Takip Et
  • 2 Nisan 2014, Çarşamba

Sayın Başkan, Sayın Başbakanım..!

Aydın ilk kez büyükşehir seçimini yaptı. Ülkemizde de 17 Aralık'tan bu güne tape ile yattık, kutu ile kardeş olduk.

Siyasette Aydın ile Ankara’nın metot içerik ve sonuçları bakımından benzerlikler vardı, nitekim sonuçta benzer çıktı. Türkiye’de Erdoğan, Aydın’da Çerçioğlu damgasını vurdu.

Aydın'da Özlem Hanım "% 65 oyum var" derken yazdığım bir yazıda, Aydın'da sonuçların rahat olmadığını birbirine yakın sonuçlarla seçimin biteceğini ve % 40 oy alanın rekor kıracağını belirtmiştim. Sonuçların yakın olacağı tahminimde yanıldım ama rekor konusunda yanılmadığım ortadadır.

Özlem Hanım deyim yerindeyse, 'çayın taşıyla çayın kuşunu vurmuştur.' Yani AK Parti'nin metodunu uygulayarak bir nevi sağ partileri ters yatırmıştır. Özlem Hanım'a karşı ortaya konulan belge ve bazı yayın organlarında yayınlanan tapeler, aynen AK Parti'ye karşı ekstra verilen oylar gibi oylar kazandırmıştır.

Hele şu benim kurduğum çalınan facebook (Aydın) sayfasından yapılan yayınlar oy vermeyecekleri bile ateşlemiştir. AYBA vasıtasıyla Efeler'in paraları köylerimize ve diğer sosyal yardımlar bir nevi şehrin her köşesine ulaşmıştır. İşte bundan dolayı Ak Parti ile benzerlikleri vardır.

Oy pusulalarının aynı anda seçmene verilmesi ve aynı zarfa konulması bence binlerce kişinin tercihinde seçme hakkında yönlendirici olmuştur. Ha illaki sorun bu mudur? Elbette değildir, örneğin Karpuzlu sonuçlarına baktığımızda bu konuda ne kadar değişken oy kullanıldığı açıktır, ama genele baktığımızda eğer bir kişi a partisine oy veriyor ise, hepsini aynı partiye seçtiği ortadadır.

Yerel seçim sonuçlarına göre dağılan Büyükşehir Meclisi çok kolay bir Meclis değil ve korkarım ki, geçtiğimiz dönemdeki gibi 4 yıl al gülüm ver gülüm gidip de, son yıl ortaya çıkmaz meclis üyelerimiz. Ama gördüğüm şu ki, Büyükşehir'de muhalefet çoğunlukta yani kararları geçirmek çok da kolay değil. Buradan şu görülüyor önümüzdeki dönem “biri yaparım”, diğerleri “ yaptırmayız” tartışmalarını çokça yaşayacağız ve en çok sorun yaşanacak ilçemiz elbette Efeler olacak. Gerçi Sayın Özakcan’ın seçilmiş olması en azından Özlem Hanım'ın elini güçlendiriyor, ancak muhalefet ile çalışma şart ve uyumu da göreceğiz bu olumlu, mu olumsuz mu? İnşallah beklemediğimiz bir şekilde yani parti ve şahsi menfaatlerden uzak bir çalışma ortamı yakalanır da, 'sen ben' kavgası ortasında Aydın kaybetmez.

Sayın Başbakan yine bildik bir seçimden birini daha sonlandırdı. Ama nedense Aydın’a, Menderes'e verdiği değeri hiç vermedi veya bizdeki algısı böyle. İnşallah bu seçim sonuçlarından sonra şu Aydın’ı şöyle bir özel ilgi ve inceleme gereği duyar da bir sonraki seçime kadar Kasabalık'tan köye dönmeyiz!

Sayın Başbakanım; Kin, nefret, kavgacı, ayrıştırıcı ve toplumumuza kutuplaştırıcı söylem ve eylemlerin ortadan kalması için lütfen bir çalışma başlat. Öncelikle bu sizin metin yazarlarından başlamalı, biz millet olarak duygusal milletiz. Biz kim mağdur ise ona her zaman sahip çıkarız. 17 Aralık sonrasında sorunlu olan kimler varsa cezalarını çeksin, ama lütfen halkımızı bu konuda daha fazla germeyelim. Bu konu ve toplumdaki ayrı din, dil, mezhep ve ırkları çok gündemde tutmak da bizlere bir şey kazandırmıyor.

Son olarak da muhalefete birkaç sözüm olacak. Aydın ve Ülke yönetimi, gündeminde halk kendi sorununa muhalefetten çözüm söylemleri bekliyor. Bir yanlış ve kasıtlı iş varsa, o mesele sadece o dönemde gündemde olmalıdır. Geçmişten gelen birikimleri sadece seçim öncesinde gündeme getirmek kimseye bir şey kazandırmıyor. Bir sonraki seçime hazırlanmak ve o seçimde başarılı olmak için öncelikle kadrolarınızı yenileyin, yeni yüzleri ön plana çıkarın, halkın sorunlarıyla ilgili alternatif plan ve programları bizlere sunun ki biz de seçimde kararımızı ona göre verelim.

Bu seçim önünde ben Aydın ve Ülkem gündeminde hiç bir zaman esnaf ve sanatkarların sorununa çözüm olabilecek bir proje, program ve strateji görmedim, duymadım. Hatta seçim önü çıkması gereken ancak gündem yoğunluğu ve belkide “hükümet giderse ne olacak bizim halimiz” algısına neden olan borçların yapılandırılması da seçim sonuna kalmıştır. Oysa muhalefet bu sorunu yüksek sesle dillendirseydi ve seçim önü bu yapılandırma çıksaydı, buna katkı yapanlar daha çok oy alabilirdi.

Ülkemiz ve Aydın gergin, ama çok da sorun yaşanmayan bir seçimi sonlandırmıştır. Ben öncelikle seçilenlere ve seçime girip kaybeden herkese teşekkür ederim. Herkes bu ülke ve bizler için çalışmalar yaptı, bu sevgi ve aşksız olmaz. Ancak seçime girdim diye malınızı mülkünüzü de yok etmeyin, bu konuda iş başında olanlarla yarışmaya kalkmak akılcı değil, bence bu konu ayrıca tartışılmaya değer. Aydın ve Türkiye için hayırlı olsun. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.