Takip Et
  • 25 Eylül 2014, Perşembe

Eş değil beş başkan

30 Mart Yerel Seçimleri ile birlikte ‘Büyükşehir’ statüsüne kavuşan ve aralarında Aydın’ın da bulunduğu iller ile eskiden de büyükşehir olan illerde, sıkıntılar devam ediyor.

Görünüşe göre bu illerde yeni yapısal düzenin sağlıklı şekilde işlemesi ve mülki sınırların tamamına büyükşehir hizmetlerinin ulaşması 4-5 yılı bulacak.

Bu geçiş sürecinde en büyük sıkıntıyı ise hiç şüphesiz ilçe belediyeleri yaşıyor.

Yasa ile belde ve köylerin imkan ve borçları ile birlikte mahalleye dönüştürülerek bağlandığı ilçe belediyelerinin hemen hepsinde maddi kriz yaşanıyor.

Çoğu ilçe belediyesi, kamu kurumlarına ve piyasaya olan borçları şöyle dursun, personel maaşlarını bile ödemekte zorlanıyor.

Aydın ölçeğine baktığımızda, 30 Mart öncesi seçim meydanlarında, ellerinde kuracakları fabrikalarda üretecekleri ürünlerin piyasaya sunulacağı şişelerle bol keseden atanlar, bugünlerde gözyaşı şişesine bile muhtaç durumda.

Seçimlere böylesine popülistçe değil, gerçekçi ve geleceği görerek; koltuk sevdasıyla değil, bu sıkıntılı süreci ilçelerinin en az hasarla atlatması hesabıyla hazırlananlar da olmuş.

Örneğin Kuyucak…

Siyasi hayatımıza ve literatürümüze son yıllarda bazı gruplarca sokulmaya çalışılan ‘eş başkan’ modeli, Kuyucak modelinin yanında halt etmiş.

30 Mart öncesi, Kuyucak’ın 5 beldesinin son belediye başkanları bir araya gelerek, içlerinden birini İlçe Belediye Başkan Adayı olarak belirlemiş.

Diğer dört başkan da, kontenjandan ve seçilebilecek sıralardan, aynı partinin belediye meclis üyesi adayı olmuş.

“20 yıldır bu işlerin içindeyim. Çocuğum avukat oldu, ama hangi okullarda okuduğunu dahi bilmiyorum. Artık ben bu işi yapmak istemiyorum” diyerek karşı çıksa da, diğer belde başkanları tarafından “Memleketimiz için bir dönem daha hepimiz taşın altına elimizi sokmak zorundayız” denilerek ikna edilen kişi, bugün açık farkla kazandıkları Kuyucak Belediyesi’ni yönetiyor.

Diğer 4 eski belde başkanı da, onunla birlikte hem ilçe ve büyükşehir meclisinde, hem de birer fahri başkan yardımcısı gibi Kuyucak için çalışıyor.

Kuyucak ilçe merkezinin yanı sıra mahalleye dönüşen 5 belde ve 23 köyde hiçbir hizmet aksamıyor. Sokaklar tertemiz. Tüm mahallelerin mezarlıkları, 3-4 ay gibi kısa sürede bakımdan geçirilmiş. Yollar yapılıyor. Yarım kalan inşaatlar devam ediyor.

Mahalleye dönüşen beldelerin belediyeleri, sanki hiç kapanmamış gibi bir hava hakim.

Büyükşehir Belediyesi ile CHP’li ilçe belediyelerinden, hatta Karpuzlu Belediyesi’nden daha uyumlu çalışıyorlar.

“Biz kuru kuruya muhalefet etmek için bu görevlere talip olmadık. Amacımız, bu geçiş sürecinde ilçemizin zarar görmemesini ve en ücra köşesine kadar hak ettiği hizmeti alabilmesini sağlamak” diyorlar.

Sizin anlayacağınız, Kuyucak bu sancılı süreci ‘tek’ değil, ‘eş’ değil, ‘beş’ başkanla aşıyor.

Bir de köy ve beldelerden gelen ganimetlere göz diken ‘leş’ başkanlı belediyelerimiz var.

Vay onların haline…

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.