AyFm 100.5
  • 16 Aralık 2025, Salı

YATIRIM İZLEME VE KOORDİNASYON BAŞKANLIĞI

Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı(YİKOB) bence kamuoyu tarafından pek de bilinmeyen, işlevlerinin ne olduğu tam olarak anlaşılamamış olan bir kurumdur. 
İlimiz 6 Aralık 2012 tarihinde Büyükşehir statüsüne sahip olmuş ve ilin tamamı bu kapsama alınmıştır. 2014 seçimleri sonrasında da uygulama resmen başlamıştır. Doğrusu bu kararın sonuçlarının özellikle ilçelerde belediye hizmetlerini bu kadar etkileyici olacağını tahmin edememiştik.
Bakınız, daha önceleri İl Özel İdaresi vardı. Aynen Büyükşehir Belediye meclisinde olduğu gibi oraya da ilçelerden üyeler seçilir ve il genelinde  yapılacak bazı yatırımların kararları bu mecliste verilirdi. Büyükşehir uygulamasıyla İl Genel Meclisleri kaldırıldı. Yani özellikle belediye sınırları içinde olmayan köylerimize hizmet götüren tek kurum olan İl Genel Meclisinin kaldırılmasıyla ortaya çıkan boşluğu doldurmak için de YİKOB’lar tesis edildi. O zamanlar pek çoğumuzda bir kuşku vardı. Özel İdareler çok önemli görevler ifa ediyorlardı. Özellikle ilimizde köylerimize yapılan yol, su gibi pek çok hizmet  İl Genel Meclisinden sağlanan kaynaklarla yerine getiriliyordu.
*
Ak Parti’nin eski duayen isimlerinden, Söke ve Aydın’da partinin kuruluş aşamasında görev yapmış bir değerli dostumu o zamanlar görev yaptığım televizyonda konuk etmiştim. Ona yeni düzende İl Özel İdaresinin görevlerinin nasıl yerine geleceğini ve YİKOB’un çalışma alanlarını sormuştum. Yaptığı açıklamalar son derece etkileyici  ve umut vericiydi. 
Anlattığına göre artık köy kalmayacaktı. Bütün köyler mahalle statüsüne kavuşup ilçe belediyelerinin hizmet alanına girecekti. Burada en önemli mesele hizmette önceliklerin doğru belirlenmesiydi. İşte Yatırım İzleme ve Koordinasyon başkanlığı burada önem kazanıyordu.  İl içinde gerekli bütün hizmetler izlenecek, değerlendirilip öncelikler tespit edilecekti. Eğer Büyükşehir Belediyesi ya da ilçe belediyeleri bu öncelikleri belirlerken gerek siyasi nedenlerle, gerekse de yanlış tespit ve öngörülerle bu yatırımlarda yanlış tercihler yaparlarsa YİKOB hemen devreye girecek ve önceliği olan yatırımı bizzat yaparak faturayı ilgili belediyeye çıkaracaktı. Bu hizmetin başında bizzat devletin valisi olacaktı.
Yani devlet gerek Büyükşehir Belediyesine, gerekse ilçe belediyelerine sorumluluk alanlarındaki yerleşkelere belediye hizmetlerini tam ve adil bir şekilde götürürken kendilerini denetleyen, uyaran, gerekirse yanlış kararlarını doğruya çeviren bir kurum olacaktı.
Son söz; sevgili okuyucu, şimdi sormak istiyorum; sizler Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından hiç böyle bir müdahale ve uygulama gördünüz mü?
Büyükşehir uygulamasında, özellikle de Aydın’da Vali’den bile fazla yetki kullanan, ilçelerin sorunlarını dikkate almayan ve kendini her şeyi yapmaya , her konuda karar vermeye yetkili ve muktedir gören, hiçbir kişi ya da kuruma hesap vermeyen bir büyükşehir belediye başkanından başka ne gördük ki?
Bana göre bu uygulamada bir aksaklık var. Ya o dostum bana yanlış öğrendiğini yanlış anlattı, ya birileri görevini yapmıyor, ya da iş zaten yanlış…

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.