Takip Et
  • 1 Ağustos 2018, Çarşamba

Değişen hava koşulları değişmemekte ısrar eden bizler…

Yıllardır hava şartları değişiyor? Çölleşmeye gidiyoruz vs bir sürü fikir ortaya konuldu. Elbette doğru olanı var, yanlış hesabı var. Gerçek olan şu ki insanoğlu bindiği dalı kesmekte ısrarlı görünüyor.

Aydında yeraltı ve yer üstü zenginliğimiz, fakirliğe fukaralığa dönüşüyor ama hala farkında bile değiliz. Sanıyoruz ki çok paramız olunca rahat yaşayacağız, lüks ev alır klimalarla serinleyeceğimizi inanıyoruz oysa değişen hava şart ve koşulları yarınlarda açlığa sefalete götüreceğini algılamıyoruz çünkü kapitalizm gözlerimizi kör, kulaklarımızı sağır etmiş.

Sağcısı, solcusu, dinlisi, dinsizi velhasıl toplumun her kesimine etkisini alan bu sürecin sonunda eğer kıyamet kopmaz ise zor bir dönem bekliyor bizleri.

Geçtiğimiz günlerde Karpuzlu, Koçarlı, daha bir ay kadar önce Bozdoğanda mevsimsel alışık olmadığımız şiddetli yağışlar ve akabinde dar alanda da olsa sel sorunu yaşandı ve gördük ki yerelde bu vb olaylara anında müdahale edecek aktif bir birim yok. Afad büyük olaylarda etkili ama kısa ve hesapta olmayan olaylarda ortada yoklar. Sadece bunlar mı? Belediyeler? Diğer kurumlar bu konuda donanımsız, yetkisiz ve etkisizler.

Karpuzluda yaşanan olay günü Belediyemizin kepçeleri arızalı, Allah’tan Aski’nin kepçesi geldi de en azında devlet var dedirtti. Elbette olay anında müdahale önemli çünkü o anda halk mal ve cn güvenliği açısından tedirgindir hiçbir şey yapamasan yanında olmalısın.

Meselenin özü..

Aslında olay olmadan bir çalışma yapmak farz olmuştur. Özellikle son 30 yıldır nadiren gördüğümüz şiddetli yağışlar olmayınca kapatılan, daraltılan, hatta yok edilen dere yatakları var bu dere yatakları doğanın su yoludur bu alanlar işgal edilmiş ise boşatılmalı, daralmış ise genişletilmeli, kapatılanlar açılmalıdır. Ben iyi hatırlıyorum 1983-84 yıllarında karpuzluda yağan yağmurlar çobanisa köprüsünü aşmış neredeyse koğuk köyü ile ovapınar ovsı su altında kalmış idi o dönemde dağlarımızda madenlerin yok ettiği ağaçlar var idi yani yağışı hemen salmazdı oysa şimdi yağan yağmur direkt ovaya geliyor demem o ki yarınlarda yağacak benzer yağmur bu kez çok daha fazla yara ve sorun yaratacaktır.

Bu meselede sorumlu tek değildir. Herkes suçludur. Şimdi herkes bu suçu kabul ederek yarına dair tedbirlere destek olmalıdır. Her şeyi devlete havale etmekten vazgeçip devletin ilgili kurumlarına bu konuda tedbir almaya zorlamak durumundayız. Yoksa yarınlarda çok ah tüh edeceğimiz kesindir.

Ben ilçe ve büyükşehir belediyemizden bu konuda ciddi bir çalışma yapıp maliyeti yüksek ise devletimizden destek talep ederek yarınlarda yaşanabilecek sorunların önüne geçebileceğimizi inanıyorum.

Karpuzlu, Koçarlı, Bozdoğan ve Son olarak dün Buharkent’te yaşanan hava olaylrında zarar görenlere geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.