Takip Et
  • 1 Nisan 2015, Çarşamba

CHP oh dedi şimdi sıra diğer partilerimizde...

Yerel ve genel seçimlerde en çok aday adaylarını aday yapma sırasında yaşanır sorunlar. Bu süreci iyi atlatan partilerimiz genelde başarılı olurlar.

Geçmişte bir kez denenen ve halk olarak sahip çıkmadığımız "tercihli sitem" den sonra partiler kendi yöntemleriyle adaylarını belirliyorlar. Genelde alışık olduğumuz merkez yoklamasıyla yani parti genel başkanı ve yandaşlarının olurlarıyla önümüze konulan listeyi biz oylarız ve hiç çalışmadığı halde partinin kemik oylarıyla birileri hep vekilimiz olur idi.

CHP Aydın’da bu seçimde yapmış olduğu üyelerine oy kullandırarak "kendi vekilini kendin seç" yöntemi bu seçimde sanırım herkes tarafından takdir gördü ve parti üyeleri bir sıralama yaptı.

Elbette sonuçları eleştiren olacaktır. Özellikle yıllardır partiye çok emeği geçmiş ve bir şekilde bunun oya yansımasını bekleyen aday adayları olacaktır ve bu gayet normaldir. Meseleye başka yönlerden de eleştiri getirenler olabilir "Adam dün geldi bugün aday oldu" ve " filanca düşünce veya kesim partiye ele geçirdi" ya da "filan kişilerin etkisiyle sonuç böyle oldu" vb eleştiriler olabilir ama eğer bundan sonra CHP’de yöntem böyle olacak ise bu şu demektir. Eleştirdiğin sorunu çözmek için partiye daha çok üye kazandır ve partinin olması gerektiği gibi bir profile kavuşturma gayreti göster demektir ki bu da hem partiyi hem de diğer partilerin bundan sonraki çalışmalarında daha iyi seçim yapmalarını sağlar, bu da hem ülkemize hem de şehrimize kazandırır.

CHP'nin diğer partilerden önce vekil sıralamasını kesinleştirmiş olması hem avantajdır "kendine güveni gösterir" hem de dezavantajdır rakip partiler CHP'nin adaylarına göre bir aday profili çıkarabilir. Yani demem odur ki hangi yöntem ve şekli uygularsan uygula listeye giremeyenlerde hep bir kırılganlık olur. Sanırım bundan sonra bu konularda ne yapmalıyız meselesine kafa yormamız gerekecek.

Gözler AK Parti ve MHP'de

AK Parti de geçtiğimiz günlerde Aydın’da sivil toplum örgütlerine "vekiliniz kim olmalı" sorusunu sordu ve çok sayıda STK katılıp oy kullandı. Eğer bu sonuçlar ve kendi tabanına sorduğu yanıtlarla bir liste oluşur ve yereldeki insanlarımızı tatmin ederse Aydın siyaseti çok hızlı geçecek demektir. AK Parti'de tek kaygı, şu adayları " Ak Saray'mı" yoksa "genel merkez mi" belirleyecek bu konuda soru işaretleri her geçen gün artıyor. Eğer bu ve bunun gibi konularda topluma karşı bir güvensizlik sirayet ederse bu konunun hassasiyeti o zaman daha iyi anlaşılacaktır.

Aydın MHP'ye baktığımızda aday adayları her gün bir şeyler yapma gayretinde ve herkes merakla sıralamayı bekliyor. İlk kez sıralamayı çok bekleyen MHP'li arkadaşlara tanık oluyorum. Bu beklenti eğer istenilen "adaylar" sıralamada olmazsa sanki eskisi gibi bir bağlılık olmayacağı görüntüsü var.

Aydın’da güçlü 3 partimiz Haziran sınavında ellerinden gelen gayreti gösteriyor. Yereldeki sorunları yerelde halledebilen ve genel merkezlerden yerelin düşündüğünü sıralayabilen parti veya partilerimiz Aydın’da başarılı olacaktır. En çok başarıyı gösteren elbette en çok oyu alacaktır.

Aday adaylarımıza, adaylarımıza ve tüm partililerimize birbirimize saygı çerçevesinde siyaset yapmaya ve halkımıza gereksiz ses ve diğer etkinliklerde rahatsız etmeden güzel bir seçim süreci olsun. Hak eden kazansın. Herkese şimdiden kolaylıklar ve başarılar dilerim.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.