Takip Et
  • 2 Mayıs 2013, Perşembe

Ey Çevre Müdürü: Sen ne iş yaparsın?

Üşenmedim, detaylıca inceledim. 30 yıllık olsa da, halen yürürlükte olan Çevre Kanunu’nun 20'nci maddesi ve ilgili diğer maddeleri, gayet açık ve anlaşılır bir dille yazılmış. 
Söz konusu Çevre Kanunu’nun halen uygulayıcısı konumunda olan bakanlığın bugünkü adı da; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Dolayısıyla, bu bakanlığın Aydın’daki temsilcisi ve Çevre Kanunu’nun ilimizdeki uygulayıcısı; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüzü tanımam. Kendisiyle oturup konuşmuşluğumuz yok. Hafızamda tuttuğum isimlerden değildir. Kendisini sadece geçen aylarda Çine Çayı’nda yaşanan balık ölümleri sonrasında Çakırbeyli Köprüsü üstünde ve Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ilimizde sembolik olarak yıkılan Eski Doğumevi ve İncirliova İlçe Jandarma Komutanlığı binalarının hafriyatları önündeki fotoğraflarda gördüm.

Haksızlık etmiş olmayayım, geçen yaz Çine OSB’de kurulması planlanan doğalgaz çevrim santrali ile ilgili düzenlenen ÇED toplantısında da, ilçe halkını ikna etmek için canla başla çalışan bir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü profilini de anımsıyorum. Arada sırada gürültü ve hava kirliliği ile ilgili muhabir arkadaşların ulusal ölçekteki haberleri yerelleştirme çabası sonucu, bu müdürümüzün açıklama ve değerlendirmelerini okuma fırsatı bulduk.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün kadro ve personel yapısını, iş yükünü ve yoğunluğunu tam olarak bilmiyorum. Bir yandan Çevre Kanunu’nun gereklerini uygulamak, diğer yandan şehircilik ve ilin kentsel gelişimine katkı sağlamak için çabalamak, hayli zor bir iş olsa gerek.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün iş yükü ne kadar ağır olsa da, Çine ve Karpuzlu Bölgesi'nde maden firmalarının işletme ve dağlardaki ocaklarında, ilimizin diğer bölgelerindeki taş ve kum ocaklarında ÇED raporlarına aykırı faaliyetlerin bulunup bulunmadığı, yer altı ve kaynak sularını kirletilip kirletmedikleri, ruhsat sahaları dışında doğayı tahrip edip etmedikleri rutin olarak denetlenmekte midir?

Bu firmalara 01.01.2013 tarihinden geçerli olarak artırılan, çevre cezalarından hiç uygulanmış mıdır? İlimiz genelinde 2012 yılında ve 2013 yılının ilk 4 ayında, çevreye yaydıkları toz ve bıraktıkları atıklarla çay ve derelerin rengini değiştirdikleri ve bu nehirlerdeki doğal yaşamı katlettikleri alenice bilinen maden firmalarına uygulanmış para cezalarının toplam tutarı nedir?

Çine Belediyesi’nin birkaç yıldır sorumsuzca çöp döktüğü, Kırkışık Köyü sınırlarındaki alana kurumunuzca herhangi bir ruhsat, izin ve ÇED raporu verilmiş midir? Aylardır basında dile getirilen, bu çöplükten rüzgarla uçuşan ve doğada çözülmesi yüzyıllar sürecek atıklarla ilgili yaptığınız herhangi bir tespit ve yaptırım var mıdır? Yaz aylarında meydana gelen yangınlarla yöredeki çiftçilerin emeklerini birkaç saatte yok eden bu çöplüğe, Çine Belediyesi’nce günün her saatinde çöp dökülmesine daha ne kadar göz yumacaksınız?

İlimizdeki hayvancının sütünü işleyen mandıralar ve köylü ve çiftçimizin bin bir emekle dağlardan topladığı zeytinleri işleyen zeytinyağı sıkma tesislerine göz açtırmayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bunların dışındaki firmalar, sanayi tesisleri, OSB’ler, belediyeler, şahıslar ve tüzel kişilerle ilgili ne gibi yaptırımlar uygulamaktadır?

Trafik ekiplerinin bile günün 24 saati 30-40 kilometrelik alanda 3 ekiple radar uygulaması yaparak, devletin kasasına her ay 2 milyon lira civarında para kazandırılan ilimizde;
Ey Çevre Müdürü: Sen ne iş yaparsın?

Ey Aydın Valisi: Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’ne, Çine Çayı’ndaki balık ölümleri dışında, ne yapıp yapmadığını hiç sormaz mısın?

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.