Takip Et
  • 25 Eylül 2021, Cumartesi

Kimler Alevi kimler Sünni, bundan sana ne!

Geçen gün, tvDEN’de Emin Aydın’la Baş Başa programında, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ün “Ofsaytı kaldıracağız” sözünün bir anda ülke gündemine oturması ve dünyada konuşan bir konu haline dönüşmesi üzerine de demiştim, “Bu ülkede gündem oluşturmak çok basit” diye.

Dün de buna benzer bir durum yaşandı. Ankara Mamak’ta, bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni’nin sınıfta öğrencilerine, “Kimler Alevi parmak kaldırsın” demesi gündem oldu ve büyük tepki topladı.

O küçük yaştaki çocukları sınıfta ayrıştırmak, aklı başında bir eğitimcinin yapacağı bir davranış değil. Sadece bir eğitimcinin değil, toplumdaki hiç kimsenin böyle bir sorgulama yapma hadsizliğine düşmemesi lazım.

Ben Alevi değilim fakat çok sayıda Alevi dostum, arkadaşım var. Hepsi de dürüst, mert, harama el sürmeyen, haksızlıklara karşı dimdik durabilen örnek insanlar. Bu çağda hala etnik kökenleri geçtim Aleviliğin, Sünniliğin, Şafiliğin bir ayrıştırma ve ötekileştirme unsuru olarak görülmesi ve kullanılması, ahlaksızlık ve edepsizliktir.

Bu ülkede ne Sünni’nin Alevi’den bir üstünlüğü vardır, ne de Alevi olmak suç ve kabahattir. Asıl defo, hala kendi inancından olmayanları ayrıştırma ve ötekileştirme anlayışıdır. Hele ki bunu bir din dersi öğretmeni yapıyorsa, katmerli terbiyesizliktir…

Aslında tam tersi, o Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni, Alevi olan öğrencilerine bile Aleviliği anlatabilecek kapasite ve donanıma sahip olmalı. Nasıl bugün okullarımızda birçok seçmeli ders varsa, Alevilik de seçmeli ders olarak okutulmalı ki, çocuklarımız kulaktan dolma değil gerçek bilgilerle Aleviliği öğrenebilsin.

Hatta çok da öteye geçiyorum, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Alevilik ile ilgili ayrı bir daire başkanlığı oluşturulmalı ve Türkiye’deki Cem evlerinde de ihtiyaç kadar kadro oluşturularak, yine Alevi cemaatlerinin belirleyeceği ehil kişilerden din görevlileri atanmalı.

Aksi halde Alevi yurttaşlarımız Muharrem aylarında ve seçimden seçime siyasetçilerce istismar edilmeye ve yukarıda bahsettiğim olaydaki gibi aklı esen meczuplarca incitilmeye devam eder.

Alevi cemaatinin önder isimlerinden Ali Tekin hocanın, “Günümüzde artık Alevi doğup Sünni ölüyoruz” sözü, beni derinden etkilemişti. Yani insanlar inancını bile özgürce yaşayamıyor ve hayat şartları gereği asimle oluyor. Alevi yurttaşlarımıza da tavsiyem, inancınızı göğsünüzü gere gere yaşayın, yaşatın ve en doğru şekilde gelecek kuşaklarınıza aktarın. Böylesi dangalakları da çok umursamayın.

Elini kalbine koyanlara, hakkı gönülden arayanlara selam olsun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.