi

Egzersiz ve Doğru Nefes Alma

27 Aralık 2014, Cumartesi

Egzersizin Testosteron ve Kas Gelişimine Etkisi

20 Aralık 2014, Cumartesi

Kalp Sağlığınız İçin Dans Edin Lütfen!

13 Aralık 2014, Cumartesi

Egzersiz Sırasında Kan Şekerinin Düşmesi

6 Aralık 2014, Cumartesi

Göğüste Kireçlenmeye Karşı Egzersiz

29 Kasım 2014, Cumartesi

Boyun ve Sırt Ağrıları İçin Pilates

22 Kasım 2014, Cumartesi

Bayanlarda Ağırlık Çalışmasının Önemi

15 Kasım 2014, Cumartesi

Esneme Egzersizlerinin Önemi

8 Kasım 2014, Cumartesi

Tantra Egzersizleri ve Cinsel Performans

1 Kasım 2014, Cumartesi

Egzersiz ve serotonin (Mutluluk)

25 Ekim 2014, Cumartesi

Vücut Geliştirme ve Ergojenik Yardımcılar

18 Ekim 2014, Cumartesi

Egzersiz yaparken sıvı kullanımı

11 Ekim 2014, Cumartesi

Rahatlama egzersizleri

27 Eylül 2014, Cumartesi

Düzenli Egzersiz Kalbinizi Nasıl Etkiler?

20 Eylül 2014, Cumartesi

Hareketsiz yaşamın riskleri

13 Eylül 2014, Cumartesi

Çocuklarda egzersiz ve hareket eğitimi

6 Eylül 2014, Cumartesi

Sağlığınız için basit hareketler

30 Ağustos 2014, Cumartesi

Romatizma hastaları egzersiz yapabilir mi?

23 Ağustos 2014, Cumartesi

Düztabanlık ve ayak ağrıları için egzersizler

16 Ağustos 2014, Cumartesi

Farklı Zeminde Koşmalıyız

9 Ağustos 2014, Cumartesi

Regl döneminde uygun egzersiz

2 Ağustos 2014, Cumartesi

Çağın hareketsizlik sorunu var

26 Temmuz 2014, Cumartesi

Egzersizin stres üzerindeki etkisi

19 Temmuz 2014, Cumartesi

Yavaş Tempolu Aerobik Egzersiz Gençleştiriyor

12 Temmuz 2014, Cumartesi

Ülseratif kolitli olan hastalar egzersiz yapabilir mi?

5 Temmuz 2014, Cumartesi

Egzersiz yapmak kolesterolü düşürür mü?

28 Haziran 2014, Cumartesi

Bayanlarda kol arkası sarkmalarını önleyici egzersizler

21 Haziran 2014, Cumartesi

Egzersizin Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkisi

7 Haziran 2014, Cumartesi

Beliniz için egzersiz dönemi

31 Mayıs 2014, Cumartesi

Egzersizin beyin sağlığı üzerindeki etkisi

24 Mayıs 2014, Cumartesi

Topuklu ayakkabıların yarattığı hasar

17 Mayıs 2014, Cumartesi

Egzersiz göğüs sarkmalarını engelliyor mu?

10 Mayıs 2014, Cumartesi

Kasık fıtığı için egzersiz önerileri

3 Mayıs 2014, Cumartesi

Parkinson hastaları egzersiz yapabilir mi?

26 Nisan 2014, Cumartesi

Egzersizin migren üzerindeki etkisi

19 Nisan 2014, Cumartesi

Yaşlılık döneminde egzersiz ve riskleri

12 Nisan 2014, Cumartesi

Vücut geliştirirken yaptığımız hatalar

5 Nisan 2014, Cumartesi

Egzersiz Yapmak Gribe Yakalanmayı Azaltıyor mu?

29 Mart 2014, Cumartesi

Egzersizle sırt ve bel ağrılarından kurtulun

22 Mart 2014, Cumartesi

Bayanlarda kalça sıkıştırma egzersizleri

15 Mart 2014, Cumartesi

Egzersizin Psikolojik Etkileri

1 Mart 2014, Cumartesi

Hamilelikte Egzersizin Bebeğin Beyin Gelişimine Etkisi

22 Şubat 2014, Cumartesi

Çocuğunuzun Kalbi Egzersize Ne Kadar Hazır?

15 Şubat 2014, Cumartesi

Karın kaslarına yönelik egzersiz önerilerimiz

8 Şubat 2014, Cumartesi

Zayıflama Uğruna Sağlığınızdan Olmayın

1 Şubat 2014, Cumartesi

Farklı Ortamlarda Egzersiz ve Yükselti

25 Ocak 2014, Cumartesi

Egzersizin Selülit Üzerine Etkisi

18 Ocak 2014, Cumartesi

Egzersiz krampları

4 Ocak 2014, Cumartesi

Yoğun Egzersizin Hormonlara Etkisi

30 Aralık 2013, Pazartesi

Kas geliştiren ilaçların zararları

21 Aralık 2013, Cumartesi

Duruş Bozukluğu İçin Egzersiz Önerileri

14 Aralık 2013, Cumartesi

Egzersiz bunamanın ilacıdır

7 Aralık 2013, Cumartesi

Vitaminler egzersizin etkisini azaltıyor mu?

30 Kasım 2013, Cumartesi

Egzersizin beyin üzerine etkisi

23 Kasım 2013, Cumartesi

Bebeklere egzersiz yaptırılır mı?

16 Kasım 2013, Cumartesi

Soğuk havalarda egzersiz yaparken dikkat

9 Kasım 2013, Cumartesi

Cumhuriyet Döneminde Spor ve Atatürk

2 Kasım 2013, Cumartesi

Egzersiz yapmak gençleştirir mi?

26 Ekim 2013, Cumartesi

Bayan Sporcuların Kabusu: Regl Döneminde Performans düşer mi?

12 Ekim 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivite yapma alışkanlığı edinme

5 Ekim 2013, Cumartesi

Zencilerin performans üstünlüğü genetik mi?

28 Eylül 2013, Cumartesi

Pilates yapmak zayıflatıyor mu?

20 Eylül 2013, Cuma

Olimpiyatları neden kaybettik?

14 Eylül 2013, Cumartesi

Egzersiz Kaliteli Yaşamın İlacıdır

7 Eylül 2013, Cumartesi

Egzersizin Kas Hastalığına Etkisi

31 Ağustos 2013, Cumartesi

Egzersizde Ergojenik Destek Nedir?

24 Ağustos 2013, Cumartesi

Kalbinizi Egzersiz Yaparak Koruyun

17 Ağustos 2013, Cumartesi

Ankilozan spondilit Hastaları Ne Tür Egzersizler Yapmalı?

3 Ağustos 2013, Cumartesi

Oruçlu iken egzersiz yapılır mı?

27 Temmuz 2013, Cumartesi

Hamilelikte egzersiz yapılır mı?

20 Temmuz 2013, Cumartesi

Sıcakta fiziksel aktivite yapmak.

13 Temmuz 2013, Cumartesi

Regl Döneminde Egzersiz Yapılır Mı?

6 Temmuz 2013, Cumartesi

Lenf Ödemde Egzersiz Yapmak

29 Haziran 2013, Cumartesi

Bayanlar için Yağlarından Kurtulma Önerileri

22 Haziran 2013, Cumartesi

Çocuklarda Denge Gelişimi

15 Haziran 2013, Cumartesi

Yaz Spor Okulları

8 Haziran 2013, Cumartesi

Fiziksel Aktivite Esnasında Yapılan Yanlışlar

31 Mayıs 2013, Cuma

Göbek yağlarından kurtulmanın şifresi

24 Mayıs 2013, Cuma

Gençlik ve Spor Bayramı ile Ulusal Spor Politikası

17 Mayıs 2013, Cuma

Fiziksel aktivite beyin hücrelerini yeniliyor

11 Mayıs 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivite ve zihinsel gelişim

3 Mayıs 2013, Cuma

Bırakın çocuklar oynasın

27 Nisan 2013, Cumartesi

Muhteşem Tibet’in Beşlisi Nedir?

20 Nisan 2013, Cumartesi

Ergenlik dönemde neden fiziksel aktivite yapılmalıdır?

13 Nisan 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivitenin osteoporoz üzerine etkisi

6 Nisan 2013, Cumartesi

Hangi Egzersizler Büyüme Hormonunu Tetikler?

30 Mart 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivite meme kanseri riskini azaltır mı?

23 Mart 2013, Cumartesi

Çalışma hayatında fiziksel aktivite

16 Mart 2013, Cumartesi

Yağlardan kurtulmak için şifreler

9 Mart 2013, Cumartesi

Aktivitenin psikolojik etkileri

2 Mart 2013, Cumartesi

Hangi fiziksel aktivite hangi hastalığa iyi geliyor?

27 Şubat 2013, Çarşamba

Fiziksel aktivitenin iskelet sistemi üzerine etkileri nelerdir?

27 Şubat 2013, Çarşamba

Egzersiz yapılan zemin ve kullanılan ayakkabı nasıl olmalıdır?

9 Şubat 2013, Cumartesi

Çocuklar için hangi fiziksel aktiviteler boy uzatır?

2 Şubat 2013, Cumartesi

Neden Sporcular Doping Kullanma İhtiyacı Duyarlar? Zararları Nelerdir?

26 Ocak 2013, Cumartesi

Sporcular neden aniden ölüyor?

19 Ocak 2013, Cumartesi

Müsabakalardan önce sporcular cinsel ilişkide bulunmalı mı?

12 Ocak 2013, Cumartesi

Vücut Geliştirmede Kullanılan İlaçların Metabolizma Üzerine Olumsuz Etkileri

4 Ocak 2013, Cuma

Yorgunluğa karşı fiziksel aktivite iyi gelir mi?

28 Aralık 2012, Cuma