Takip Et
  • 19 Mart 2014, Çarşamba

Yöneticiler neden Meclis'te görev yapamasın?

5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununun yetersizliği her alanda açıktır. Bu kanunla ne esnaf ve sanatkarların sorununu çözebiliriz nede yerel ve genel siyasete katkı yapabiliriz..

Bir önceki seçime belediye meclis üyesi olarak girebilen oda yöneticileri şimdi meclislere giremiyor.

Şu soru sorulabilir “efendim oda başkan ve yöneticileri her yerde olmak zorunda mı? Başka adam mı yok?”

Doğru bir soru ancak eksik ve anlamsız kalıyor çünkü birçok esnaf ve sanatkarlar odasından ancak yönetime katılabilecek sayı zaten oda yönetimleri kadardır. Toplumumuzda eğer bireysel menfaat var ise taliplisi çok olur ancak: oda başkanlığı ve yöneticiliği öyle görüldüğü gibi rant kapısı değildir aksine var olanları kaybeder gidersin. Aksi mümkün müdür? Elbette mümkündür az sayıda oda ve az sayıda yönetici “ geçim yerine” çevirebilir ama bu kesinlikle genellenemez çünkü çok sayıda oda başkanımız görev yaparken zora düşmüşlerdir.

Kardeşim zarar ediyorsan yapma? Bir bakış açısıdır ama bu kapitalist bakışı temsil eder. Kapitalizmde her şey kazanma üzerine kuludur. Oysa biz Ahi geleneğinden gelen ustalarda öncelik para değil hizmettir. Öncelik kazanma değil kazandırmaktır ki Devlet ebed müddet olsun.

Bir Oda yöneticisinin sorduğu soruya karşı YSK’nın verdiği “meclislerde görev almak için oda yöneticiliğinden istifa edeceksin” kararı esnaf ve sanatkarların zaten yok denecek kadar az olan meclislerdeki temsil oranını sıfıra indirmiştir.bu bizim siyaset kurumu içinde bir eksiklik ve yaradır diye düşünüyorum.

Yıllardır bizleri temsil edenler genelde “ Parası olanlar, Dayısı olanlar, Avukatlar, Doktorlar, Mühendisler ve Üniversite “ mezunları yönetmiştir. Peki bizim sorunumuza çözebilmişler midir? Asla. Çözülmediği gibi her gün daha da sermaye ve kapitalizmin egemenliğine geçmiştir piyasa. Dolayısıyla bizim temsil edilmemizde özellikle oda yöneticilerinin yasaklanması doğru değildir bu sorunu çözmediği gibi dahada derinleştirecektir.

Her alanda olduğu gibi bazı oda başkanlarımız emanete bırakarak aday olmuşlardır ama bu da sadece bizim ülkemize has bir durum olarak hafızalara kazanmıştır çünkü bizde sorunun temeli “kılıf uydurmadan “ neredeyse hiçbir işi başaramıyor olmamızdır.

Seçimlere 10 gün kaldı artık bu seçimler böyle olacak ama inşallah bir dahaki seçime kadar bu yanlış uygulama düzenledir de yerel yönetimlerde odalarımız ve doğal olarak esnaf ve sanatkârlarımız daha iyi temsil edilir aksi halde zaten sahipsiz görüntüsü içinde olan esnaf ve sanatkârlarımızın yük ve sorunları daha da artacak.

Yerel yönetimlerde oda yöneticileri mutlaka olmalıdır. Bu açık beklide bazı belediyelerimizde hemen seçim sonrası kendini gösterecektir. Belki bazı belediyeler dışarıdan atama yoluyla başkan yardımcılığı vb. görevlerle kapatabilirler, çünkü bir sonraki seçime kadar bu açık kapanmalıdır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.