Takip Et
  • 10 Ocak 2013, Perşembe

Ayıpları, Yanlışları Temizleme Odası

Biz ona kısaca “AYTO” diyoruz. 
Ankara’da, Adana’da, “A” ile başlayan diğer illerde, aynı kısaltma ile anılan odalarla karıştırılmaması için, biz bu kısaltmayı kullanıyoruz Aydın Ticaret Odası’nı ifade ederken.
Aydın’ın üye sayısı bakımından ve ekonomik anlamda en güçlü sivil toplum kuruluşlarının başında yer alıyor AYTO. Son dönemde de, adından sıkça söz ettiren çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmaların önemli bir bölümünü de, oda menfaatinden çok Aydın’ın menfaatleri oluşturuyor.
“Ticaret” kuruluşu olmasına karşın, kendi alanının dışında, kültüre, sanata, eğitime, spora ve diğer sosyal faaliyetlere büyük katkılar sunan AYTO, birçok sosyal sorumluluk projesine de ön ayak oluyor.
Özellikle halen görevde olan Mustafa Ali Parmaksız’ın Meclis Başkanı, İsmail Hakkı Dokuzlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu AYTO’nun, son döneminde artan bu faaliyet ve harcamaları odayı küçültmediği gibi, aksine daha da büyütüyor. AYTO büyüdükçe, Aydın da büyüyor.
AYTO’yu yönetenler Aydın’ın büyüklüğünden güç almadıkları gibi, aksine Aydın’ın büyüklüğüne büyüklük katıyorlar. Onların, tüm bunlara karşılık biz Aydınlılardan beklentileri ise sadece küçük bir teşekkür.
Benim de üyesi olmaktan büyük şeref duyduğum AYTO, son girişimi ile bir kez daha gururlandırdı bizleri. Ege Bölgesi Sanayi Odası’ndan ayrılarak bağımsız bir oda kuran Aydınlı sanayiciler tarafından kullanılan Denizli Bulvarı’ndaki AYSO binası, mahkeme kararı ile EBSO’nun olmuştu. AYSO’nun tahliye etmek zorunda kaldığı bina, bir süredir kullanılmıyordu.
Aydınlı sanayicilerin de paraları ile yapılan, ancak mahkeme kararı ile EBSO’nun olan binanın Güney Ege Kalkınma Ajansına (GEKA) 1 milyon liraya satılmasına ilişkin, EBSO Meclisi’nce karar alınmıştı. Bu gelişmeleri yakından takip eden AYTO yöneticileri, EBSO yöneticileri ile temasa geçerek, rayiç bedeli 3-4 milyon lirayı bulan binanın GEKA’ya satışı gerçekleşmeden, Aydın Ticaret Odası’na ve dolayısıyla Aydın’a kazandırdılar.
Bu gelişme, AYTO’nun resmi internet sitesinin açılış sayfasında şu şekilde duyuruldu:
“28.12.2012 tarihli Meclis toplantısında oybirliğiyle satın alınması kararlaştırılan EBSO Hizmet Binası 1.000.000.-TL'ye satın alınmış, tapu işlemleri 03.01.2013 tarihi itibari ile sonuçlandırılmıştır. Aydınımıza hayırlı olmasını dileriz.”
Bir zamanlar, Çine Yolu’nda yeni oda binası yapmak için alınması planlanan arsa konusunda geri adım atmış olmanın pişmanlığını yaşayan AYTO yöneticileri, bu hamleleri ile hem odalarına küçük tadilatlarla görkemli bir bina kazandırmış olacak, hem de Aydın’ın ve Aydınlı sanayicilerin hukuki kararlar sonucu EBSO’ya kaptırılan mülklerine başkalarının çöreklenmesine engel olacak.
Bence, AYTO yine adına yakışanı yaptı. Bina hamlesini, ne zaman yapılacağı belli olmayan seçimler öncesi, oda üyelerini etkilemeye yönelik bir girişim olarak görmek de doğru değil. Sadece, 2012’de düşük faizle oda üyelerine kullandırılmayan kredinin, böyle önemli bir yatırımla telafi edilmesi olarak değerlendirilmeli bu girişim.
Kısaca “AYTO” diye adlandırdığımız bu odanın açılımını, “Ayıpları, Yanlışları Temizleme Odası” şeklinde okusak, abartmış mı oluruz?

NOT: Oturduğu yerden gazetecilik yaptığını, topluma şekil verdiğini zanneden ve bu mesleğin nüfuzu ile toplumda yer edinmeye çalışanlar hariç; çalışan, çalışmaya çalışan ve kendince çalıştığını zanneden tüm meslektaşlarımın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” kutlu olsun. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.