AyFm 100.5
  • 2 Ekim 2025, Perşembe

CHP’DE HALKIN İRADESİ VE DEMOKRASİ

Murat Alagöz böyledir. Eskiden bu yana lafını tartmadan konuşur ve düşünmeden söylediği bu laflarla da ortalığı karıştırır. 
Yıllar önce Kayseri’nin Tomarza İlçesine bağlı Bostanlık isimli köyde görev yaparken yaşadığım bir anımı paylaşarak yazıya başlamak istiyorum. 
Lojmanımın karşısındaki evde oturan Hatip isimli yaşlı bir amca vardı. Hatip Emmi kendi halinde mülayim bir insandı. En büyük özelliği, köye gelen özellikle devlet büyüklerini karşılamayı alışkanlık haline getirmesiydi. İster vali olsun, ister kaymakam, eğer köye geliyorsa karşılayanlar arasında mutlaka Hatip Emmi de bulunur ve köyü beraber gezerlerdi. 
Bir de Gül Teyzemiz vardı. O da Hatip Emmi ile aynı yaşlarda ve kendi halinde bir teyzeydi. Hatip Emminin bu karşılamaları dikkatini çekmiş olmalı ki, bir vali ziyaretinde yine kendisini karşılayıcılar arasında görünce cıngılı basmış:
“Muhtar değiiil, aza değil, Hatip ne gezer aradaaaa, Hatip ne gezer aradaa?..”
Murat Bey de başkan değil, yönetim kurulu üyesi değil, ama genel  başkana bile ayar vermeye çalışıyor. 
Son söylediği sözler şaka olsa bile gülecek kimse bulunmaz. Kendileri Söke olarak Aydın’ın 16 ilçesini yöneteceklermiş.  Kardeş, Söke ilçe yönetimi daha kendini yönetemiyor, siz kimi ve nasıl yöneteceksiniz? 
İşin ilginç yanı, Alagöz’ün yapmış olduğu bu paylaşım yeni başkan Erkan Polat tarafından da beğenilmiş. Aynı Erkan Polat bundan yıllar önce yine ilçe başkanıyken devrin belediye başkanının baskısıyla başkanlık görevinden istifa etmişti. Yani lafının sözünün arkasında duramamış ve görevden çekilmişti. Şimdi o belediye başkanı da kendisinin yol arkadaşları arasında.
Ne kadar garip değil mi?..
*
Bu kongre sürecinde garip şeyler yaşandı. Daha önce ilçe başkanlığı için aday olan Muammer Akmazlar delege seçimlerinden sonra adaylıktan çekildi. Bunun böyle olacağını ve kendisinin adaylıktan çekileceğini daha önce basındaki bazı arkadaşlarla birlikte köşelerimizde paylaşmıştık. Ancak; bu yazılarımıza hem Muammer Bey, hem de kendisine destek verenler oldukça sert tepkiler vererek yalanladılar. Oysa bizler, CHP üyeleri arasında söylenilen, konuşulan kulis bilgilerini kamuoyuyla paylaşmıştık. Sonuç olarak yazdıklarımız doğru çıktı, Akmazlar çekildi, Erkan Polat aday oldu ve kazandı. Neden böyle bir  yola gidildiğini araştırdığımızda da Erkan Polat’ın partililer tarafından pek sevilmediği, delege listelerinin Muammer Bey adaylığında daha rahat belirlenip istenilen kişilerin delege yapılabileceği düşünüldüğünü, bu nedenle böyle bir yola başvurulduğunu öğrendik. 
Beni şaşırtan tek isim Sevim Şahin Hanımefendi oldu. Kendisinin delege olarak yazılmayışına gerçekten de şaştım. Yaş haddi desek, zaten seçilen delegelerin büyük bölümü, hatta tamamı 60 yaşın üstünde olan partililer. 
*
Söke’deki bu kongre süreci bize siyasetin ne kadar kirlenip dolambaçlı yollara saptığını da gösterdi. Bakınız, her vesileyle demokrasi, halkın iradesi gibi süslü laflar eden CHP’liler de iş kendilerine geldiği zaman bu ilkelerin hepsini çiğneyebiliyorlar.
Halkı9n iradesiymiş. Aydın’ın 16 ilçesini Söke’den yönetmek mi halkın iradesi? O ilçelerde yaşayan partililerinizin iradesi ne olacak?
Kongre sürecine CHP’li olarak başlayıp delege seçimlerinde oy verdikten hemen sonra istifa ederek partisinden ayrılanlarla mı demokrasiyi yaşatacaksınız? Ak Parti’ye geçen BŞB Başkanı ile Söke Belediyesi Başkanının kendi personeli üzerinde uyguladığı siyasi baskılarla mı halkın iradesi gerçekleşecek?
Bu konularda daha yazılacak çok şey var.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.