Takip Et
  • 14 Eylül 2021, Salı

Cezaevi Çine’ye ödül mü, ceza mı?

Adalet Bakanlığı’nca, Çine’ye 4 bin 500 kişi kapasiteli bir cezaevi yapılması gündemde.

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, aslında bir nevi kendi ilçesine jest yapmış. Bildiğim kadarıyla Didim’e yapılması planlanan cezaevini, “Doğup büyüdüğüm topraklara vefa borcumu da ödemiş olayım” dercesine, Çine’ye yapılmasını sağlamış.

Bu konu, yeni bir mevzu da değil. Birkaç yıldır konuşuluyordu, artık netlik kazanmış olacak ki, sesler de yükselmeye başladı.

Son dönemde Çine’ye güzel bir Hükümet Konağı, TOKİ evleri yapıldı. İlçeye doğalgaz geldi. Çine OSB hızla yol almaya başladı.

Sizin anlayacağınız, Çine’de bir kıpırdanma var. Bir zamanlar hem ekonomik, hem de sosyal anlamda Aydın’ın en önemli ilçelerinden olan, son zamanlarda ise İncirliova’nın bile gerisine düşen Çine, üzerindeki ölü toprağını atmaya başladı.

Ölü toprağını, ‘maden tozu’ olarak da yorumlayabilirsiniz. Madencilik, Çine için çok önemli. Olmazsa olmazlardan belki de ama yıllardır bilindik yöntemlerle yapılan madencilik artık Çine’yi kalkındırmıyor, kazandırmıyor, aksine kaybettiriyor. Bunun için nüfusa bakmak bile yeterli olur. Kaçan kurtuluyor, kalan ölüyor.

Her geçen gün ölen bir şehrin yeniden ayağa kalkıyor olmasından rahatsızlık duyanlar da, “Çine’ye cezaevi istemiyoruz” diye veryansın ediyor.

Sanki cezaevi yapılarak, Çine’nin cezalandırıldığı algısı oluşturulmaya çalışılıyor.

Bu furyaya bizzat Çine Belediye Başkanı’nın öncülük etmesi de ayrı bir garabet konusu.

Bir belediye başkanı kendi ilçesine yapılacak böyle bir yatırıma muhalefet ediyorsa, bilin ki kenti için değil, kendisi içindir.

İlçenin esnaf temsilcileri hep bir ağızdan, “Çine’nin her türlü yatırıma ihtiyacı var” diyor. “Her türlü yatırım” belki yanlış yorumlara yol açabilir ama Çine’nin türlü türlü yatırımlara, boş geçmiş 20-25 yılını telafi etmeye çok ihtiyacı var.

Aslında Çine Belediye Başkanı ve ahalisine düşen görev, şimdiden Çine’ye yapılacak cezaevinde görev yapacak 2-3 bin kişinin en az 500’ünü ilçede tutabilmenin hesabını yapmak ve bu yönde adım atmak olmalı. O cezaevinde çalışacakların büyük kısmı yine Efeler’de oturup, oraya gidip gelecekse, Çine’ye yine bir hayrı olmaz.

Çine’deki herkes hesabını, kitabını ona göre yapmalı. Eğri oturup, doğru konuşmalı ve ilçenin tüm kesimleri amasız, fakatsız bir şekilde, hiçbir şahsi ve siyasi kaygı içinde olmadan şu soruya cevap aramalı:

“Yapılacak cezaevi Çine’ye ödül mü, ceza mı?”

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.