Takip Et

SON DAKİKA

Dr. Öğretim Üyesi Ali GÜREŞ

Neden Sporcular Doping Kullanma İhtiyacı Duyarlar? Zararları Nelerdir?

26 Ocak 2013, Cumartesi

     


Bu haftaki yazımda sürekli tartışılan ancak bir türlü cevabı bulunamayan bir konuyu sizlere aktarmak istiyorum. Neden sporcular doping kullanma ihtiyacı duyarlar? Dopingin zararları nelerdir? İsterseniz önce doping nedir, bunu açıklayalım. Doping; sporcunun müsabaka esnasında fizyolojik ve psikolojik olarak performansını arttırmak amacı ile “Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından yasaklanmış madde veya yöntemlerin sporcu tarafından bilinçli veya bilinçsiz olarak kullanımı” olarak tanımlanmaktadır. Doping yapmak hem haksız rekabete neden olmakla beraber sporcunun sağlığını tehlikeye sokar ve hatta ölüm risklerinin oluşmasına neden olmasından dolayı spor etik kuralına aykırıdır. Bunun içindir ki doping, WADA Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) IAAF, FIFA, UEFA, FIBA, FIG gibi uluslararası spor federasyonları tarafından yasaklanmıştır. 1995 yılında yapılan bir araştırmada 198 olimpik düzeyde güçlü sporculara bir senaryo verilmiş. Bu senaryo şöyledir; “size 2 defa yasaklı madde verilecek ve bunun sonucunda kazanmanız garanti olacak ve yakalanmayacaksınız” sonuç da sadece 3 sporcu hayır kullanmam demiştir. Aynı çalışmada 198 sporcuya bu başka bir soru yöneltilir “size 2 defa yasaklı madde verilecek, 5 yıl için her yarışı kazanacaksınız ancak 5 yıl sonra öleceksiniz” denilmiştir. Sonuçta %50 evet olur demiştir. Oysaki doping yapmak başkalarından üstün olduğunu hissetmenin zahmetsiz bir yoludur. Kendini aşamayan insanın daha az emek sarf ederek kendini aşma vasıtasıdır. Doping olarak kullanılan pek çok madde vardır. Bu maddeler ve yöntemler nelerdir?
1) Müsabakada kullanılan ve müsabaka harici kullanılan yasaklı madde ve yöntemler: anabolik ajanlar (kas gücü ve kitlesini artırmak amacı ile), hormon vb. maddeler (büyüme hormanı, insulin gibi), beta-2 antogonistleri (astım tedavisi dışında), anti östrojenikler, idrar sökücüler, oksijen taşınmasına katkı sağlayan yöntemler (kan transüzyonu gibi), gen "doping" i (genetik yapı ile oynama), "doping" numunesinin niteliğini bozacak girişimler (idrar yerine geçecek madde vb. kullanımı).
2) Sadece müsabakada kullanılan yasak madde ve yöntemler: uyarıcılar (efedrin gibi uyanıklığı, yoğunlaşma gücünü artırdığı ve yorgunluğu geciktirdiği gerekçesiyle kullanılır), narkotikler (ağrı tedavisinde, öfori vermesi amacı ile kullanılır), kanaboidler (marihuana, haşiş gibi karşılaşma öncesi gerginliği azaltmak amacıyla kullanılırlar), glikokortikiodler (yangıyı önlemek, ağrıyı azaltmak ve öforik duygu vermesi amacıyla kullanılır).
3)Sadece bazı branş ve müsabaka için yasaklı olan maddeler: Alkol (karşılaşma öncesi merkezi sinir sistemini baskılayarak el titremesini ve heyecanı azaltmak ve kendine güven hissini artırmak amacıyla kullanırlar). Havacılık, okçuluk, otomobil sporları, bilardo, karate, modern pentatlon (atıcılık), motorsiklet sporları, kayak branşların da yasaktır. Beta blokerler (sinirliliği kontrol etmek, kalp atım hızını ve el titremesini azaltmak amacıyla kullanılır). Atıcılık, bilardo, güreş, havacılık, jimnastik, kayak, modern pentatlon (atıcılık), motosiklet sporları, okçuluk, otomobil sporları, satranç, yelken ve yüzme branşların da yasaktır.
Pekala, öncelikle anabolik steroidlerin yani erkeklik hormonu ve sentetik türevlerinin işlevi nedir bir göz atalım. Vücuttaki testosteronun görevi erkeğin seksüel karakterinin gelişmesini sağlamaktır. Ergenlik çağında adale dokusunun oluşmasından sorumludur. Anabolik steroidler vücudun erkeksi karakteristiğini düzeltmek ve kötü beslenme neticesi oluşan protein ve elektrolit kaybını önlemek için geliştirilmiştir. Özellikle ağır ameliyatlardan sonra ya da tehlikeli travmalarda kullanılır. Özellikle adale geliştirme ve kuvvet gerektiren sporlarla uğraşanlar son 25-30 yıldır steroid kullanıyorlar. Bu konuda bazı araştırmacılarca işe yaradıklarına inanılmamasına karşın, bazı araştırmacıların ve sporcuların çoğu aksini kabul ediyor. Sporcu ve antrenörler istemeye istemeye steroid kullandıklarını itiraf ediyorlar. Bir egzersiz fizyolojisti olan yüzbaşı J.Wright'ın yapmış olduğu bir araştırmaya göre ankete alınan halterci ve vücutçuların %90'ının doping yaptıkları tespit edilmiştir. Genellikle egzersiz yapmadan doping kullanmak kuvvette az bir artış meydana getirmektedir. Ağır çalışan sporcularda steroidler daha büyük farklar meydana getiriyor gibi görünmektedir. Yüksek şiddetteki egzersizler, özellikle ileri seviyelerde protein yapısında bir yıkıma neden olabilir. Sürantrene halinin sadece gelişmenin durmasında değil, aynı zamanda adale kütlesinde bir artrofiye neden olmasının sebebi budur. Genellikle steroidler vücuttun fizyolojik derlenip toparlanmasını daha çabuk kolaylaştırıyor gibi görünmekte ve bundan dolayı dokular normal büyüme kapasitelerinin üzerine çıkmaktadırlar.
Genellikle, anabolik steroidleri kullandığınızda vücudunuzun bio-kimyasal talebi büyük miktarda artar ve hızlanır. Bu büyük talep nedeniyle takviye edici farmakolojik maddeler alımı çok özel bir şekilde düzenlenmelidir. Özellikle aminoasit, potasyum, kalsiyum ve magnezyum tedarikine çok dikkat edilmelidir. Steroid kullanıcısının B kompleks alımı, özellikle B6 ve pantotenik asit tedariki yüksek olmalıdır. Vücudun stres halinde salgıladığı kortizol adlı maddenin anabolik steroidler tarafından bloke edildiği saptanmıştır. Kortizol protein yıkımına sebep olur. Steroidler bu yıkımı durduruyor gibi görünmektedir. Bir Rus bilim adamı farelerde anabolik steroidlerin RNA adlı enzimi arttırdığını bulmuştur. Bu enzimin adaledeki protein sentezini arttırdığı düşünülmektedir. Bunlar anabolik steroidlerin pozitif etkileri gibi görünmekle beraber birde madalyonun diğer yüzü vardır. Anabolik steroidlerin en belirgin yan tesiri karaciğer işlevlerinde meydana gelen değişikliklerdir. Birçok vakada doping alımı durdurulduğunda anormalleşmiş karaciğer işlevlerinin tersine döndürülebildiği tespit edilmiştir. Daha kötüsü kanser tümör oluşumudur. Bir tıp dergisinde, öldüğü belirtilen 26 - 27 yaşındaki bir vücutçunun durumundur. Diğer kolay fark edilebilir olmayan biyokimyasal değişiklikler, fark edildiğinde çok geç olacak şekilde gelişme gösterebilir. Vücuda hormon zerk ettiğinizde vücudun hormon üretimi yavaşlıyor hatta duruyor. Çünkü beyinde aynen laboratuvar gibi kanı devamlı sayımdan geçiren bir mekanizma var ve normal verilerin üstünde hormon tespit ettiğinde, o hormonu üretmekle sorumlu merkeze üretimi durduruyor. Bu durumda erkeklerde ikincil kadınsı karakteristiklerin ortaya çıktığı, seksüel isteklerinde azalma olduğu ve bazen de iktidarsızlığın ortaya çıktığı tesbit edilmiştir. Kadınlarda ise adet dönemleri tamamen ortadan kalkmıştır. Sesleri kalınlaşmış ve vücutlarında erkeksi gelişmelere rastlanmıştır. Çok uzun süre steroid kullanmış bir sporcu, Steve Michalıc'ın erbezlerinde küçülme meydana gelmiştir. Bu küçülme o boyuttadır ki erbezleri bir fındık kadar ufalmıştır. Ölümün eşiğine gelen bu profesyonel vücutçu uzun bir tedaviden sonra normale dönmüş ancak iki yıl boyunca ereksiyon olamamıştır. Bu tür ilaçları kullanan bir diğer sporcunun erbezlerinden biri yumruk kadar şişmiş, ancak gördüğü yoğun tedavi sonucunda iyileşebilmiştir.
Genellikle ağız yoluyla alınan ilaçlar karaciğer yıkımı ile daha çok bağıntılıdırlar. Ancak bunlar daha az etkilidir. Çünkü kimyasal yapıları uzun bir sindirim süreci içinde bozulmaktadır. Son zamanlarda üretilen ağız yolu steroidler daha yavaş metabolizmaya karışmak üzere düzenlenmiştir. Bunlar karaciğerde yoğunlaşır ve bu yoğunlaşma bir zehirlenme etkisi oluşturabilir. enjeksiyon yolu ile vücuda verilen steroidlerde karaciğer baypas edilmekte ve doping daha direkt bir şekilde kana karışmaktadır. Dolayısıyla karaciğer tehlikesi ortadan kalkıyor gibi görünmektedir. Genellikle 15 - 20 yaş arası gelişim ve büyümesi devam eden gençlerde steroid kullanımı kemik erimesine sebep olabilir. Doping maddeleri psikolojik bağımlılıkta yapmaktadır. Bu maddeleri kullanmadıkları zaman vücutlarını ve kuvvetlerinin normale döndüğünü gören sporcular psikolojik olarak tekrar kullanma mecburiyeti hissetmektedirler. Anabolik steroid kullanan sporcular kalp hastalıkları ile de karşılaşabilirler. Özellikle 1980'li yılların ortalarına doğru yapılan araştırmalar steroidlerin vücuttaki yüksek yoğunluktaki lipoproteinlerin (HDL) seviyesini düşürdüğünü göstermiştir. İstatistiklerle sabittir ki lipoprotein seviyesi yüksek olan kişiler diğerlerine oranla daha az kalp krizi ile karşılaşmaktadırlar. Normal olarak sporcuların lipoprotein seviyesi, normal kişilere oranla daha yüksek olmaktadır. Çünkü düzenli egzersiz HDL oluşumu arttırıyor gibi görünmektedir. Doping yerine biraz daha az etkili olsa da takviye edici farmakolojik maddeler (Protein tozu, aminoasit hapı, karbonhidrat vb.) daha masum görünmekte. Ancak ben bir spor eğitim uzmanı olarak bunlarda tavsiye etmiyorum. Eğer illa da kullanmak istiyorsanız karaciğer ve/veya böbrek sorunları olanlar kreatin, amino asit ve vitamin alımı bu maddelerin kullanımda dikkat etmeleri gerekir. Bu maddeleri alanların belli aralıklarla böbrek ve karaciğer fonksiyonunu ortaya koyan testler yaptırmalarında yarar vardır. Sağlıklı ve dopingsiz sporlar diliyorum, sağlıklı bir yaşam her şeyden daha kıymetli ve önemlidir.
Kaynak: www. spor.hekimi.com, Doç Dr. Rüştü Güner, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Spor Hekimliği Anabilim Dalı. www.korkmazsimsek.net, Prof.Dr.Hakan GÜR,www.sporhekimligi.com, www.nytimes.com N.Akgün: Egzersiz Fizyolojisi, C.Açıkada,E.Ergen:Bilim Ve Spor, E.Zorba,Vücut Kompozisyonları 


Yazarın Tüm Yazıları

EGZERSİZİN SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARINA ETKİSİ

16 Mayıs 2020, Cumartesi

Egzersiz Esnasında Sıvı Kaybının Etkileri Nelerdir?

9 Mayıs 2020, Cumartesi

EGZERSİZ VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİSİ

30 Nisan 2020, Perşembe

KADINLAR NASIL EGZERSİZ YAPMALIDIR?

11 Nisan 2020, Cumartesi

KORONAVİRÜS VE EGZERSİZ

1 Nisan 2020, Çarşamba

Vertigo Hastaları Nasıl Egzersizler Yapmalı?

24 Mart 2018, Cumartesi

Basit Egzersizlerle Sağlığınızı Koruyun

4 Aralık 2016, Pazar

Jamaika Atletizm Sırları

16 Ekim 2016, Pazar

Okul ve Egzersiz

22 Ağustos 2016, Pazartesi

Fibromiyalji ve Egzersiz

3 Temmuz 2016, Pazar

ALİ GÜREŞ KÖŞE

8 Haziran 2016, Çarşamba

Genç kalmanın sırrı; aerobik egzersiz

1 Haziran 2016, Çarşamba

Mahalli idareler sağlıklı yaşamın neresinde?

18 Mayıs 2016, Çarşamba

Rahatlatan egzersizler

4 Nisan 2016, Pazartesi

Haydi zumbaya

27 Mart 2016, Pazar

Astım ve Bronşit Hastalarına Egzersiz Önerileri

20 Mart 2016, Pazar

Nabızla egzersiz

7 Şubat 2016, Pazar

Ali Güreş köşe yazısı

1 Şubat 2016, Pazartesi

Karın Sıkıştırma Egzersizleri

24 Ocak 2016, Pazar

Egzersizle yaşlanma geciktirilebilir mi?

10 Ocak 2016, Pazar

Kalp hastalıkları ve egzersiz

5 Ocak 2016, Salı

Egzersiz Yap Sivilcelerden Kurtul

21 Aralık 2015, Pazartesi

Egzersiz ve romatizma

14 Aralık 2015, Pazartesi

Cilt Güzelliğiniz İçin Egzersiz Yapın

6 Aralık 2015, Pazar

Egzersiz ve beyin sağlığı

29 Kasım 2015, Pazar

Egzersiz ve Bel Fıtığı

23 Kasım 2015, Pazartesi

Koşu ve Yürüyüş İçin Öneriler

2 Kasım 2015, Pazartesi

Çocuklarda fiziksel aktivite

26 Ekim 2015, Pazartesi

Kegel Egzersizleri

18 Ekim 2015, Pazar

Egzersiz ve Depresyon

5 Ekim 2015, Pazartesi

Egzersizle Omuz Çökmesi ve Ağrısından Kurtulun

20 Eylül 2015, Pazar

Karın Yağları ve Egzersiz

13 Eylül 2015, Pazar

Egzersiz Yapmak Adet Dönemini Geciktirir mi?

10 Eylül 2015, Perşembe

Anemi ve Egzersiz

9 Ağustos 2015, Pazar

Her derde deva

27 Temmuz 2015, Pazartesi

Bacaklar için egzersiz

5 Temmuz 2015, Pazar

Egzersiz ve Oruç

21 Haziran 2015, Pazar

Kadın ve egzersiz

13 Haziran 2015, Cumartesi

Doğru Kardio Egzersizleri

7 Haziran 2015, Pazar

Kalça kaslarını kuvvetlendirme egzersizleri

30 Mayıs 2015, Cumartesi

Hangisi faydalı? Koşu mu yoksa yürüyüş yapmak mı?

23 Mayıs 2015, Cumartesi

Egzersiz ve Romatizma

16 Mayıs 2015, Cumartesi

Egzersiz yap selülitten kurtul

2 Mayıs 2015, Cumartesi

Egzersiz hangi saatlerde yapılmalıdır?

25 Nisan 2015, Cumartesi

Okul ve spor

18 Nisan 2015, Cumartesi

Kabızlık ve Egzersiz

11 Nisan 2015, Cumartesi

Spor kültürünün oluşmasında yerel yönetimlerin rolü

4 Nisan 2015, Cumartesi

Tansiyon Hastaları Nasıl Egzersiz Yapmalı

21 Mart 2015, Cumartesi

Kilo Almak İstiyorsan Egzersiz Yap

28 Şubat 2015, Cumartesi

Yerel Yönetimlerin egzersiz politikaları var mı?

21 Şubat 2015, Cumartesi

Solunum Sistemimiz ve Egzersiz

14 Şubat 2015, Cumartesi

Yerel Yönetimler Spor Aktivitelerini Desteklemeli

7 Şubat 2015, Cumartesi

Egzersiz ve sigaranın etkileri

31 Ocak 2015, Cumartesi

Egzersizin bulaşıcı hastalıklar üzerindeki etkisi

24 Ocak 2015, Cumartesi

Spor Bilinci Yaratmak

17 Ocak 2015, Cumartesi

Egzersizin Cinsel Sorunlar Üzerine Etkisi

10 Ocak 2015, Cumartesi

Karaciğer Yağlanması ve Egzersiz

3 Ocak 2015, Cumartesi

Egzersiz ve Doğru Nefes Alma

27 Aralık 2014, Cumartesi

Egzersizin Testosteron ve Kas Gelişimine Etkisi

20 Aralık 2014, Cumartesi

Kalp Sağlığınız İçin Dans Edin Lütfen!

13 Aralık 2014, Cumartesi

Egzersiz Sırasında Kan Şekerinin Düşmesi

6 Aralık 2014, Cumartesi

Göğüste Kireçlenmeye Karşı Egzersiz

29 Kasım 2014, Cumartesi

Boyun ve Sırt Ağrıları İçin Pilates

22 Kasım 2014, Cumartesi

Bayanlarda Ağırlık Çalışmasının Önemi

15 Kasım 2014, Cumartesi

Esneme Egzersizlerinin Önemi

8 Kasım 2014, Cumartesi

Tantra Egzersizleri ve Cinsel Performans

1 Kasım 2014, Cumartesi

Egzersiz ve serotonin (Mutluluk)

25 Ekim 2014, Cumartesi

Vücut Geliştirme ve Ergojenik Yardımcılar

18 Ekim 2014, Cumartesi

Egzersiz yaparken sıvı kullanımı

11 Ekim 2014, Cumartesi

Rahatlama egzersizleri

27 Eylül 2014, Cumartesi

Düzenli Egzersiz Kalbinizi Nasıl Etkiler?

20 Eylül 2014, Cumartesi

Hareketsiz yaşamın riskleri

13 Eylül 2014, Cumartesi

Çocuklarda egzersiz ve hareket eğitimi

6 Eylül 2014, Cumartesi

Sağlığınız için basit hareketler

30 Ağustos 2014, Cumartesi

Romatizma hastaları egzersiz yapabilir mi?

23 Ağustos 2014, Cumartesi

Düztabanlık ve ayak ağrıları için egzersizler

16 Ağustos 2014, Cumartesi

Farklı Zeminde Koşmalıyız

9 Ağustos 2014, Cumartesi

Regl döneminde uygun egzersiz

2 Ağustos 2014, Cumartesi

Çağın hareketsizlik sorunu var

26 Temmuz 2014, Cumartesi

Egzersizin stres üzerindeki etkisi

19 Temmuz 2014, Cumartesi

Yavaş Tempolu Aerobik Egzersiz Gençleştiriyor

12 Temmuz 2014, Cumartesi

Ülseratif kolitli olan hastalar egzersiz yapabilir mi?

5 Temmuz 2014, Cumartesi

Egzersiz yapmak kolesterolü düşürür mü?

28 Haziran 2014, Cumartesi

Bayanlarda kol arkası sarkmalarını önleyici egzersizler

21 Haziran 2014, Cumartesi

Egzersizin Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkisi

7 Haziran 2014, Cumartesi

Beliniz için egzersiz dönemi

31 Mayıs 2014, Cumartesi

Egzersizin beyin sağlığı üzerindeki etkisi

24 Mayıs 2014, Cumartesi

Topuklu ayakkabıların yarattığı hasar

17 Mayıs 2014, Cumartesi

Egzersiz göğüs sarkmalarını engelliyor mu?

10 Mayıs 2014, Cumartesi

Kasık fıtığı için egzersiz önerileri

3 Mayıs 2014, Cumartesi

Parkinson hastaları egzersiz yapabilir mi?

26 Nisan 2014, Cumartesi

Egzersizin migren üzerindeki etkisi

19 Nisan 2014, Cumartesi

Yaşlılık döneminde egzersiz ve riskleri

12 Nisan 2014, Cumartesi

Vücut geliştirirken yaptığımız hatalar

5 Nisan 2014, Cumartesi

Egzersiz Yapmak Gribe Yakalanmayı Azaltıyor mu?

29 Mart 2014, Cumartesi

Egzersizle sırt ve bel ağrılarından kurtulun

22 Mart 2014, Cumartesi

Bayanlarda kalça sıkıştırma egzersizleri

15 Mart 2014, Cumartesi

Egzersizin Psikolojik Etkileri

1 Mart 2014, Cumartesi

Hamilelikte Egzersizin Bebeğin Beyin Gelişimine Etkisi

22 Şubat 2014, Cumartesi

Çocuğunuzun Kalbi Egzersize Ne Kadar Hazır?

15 Şubat 2014, Cumartesi

Karın kaslarına yönelik egzersiz önerilerimiz

8 Şubat 2014, Cumartesi

Zayıflama Uğruna Sağlığınızdan Olmayın

1 Şubat 2014, Cumartesi

Farklı Ortamlarda Egzersiz ve Yükselti

25 Ocak 2014, Cumartesi

Egzersizin Selülit Üzerine Etkisi

18 Ocak 2014, Cumartesi

Egzersiz krampları

4 Ocak 2014, Cumartesi

Yoğun Egzersizin Hormonlara Etkisi

30 Aralık 2013, Pazartesi

Kas geliştiren ilaçların zararları

21 Aralık 2013, Cumartesi

Duruş Bozukluğu İçin Egzersiz Önerileri

14 Aralık 2013, Cumartesi

Egzersiz bunamanın ilacıdır

7 Aralık 2013, Cumartesi

Vitaminler egzersizin etkisini azaltıyor mu?

30 Kasım 2013, Cumartesi

Egzersizin beyin üzerine etkisi

23 Kasım 2013, Cumartesi

Bebeklere egzersiz yaptırılır mı?

16 Kasım 2013, Cumartesi

Soğuk havalarda egzersiz yaparken dikkat

9 Kasım 2013, Cumartesi

Cumhuriyet Döneminde Spor ve Atatürk

2 Kasım 2013, Cumartesi

Egzersiz yapmak gençleştirir mi?

26 Ekim 2013, Cumartesi

Bayan Sporcuların Kabusu: Regl Döneminde Performans düşer mi?

12 Ekim 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivite yapma alışkanlığı edinme

5 Ekim 2013, Cumartesi

Zencilerin performans üstünlüğü genetik mi?

28 Eylül 2013, Cumartesi

Pilates yapmak zayıflatıyor mu?

20 Eylül 2013, Cuma

Olimpiyatları neden kaybettik?

14 Eylül 2013, Cumartesi

Egzersiz Kaliteli Yaşamın İlacıdır

7 Eylül 2013, Cumartesi

Egzersizin Kas Hastalığına Etkisi

31 Ağustos 2013, Cumartesi

Egzersizde Ergojenik Destek Nedir?

24 Ağustos 2013, Cumartesi

Kalbinizi Egzersiz Yaparak Koruyun

17 Ağustos 2013, Cumartesi

Ankilozan spondilit Hastaları Ne Tür Egzersizler Yapmalı?

3 Ağustos 2013, Cumartesi

Oruçlu iken egzersiz yapılır mı?

27 Temmuz 2013, Cumartesi

Hamilelikte egzersiz yapılır mı?

20 Temmuz 2013, Cumartesi

Sıcakta fiziksel aktivite yapmak.

13 Temmuz 2013, Cumartesi

Regl Döneminde Egzersiz Yapılır Mı?

6 Temmuz 2013, Cumartesi

Lenf Ödemde Egzersiz Yapmak

29 Haziran 2013, Cumartesi

Bayanlar için Yağlarından Kurtulma Önerileri

22 Haziran 2013, Cumartesi

Çocuklarda Denge Gelişimi

15 Haziran 2013, Cumartesi

Yaz Spor Okulları

8 Haziran 2013, Cumartesi

Fiziksel Aktivite Esnasında Yapılan Yanlışlar

31 Mayıs 2013, Cuma

Göbek yağlarından kurtulmanın şifresi

24 Mayıs 2013, Cuma

Gençlik ve Spor Bayramı ile Ulusal Spor Politikası

17 Mayıs 2013, Cuma

Fiziksel aktivite beyin hücrelerini yeniliyor

11 Mayıs 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivite ve zihinsel gelişim

3 Mayıs 2013, Cuma

Bırakın çocuklar oynasın

27 Nisan 2013, Cumartesi

Muhteşem Tibet’in Beşlisi Nedir?

20 Nisan 2013, Cumartesi

Ergenlik dönemde neden fiziksel aktivite yapılmalıdır?

13 Nisan 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivitenin osteoporoz üzerine etkisi

6 Nisan 2013, Cumartesi

Hangi Egzersizler Büyüme Hormonunu Tetikler?

30 Mart 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivite meme kanseri riskini azaltır mı?

23 Mart 2013, Cumartesi

Çalışma hayatında fiziksel aktivite

16 Mart 2013, Cumartesi

Yağlardan kurtulmak için şifreler

9 Mart 2013, Cumartesi

Aktivitenin psikolojik etkileri

2 Mart 2013, Cumartesi

Hangi fiziksel aktivite hangi hastalığa iyi geliyor?

27 Şubat 2013, Çarşamba

Fiziksel aktivitenin iskelet sistemi üzerine etkileri nelerdir?

27 Şubat 2013, Çarşamba

Egzersiz yapılan zemin ve kullanılan ayakkabı nasıl olmalıdır?

9 Şubat 2013, Cumartesi

Çocuklar için hangi fiziksel aktiviteler boy uzatır?

2 Şubat 2013, Cumartesi

Neden Sporcular Doping Kullanma İhtiyacı Duyarlar? Zararları Nelerdir?

26 Ocak 2013, Cumartesi

Sporcular neden aniden ölüyor?

19 Ocak 2013, Cumartesi

Müsabakalardan önce sporcular cinsel ilişkide bulunmalı mı?

12 Ocak 2013, Cumartesi

Vücut Geliştirmede Kullanılan İlaçların Metabolizma Üzerine Olumsuz Etkileri

4 Ocak 2013, Cuma

Yorgunluğa karşı fiziksel aktivite iyi gelir mi?

28 Aralık 2012, Cuma