Takip Et

Faydan kurtulamayız, faydasızlardan belki…

Eski Aydın Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, çok vahim şeyler söylüyor.

Üstüne basa basa, bunun bir iddia olmadığını da ifade ediyor.

Fıkra gibi bir durum belki ama Aksu’nun söyledikleri doğruysa, Aydın bir anda tüm dünyanın gündemine oturur.

Hani Aydın’ı tüm dünya tanıyacaktı ya, işte bunun için çok büyük bir fırsat bu.

Dünya literatürüne girecek, asırlar sonra bile konuşulacak bir mevzu…

Aksu diyor ki;

“Aydın’ın (Efeler’in) kuzeyinden Mesudiye Mahallesi’nin üstünden, Topyatağı’nın altından Kemer Mezarlığı’na doğru giden fay hattının yeri değiştirildi.

Kim yaptı, nasıl yaptı bilemiyorum, zaten kimin eli kimin cebinde belli değil. Oradaki fay hattını Gazi Bulvarı’na, 7 katlı binaların olduğu yere kaydırmışlar. Benim yaptığım AYKO Evleri’nin ortasından geçirmişler. Çıkıp, ‘Aksu fay hattının üzerine site yapmış’ derlerse de şaşırmam.

Bende MTA’nın raporları var, fay hatlarını gösteren. Biz zaten Kemer Mezarlığı’nı da bu fay hatlarına göre planladık. Şehrin, deprem riski olan bölgeye doğru büyümesini de önlemek için bir planlama yaptık.

Atatürk Spor Kompleksini yaparlarken bas bas bağırdık, burası fay hattının üzerinde diye. Oraya nasıl ruhsat kestiler, ruhsatsız mı yaptılar onu da bilmiyorum.

Sonra bir de baktık fay hattının yerini değiştirmişler. Akıl alır gibi değil. Fay hattının yerini değiştirerek, şehri daha büyük bir sıkıntıya sokmuşlar. Şimdi Gazi Bulvarı’nda boş olan birkaç parsele fay hattında diye ruhsat vermiyorlar. Nereden bakarsanız bakın, hangisini doğru kabul ederseniz edin, Aydın’ın başı büyük belada.”

Dünkü ‘Erken göçüş’ başlıklı yazımda, bölgemizde periyodik olarak hızla yaklaşan büyük Aydın depremine dair ciddi bir planlama ve hazırlık yapılmadığından bahsetmiştim.

Oysa Aksu’nun anlattıklarına bakılırsa, çok büyük hazırlıklar yapılmış.

Hatta fay hattının yerini bile değiştirmişler.

Keşke elleri değmişken fay hattını Gazi Bulvarı’na doğru değil de Tire’ye doğru veya Büyük Menderes’in akıp gittiği nehir yatağına kaydırsalardı, şimdi içimiz daha rahat olurdu.

Güncellenmiş fay hattına göre İkizdere Barajı’nın da risk altında olduğunu hatırlatıp, İncirliovalıları gereksiz yere tedirgin etmek istemem.

Bu işlerden kimler faydalanıyor bilmem ama Aydın’ın faydasız kişilerden acilen kurtulması gerekiyor.

Teknik ve doğal olarak fay hattının yerinin değişmesi mümkün değil ama faydasızlardan kurtulmak bizim elimizde… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.