Alkan Hakan TÜRE
Maden Mühendisi - A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı [email protected]

1TEMMUZ TELAŞI

4 Temmuz 2016, Pazartesi

     

Geçen haftaki yazımda bahsettiğim, 01.07.2016 tarihi itibariyle SGK Sicil numarasında bir kişi dahi olsa işyerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu tüm yurtta ve ilimizde büyük bir ses getirdi. Ayrıca yine aynı tarihte zorunluluk kapsamına giren kamu kurumlarında da telaş had safhadaydı.

ÖZEL SEKTÖR NE YAPTI?

Yeni kapsama giren özel sektör kapsamındaki küçük işletmeler bu hizmeti alabileceği OSGB'lerden fiyatları öğrenerek, uygun fiyatlı bir tanesiyle sözleşmesini yaptı, SGK sicil numarasını OSGB'ye iletmek suretiyle İsg-Katip sistemine giriş yaptırdı, bazıları onayı verdi, bazıları da e-devlet şifresi alma telaşında. Fiyat teklifi alma konusunda bazı meslek grupları oda bazında protokoller yaparak Aydın'da çalışan başına 15 lira ile 30 lira aralığındaki fiyatlardan kendilerine en uygun fiyatı değerlendirerek üyelerine ön ayak oldu. Uygun fiyat konusunda Antalya Eczacılar Odası'nın eczane başı yıllık 150 lira ücret ile anlaşma sağlamış olması kendisinde söz ettirmeyi başardı.

KAMU KURUMLARI NE YAPTI?

Kamu kurumlarında merkezi bildirimlerin geç olması veya bazılarında da olmaması nedeniyle özellikle son hafta hatırı sayılır bir hareketlilik yaşandı. 01.07.2016 tarihinin çok uzun zamandır biliniyor olmasına rağmen özellikle son hafta yaşanan hareketliliği, öğrencinin sınavına son akşam sabaha kadar çalışmasına benzetmeden edemiyorum. Kurum amirlerinin işleri 1 Temmuz öncesi bitirme emrini vermesi ayrı bir infial yarattı. Bunların üzerine 30.06.2016 tarihli "İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayınlanarak, kamu kurumlarının OSGB'ler ile yapacakları sözleşme formatı (EK-3) ile iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme belgeleri (Ek-5a ve Ek-5b) yayınlandı. Aslında iş güvenliği personeli görevlendirmelerinin tamamı elektronik ortam olan İsg-Katip sisteminde yapılıyor ve burada kayıt altına alınıyor. Bu program alt yapısında Sgk verilerini kullanıyor, memurların sosyal güvenlik bilgileri henüz entegre edilmemiş. Geçici olarak bu ekler kullanılarak sözleşmeler yapılacak.

OSGB HİZMET FİRMASINI SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İş güvenliği hizmetlerinin bir asgari ücret tarifesi yok. Bu yüzden piyasada birbirinden çok farklı fiyatlar görmemiz mümkün. Her OSGB kendi maliyetleri çerçevesinde bir fiyat belirliyor, rekabet ile fiyatlarını düşebildiği kadar düşüyor. Özellikle yeni sisteme girecek olan az tehlikeli işyerleri ve kamu kurumlarının fiyat teklifi alırken dikkat etmesi gereken husus fiyatın yanında OSGB'nin kaç yıldır kurulu olduğu, çalıştığı referans firma listesi, kadrosundaki ekibin iş güvenliği deneyimleri, OSGB'nin lokasyonu gibi konulara da dikkat edilmelidir.

KÜÇÜK ESNAF

1 Temmuz tarihli Denge Gazetesi manşetinde "Küçük Esnafı İflasa Sürükler" başlıklı bir haber vardı. Aydın Eczacılar Odası Başkanımız açıklamasında iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmayanların yüksek cezalar ile karşı karşıya kalacaklarını, bu konuda az tehlikeli işyerleri için bir muafiyet getirilmesi gerektiğinden bahsetmiş. Öncelikle belirtmem gereken konu şudur ki 6331 sayılı kanunun yayınlandığı tarihten bu yana 4 yıldır iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunmayan işletmeye ceza kesilmedi, kesildiyse bile bu sayı çok azdır. Yaklaşım öncelikle kültürün oluşması. Bu konuda müfettişler denetim yaptığında eksikleri tespit edip süre vererek tamamlanmasını istiyorlar. Çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinde bile işler bu şekildeyken az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerindeki yaklaşımın nasıl olacağını tahmin etmek çok kolay. Kanun, 10 kişinin altında çalışanı olan işverenler için bu işi kendisinin de yapabileceği bir olanak tanıdı. Bu hizmetin dışarıdan alındığını düşünsek bile Antalya Eczacılar Odası’nın yaptığı protokol gibi Tespit Öneri Defteri de dahil eczane başı yıllık 150 lira, işverenleri çok zorlamayacaktır. Eczane içinde işveren ve çalışan tarafında ön görülemeyen tehlikelerin profesyoneller tarafından tespit edilerek düzeltilmesi, oluşabilecek meslek hastalıklarının önüne geçilmesi, eğitimler ile İş Güvenliği Kültürünün yaygınlaşması bu kanun sayesinde olacaktır, karşı durmak yerine desteklenmelidir.

YIL SONUNA KADAR CEZAİ MÜEYYİDE YOK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylu 01.07.2016 tarihinde basın toplantısı yaparak, sisteme yeni girecek olan kamu kurumları ve 50'den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 2016 yılı sonuna kadar planlı bir denetim olmayacağını, şikayet üzerine yapılan denetimde ceza yerine yönlendirme ve uyum sağlayıcı yaklaşımlarda bulunulacağından bahsetmiştir.

İYİ BAYRAMLAR