Takip Et
  • 24 Nisan 2019, Çarşamba

Yerel ekonomi nasıl güçlenir?

Yerelde yani Aydın'da ve ilçelerinde ekonomi nasıl güçlenir?

Aydın bilindiği üzere tarıma dayalı ekonomisi var, tarımda tamamen 1. İşlemle ürünlerini elden çıkararak katma değer üretmeye devam ediyor.

Tarım ürünlerini direkt tarladan veya toptancılara satmak yerine yerelde örgütlenmelerle işlendiğinde daha fazla gelir getirmesi ürünlerin işlemesi sağlanmalı, ilçelerin ihtiyacına göre soğuk hava depoları kurulmalı ki ürünlerden daha fazla para kazanabilelim.

Örneğin söke bölgesi Pamuk üzerine, Germencik İncirliova Koçarlı üçgenine sebze üzerine yine doğu ilçelerimize de benzer noktalarda ayrıca güneyde kalan ilçelerimiz ile ilgili çalışmalar yapılarak hayata geçirilmelidir. Bunun yanı sıra ulusal ve uluslar arası Pazar için çalışmalar yapılarak çıldır havaalanı kargo uçakların iniş kalkışına hazır hale getirilmelidir.

Bu çalışma yapılır iken Aydın ili tüm kurumlar, belediyeler ve partiler siyasi kimliklerini ve siyasi hesaplarını bir kenara bırakarak hangi alanda kim ne yapabilecek ise bir paylaşım yapılmalı ve o uzlaşı çerçevesinde herkes görevini yapmalıdır.

Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar kısa vadede çözülecek gibi bir beklentim yok. Olursa bile bu gerçekçi olmaz. Gerçekçi olabilmesi için Aydında üretimin arttığını görmemiz ve buna bağlı üretileni pazarlanabilir hale geldiğini görmemizle mümkündür.

İşte tarımda yapılacak bu işlemler yapıldığında aydında herkese eşit miktarlarda gelirin arttığı görülecektir. Elbette yukarıdaki işleri yapmak için yerel bilinci artmalı ve hepimizin tüketici olduğu unutulmamalıdır ve tüketici bilinci artırılmalı yerel ürün, yerel esnaf ve sanatkarlardan alışverişin avantajı ve kazanımları anlatılmalıdır. Bu noktada yerel esnaf ve sanatkarlarımızın da üretim ve hizmet konusunda bilinçlendirilmesi ve mevcut sorunların çözüme kavuşması için tarımda önerdiğim gibi bir çalışma içine girilmelidir. Elbette yazıyı okuyan arkadaş ‘ Süleyman iyi güzel ama bunlar hayal’ diyor olabilir haksız da değil çünkü bu memleket 25 yıldır Allah’ın verdiği nimetler sayesinde paldır küldür gidiyor.

Yaşanan bu sürecin sonu yani yaşadığımız dönemde Aydında en çok hasar görenlerin dürüst yaşayanlar, üretenler, gençlerde mutsuzluk ve yarına umutsuz bir bakış hakimdir ve son bir yılda intihar vakaları artmıştır.

Aydın Büyükşehir Belediyemizin denemeleri ve alt yapı oluşturma diyebileceğimiz çalışmaları var. Bunları bir tık daha yukarı taşımak çok zor değil çünkü Tarım ve Hayvancılıkta yaşanan sorunları Özlem başkan ve ekibi iyi biliyor.

Dürüstçe üretim, dürüstçe pazarlama güvenli ürün ve marka doğurur. Çuvalın altına kötü ürünleri koyup üstüne iyi ürün koyma devrinin bittiği anlatılmalıdır. Yaşanan son süreçte özellikle hayvan alım satımlarında bu örnek farklı bir boyuta gelmiştir. Normalde 10 lira olan bir hayvan yaşanan ekonomik dalgalanmayla 5 liraya alıcı bulamadığını üzülerek görüyoruz. Zorunlu giderleri artan vatandaşların geliri artmadığı gibi birde mevcut malının %50 değer kaybı o insan için bir yıkımdır. Demem o ki alışverişte de 2x2 kaç eder sorusu alırken mi? Satarken mi? Diye cevap bulmamalı her halükarda 4 ettiği söylenebilmelidir. Demem o ki Ahlaksız veya zora düşene bir tekme daha atma mantığı hiç kimseye mutlu etmeyeceği herkese anlatılmalıdır.

Tüm bunlar yapılmaya çalışılır iken başta Hükumet ve Büyükşehir belediyemiz yerelde insanların gıda, ulaşım, iletişim, eğitim giderleri, dolaylı vergiler ve araç sigorta, muayene maliyetlerinin acilen aşağılara çekilmesi ve gelirlerinin artırılması için acilen bir şeyler yapmalıdır. Konu yerelden açılmış iken ya araç sayılarına sınırlama getirilmeli yada şehirlere göçler sınırlandırılmalıdır. Her gün bu hızla trafiğe çıkan araçlar bu ülke ve millete bir şey kazandırmadığına inanıyorum. Aynı hızla araç sayısı arttığı sürece bir süre sonra şehir merkezlerinde araç park edecek yer bulmamız imkansızdır. Ben bu şartlarda hiçbir belediyenin bu yol ve park sorununu çözeceğine inanmıyorum. Toplu ulaşım yaygınlaşmalı ve ticaret alanı olarak görülmemeli ve 1. Araçtan sonrasını alan aynı aileye ek vergiler konulmalı ama bunu yapmadan önce devletimiz araç satıldıkça ülke ekonomisi gelişiyor demeyi bırakmalı.

Yerel ekonomimizin güçlenmesi için öncelikle borçlu olan halkımız borçlarından kurtulmalı diğer taraftan devlet destek ve teşviğine amacı sadece menfaat olanlar almamalıdır bunları aştığımızda aydında insanlar daha mutlu daha zengin daha keyifli bir yaşam sürecektir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.