Takip Et
  • 20 Eylül 2021, Pazartesi

Aydın’ı gölgede bırakanlar

Geçenlerde, İstanbul merkezli firmasıyla endüstriyel şemsiye sektöründe başarılı çalışmalar yürüten, proje bazlı üretimler yapan, ülke genelinde yaptığı ve yapacağı işlerin yanı sıra ihracat hedefleri de bulunan bir arkadaşıma, “Herkesi gölgede bırakıyoruz” sloganını kullanmasını önerdim.

Mütevazi bir kişiliğe sahip olduğu için, çok iddialı olacağı gerekçesi ile önerime pek sıcak bakmadı. Belki “Gölge etme, başka ihsan istemez” der endişesi ile ben de çok ısrarcı olmadım. Bu sloganı kullanır mı kullanmaz mı bilemiyorum. Kullanırsa da gölgelendirme sektöründeki bir firmaya çok yakışacağını düşünüyorum.

Aydın, çok sıcak bir memleket.. Ege’nin büyük bir bölümü de öyle.. Sadece plajlarında değil, diğer alanlarında da yılın üçte ikilik bölümünde gölgeye, gölgelendirmeye, şemsiyeye ihtiyaç duyulan bir yer. Böyle olmasına rağmen, Aydın’da endüstriyel şemsiye üreten firmalar yok. Varsa da ben bilmiyorum…

Gölgeyi bile dışarıdan satın alan bu şehirde yapılabilecek o kadar çok iş olmasına rağmen, maalesef boş işlerle gün öldürüyoruz.

Aslında sahip olduğumuz kaynaklarımızı ve ihtiyaçlarımızı iyi analiz edip doğru planlamalarla sadece Aydın’ın değil, Türkiye’nin ve hatta dünyanın ihtiyaç duyduğu üretimleri bu topraklarda gerçekleştirebiliriz.

“Üreten insan, mutlu insandır” derler ama biz elle tutulur bir şeyler üretemediğimiz için bu alandaki açığımızı sadece dedikodu üreterek gidermeye çalışıyoruz. Başkalarının dedikodusunu yaparak mutlu oluyoruz.

Belki de birileri Aydın’ın üretmesini, akıllıca, basitçe yapılacak işlerle yüksek kazançlar elde etmesini istemiyor. Bunu istemeyenler, dışarıdan da değil. Aydın’da hiç kimse bir başkasının kendisinin önüne geçmesini kabullenemiyor. Bunun hasetlik ve kıskançlıkla da çok bir ilgisi yok aslında. Kendisi ileri gitmediği halde başkalarının da ilerlemesini istememenin altındaki en temel nedenlerin başında tembellik geliyor. Bunu, önümüzdeki günlerde daha geniş bir şekilde yorumlamak istiyorum.

Coğrafik koşulları ve iklimsel özellikleri nedeniyle gölgeye çok ihtiyaç duyulan Aydın’ı ekonomik, sosyal ve siyasi alanda gölgede bırakanların, bu şehrin geleceğini de gölgelediklerinin artık farkına varalım ve onlara, “Gölge etmeyin, başka ihsan istemez” diyelim… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.