Takip Et
  • 3 Temmuz 2013, Çarşamba

Ticaret Odamız bu hatayı düzeltmelidir.

5590 sayılı Ticaret Odası Kanunu'nun 9. Madde 1. Paragrafı şöyle diyor. 

Madde 9 - (Değişik: 24/12-1981-2567/7 md.)
“Ticaret siciline kayıtlı tacir ve bu Kanuna göre sanayici sıfatını haiz tüm gerçek ve tüzel kişilerle şubeleri ve fabrikaları, bulundukları yerin bu kanun gereğince mensup olacakları odalarına veya ajanlıklarına kaydolunmaya mecburdurlar.”

Özetle Ticaret Odamıza bir Kişi veya Firmanın kaydolması için “Tacir” olması gerekmektedir. Son yıllarda 5362 sayılı Esnaf Odaları kanunundaki bir hata veya boşluk dolayısıyla “ Ustalık Belgesi” olmayanlar kaydedilemiyor dolayısıyla daha önceden devam eden her gelene kaydetme alışkanlığı Ticaret Odamıza yeni bir fırsat doğdu “ kaydetmeyeyim de ne yapayım adam dükkan açmasın mı?” şeklinde savunmaya geçtiler oysa bir sorun varsa bu sorunu çözmek yerine Ticaret Odamıza Kaydedilmemesi gereken küçük işletmelere kayıt yapmak sorunu çözmediği gibi daha da karmaşaya sebep olmaktadır.

Şirket kurmanın moda olduğu bir dönemde elbette birçok şirketinde bütçesi az olabilir ama iş yeri açan kişi tacir değilse bunu kaydetmekte hiçbir şekilde mantıklı değil. Ticaret Odamızın 250 lira üye aidatına muhtaç olmadığını elbette biliyoruz. Bu konuda özellikle sekreter arkadaşların geçmişten kalma kötü alışkanlıkları var. Bu yanlış ve hatayı sanırım yeni seçilen Başkan ve Meclisimiz çözer kanaatindeyim.

5362 ve 5590 sayılı kanunlarımızdaki tezatların da acilen giderilmesi gerekmektedir. Eğer bir kişi belgesi olmadığı için dükkan açamıyorsa bu Ticaret Odasına da Esnaf Odalarına da kaydedilmemelidir. Elbette baz arkadaşlar soracak, Başkan iyi güzel diyorsun da, Kayıtsız çalışanlar, Başkasının yanında formalite sigortalı görünenleri ne yapacağız? Doğrudur. O sorunları ilettiğimiz halde çözmeyenler utansın. Gün gelecek onlarında hesapları sorulacak ama biz öncelikle şehrimizin patronlarının yaptığı hataları düzeltelim sonra şehrimizin patronlarıyla el ele verir Ankara’daki sorunlarımızı da çözeriz. Biz her ne kadar tek oynasak ta yeri ve zamanı geldiğinde tek yumruk olmasını biliriz. Ticaret Odamızdan istediğimiz bu meseleyi en kısa sürede çözeceğini umuyoruz. Ayrıca yeni göreve başlayan tüm dostlarımıza başarılar dilerim.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.