Takip Et
  • 16 Temmuz 2014, Çarşamba

Çevre Müdürlüklerimiz ve maden firmalarımıza sorular

Bilindiği üzere "Dağlarımızdan yağ ovalarımızdan bal akar" diye tarif ederiz Aydınımızı, ancak son yıllarda Karpuzlu dağlarından yağ da çıkıyor, ama daha çok maden firmalarının depolayıp Sarıkısık mevkisinden bıraktıkları zehirli sular ile gündemdedir.

Karpuzlu ve Muğla il sınırındaki bu maden ocakları ve çevre il müdürlüklerimiz halkın gözünde maden firmalarının temsilcileri gibi görünmektedir. Neden mi?

Muğla Çevre Müdürlüğümüze soruyoruz...

1. Aydın/Karpuzlu Sınırına 500 metre mesafede kurulu bulunan feldspat maden işletmesiyle ilgili denetim yaptınız mı? Yaptıysanız ne gibi işlemler yaptınız?

2. Bu firmanın atık sularının daha önce Beypınarı mevkisine aktığı sonradan Muğla Çevre Müdürlüğü'nün Geyik Barajı'na karıştığı gerekçesiyle durdurduğunuz doğru mudur?

3. Bu firma veya firmaların işletmelerinde kullandığı insan ve hayvan sağlığına zararlı madde kullanıp kullanmadığı tespit edildi mi?

4. Muğla sınırında bulunan maden işletmelerinin atık sularını siz yasaklayınca Sarıkısık/Karpuzlu çayına boru döşeterek bırakın dediniz mi?

5. Bu atıklar zararsız ise Geyik Barajı'na karışmasında ne gibi sakınca var?

Aydın Çevre İl Müdürlüğü'ne soruyoruz...

1. Bugüne kadar bu firmalara yaptığınız denetim ve kestiğiniz cezalar var mı? Varsa bunların nedenleri ve sebeplerini açıklar mısınız?

2. Geçmişte maden firmalarına denetime gidileceğini firmalara bilgi veren elemanınız var mı? Varsa bunlarla ilgili ne gibi işlem yaptınız?

3. Bu firmaların ocaklarında kullandığı kimyasal veya zehir içeren maddeler var mı? Varsa bunlarla ilgili ne gibi işlemler yaptınız?

4. Bu işletmelere gittiği herkesçe bilinen 1 tonluk depolardaki maddeler nelerdir?

5. Maden ocaklarının denetim ve etkili bir şekilde çevreye zarar verecek atıklarla ilgili yeterli eleman ve laboratuvarınız var mı?

6. Bu işletmelerden Karpuzlu Çayı'na bırakılan zehirli su diye tabir edilen suların Cuma'yı Cumartesi'ye bağlanan gece bırakıldığını biliyor musunuz? Bu ocaklarda kullanılan su miktarı ve kaynaklarının nereden geldiğini ve miktarını biliyor musunuz?

7. Mesai dışında çevre denetim gücünüz var mı? Yoksa mesai dışında herkes istediği atığı atabilir mi?

8. Yetkili ve bilgili olması gereken elemanlarınız bölgeyi ve oradaki olası çevre sorunu konusunda eğitimli mi?

9. Muğla Çevre İl Müdürlüğü ile işbirliğiniz veya konuyla ilgili bugüne kadar yazışmalarınız ve ortak denetim uygulamanız var mı?

Maden firmalarımıza soruyoruz...

1. Sizce birinci öncelik para kazanmak mı, Yoksa insanlarımıza ve ülkemize hizmet etmek mi?

2. İşletmelerinizde çevre bilinci ve duyarlılığını birinci öncelik gören elemanlarınız var mı?

3. Bölge sizin sermayeniz olmasına rağmen neden bölge insanının can ve mal güvenliği konusunda duyarsız kalıyorsunuz?

4. Çaylarda artık canlı yaşamaması sizleri rahatsız etmiyor mu?

5. İşletmelerinizden bıraktığınız suyun, bu mevsimde yaklaşık 20 kilometreden fazla alana aktığını ve bu bölgede insanların içme sularının olduğunu biliyor musunuz?

6. İşletmelerde kullanılan varsa zararlı maddeler nelerdir? Hangi durum ve koşullarda insanlara ve hayvanlara zarar verir, bu konuda kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapıp ve tedbirleri aldınız mı?

7. Devletimizin sizleri en iyi koşullarda desteklediğini biliyoruz? Peki, siz aynı hassasiyeti işletme bölgesinde yaşayan ve ebediyen yaşayacak insanlar ve canlılara gösteriyor musunuz?

Aslında daha çok sorumuz var. Bazı sorularımız ortak, ancak ben kimin ne cevap vereceğini veya vermeyeceğini merak ettiğim için özellikle yazıyorum. Biz ne maden firmalarına, ne de kurum çalışanlarına karşı bir ön yargı veya menfaat beklentisi içindeyiz. Bölgede yaşayan insanlarımızın geçmişten günümüze bazı köylerdeki bazı kişilerle bu gibi konularda sessiz kalması için sus payı verildiğine inanmaktadırlar ve Karpuzlu Çayı'na bırakılan suları şikayet etmelerine rağmen yetkililerin duyarsız kaldığını ve devletin kendilerini kaderleriyle baş başa bıraktığına inanmaktadırlar. Geçtiğimiz günlerde suyun bırakıldığı bir anda aradığım Aydın Çevre Müdürlüğü yetkilisinin duyarsızlığından sonra şikayetimi ilettiğim Karpuzlu Belediye Başkanımızın yerinden numuneler aldığını biliyorum. Yakında sonuçları gelir ve kamuoyuyla paylaşırız diye bekliyorum. İnşallah şaşırtacak cevaplar gelir. Çünkü bölgede yaşayan herkes huzursuz ve mutsuz.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.