Takip Et

Can Berkay BENLİ

İYİ FUTBOLCU BİLİNÇLİ VELİ İLE YETİŞİR

31 Aralık 2016, Cumartesi

     

Türkiye de birçok yetenekli çocuğun, yeteneğinin parlamadan sönmesinin sebeplerinden biri ve en önemlisi bilinçsizce çocuğunu yetiştirmeye çalışan velilerdir. Çocuklarının eğitimlerini olumlu ya da olumsuz etkileyebilirler.

Her kategoriye ait farklı yaş dönemi sıkıntıları, okulda yaşanan olumsuzluklar, sosyal çevresindeki baskılar, başaramama korkusu, zamanını iyi geçirememe, can sıkıntısı gibi sorunlara bir de veliler eklenecektir.

Hangi veli sormuyor; ‘’Benim çocuğum neden oynamıyor? Neden daha az oynadı? ’’ diye! Antrenmanda ve müsabakalarda antrenörün verdiği kararlar, genel olarak veli tarafından eleştiriliyor, kimi zaman doğuştan antrenör olup takımın as kadrosunu kurmaya teşebbüs ediyorlar. Aidat ücretini ödeyip oğlunu futbol okuluna göndermek amacıyla yola çıkmış olan veli , ödediği ücretle antrenörü satın aldığı hissine kaptırıyor kendini. Antrenör, velinin söyledikleri doğru olsa bile farklı yaklaşıyor, doğru futbol eğitimini alması gereken çocuk, hayatın tiyatrosunun birinci perdesini izliyor.

Çocuğunun yetenekli olduğunu anlayan bir veli, ''iyi birey, iyi vatandaş, iyi futbolcu'' olmasını aşılamaya çalışan, onun için yeterlilik seviyesinde antrenmanlar yaptırarak gelişimine yardımcı olan kulüplerle çalıştırmak yerine, küçük yaşta büyük takımlara satmaya çalışan bir menajer gibi adeta...

Günümüzde, hatta hemen hemen her gün diyelim ve yapılan yanlışlıklara birkaç örnek verelim;

Altyapıya katılan çocuklarla birlikte, onlar kadar veliler de çalışmalara katılırlar. Çocuklarının etrafında sürekli dolanan ve ilgileri ile çocuklarını adeta boğan veliler, ilk önce kendi çocuğunu düşündüğü için ortaya çıkabilecek en küçük bir problem sırasında yönetici ve antrenör üzerinde baskı ve ısrarcı olurlar. Antrenörleri, yöneticileri hiçe sayıp direk başkanla görüşüp çocuğunun oyun süresi hakkında tartışmayı görev edinir ve herkesi mutsuz etmeyi becerirler.

ÇOCUK BAKICISI YERİNE KOYARLAR

Kimseyi rahatsız etmek istemeyen velilerin, program ve çocukları ile hemen hemen hiç ilgilenmemeleri apayrı bir problem oluşturur. Çocuklarını antrenmana bırakırlar ve sadece antrenman sonunda çocuklarını almaya gelirler. Antrenör ve yöneticiler çocuklarına sadece çocuk bakıcılığı yaparlar. Çocuklarını emin ellere bırakıp kaybolurlar. Böylece, çocuklarının hiç merak etmeyecekleri bir ortamda olmaları onları mutlu eder. Antrenörlerle hiçbir sorunları olmaz . Ama umursamazlık da bazı engellerin doğmasına neden olur. Çünkü maçlarda ve antrenmanlarda çocukların velilerini görmeleri onları motive eder ve performanslarının artmasını sağlar.

Daha 10 yaşında olan veliler de vardır aramızda, çocuklarının arkadaşı gibi davranan. Antrenörün koyduğu kuralları hiçe sayarak, davranışları ile birçok sorun yaratırlar. Kuralları antrenörün haberi olmadan çiğnerler, antrenör olaydan haberdar olunca ne yapacağını şaşırır ve bu durum takım için ve özellikle antrenör için onarılamayacak sorunlar doğurur.

Çocuklarının en büyük taraftarı olan veliler her zaman çocuklarının ve takımının yanındadırlar. Çocuklarına iyi davranıldığı sürece yardımcı olurlar ve sorun yaratmazlar. Ancak, velilerinin çocuklarından beklentileri ile antrenörlerin beklentileri ayrıcalık gösterirse velilerin tutumları bir anda değişir. Genelde sorun velilerin antrenöre çocuklarının ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu ve beklentilerini söylemeleri ile başlar. Velilerin beklentilerini karşılamak her zaman zordur.Çocuklarına iyi davranılmazsa antrenör ve yöneticilere büyük sorunlar yaratırlar.Takıma veya kulübe maddi, manevi her türlü desteği sağlarlar. Bütün bu önemli katkılarına ve davranışlarına karşın kulüp yönetimi ile fikir ayrılığına düşerlerse bütün katkı ve yardımlarını keserler.

TRİBÜNDE AHKAM KESERLER

Sosyal medya ve diğer teknolojik imkanları kullanarak çocukların oynadığı futbol ve yaşantıları ile ilgili tüm konulara ulaşmaya çalışmaktadırlar. Bilgi her ne kadar çok önemliyse de , teknoloji sayesinde “her şeyi bilmek isteyen” veli tipi doğmuştur. Tribünde oturup, engin bilgileri ile hakemlerin verdikleri birçok karara itiraz ettikleri gibi, antrenörlerin kararlarını da yüksek sesle acımasızca eleştirebilmektedirler. Ayrıca, çocuklarının özel ve spor hayatlarına o kadar çok müdahale edip kendi başlarına karar verme yeteneklerini engelledikleri gibi gelişmelerine de izin vermemektedirler. Bu gibi velilerin çocuklarının kendi kendilerini geliştirmelerine imkan yoktur.

Sinirli olan veliler daha ataktırlar ve doğrudan doğruya antrenörün veya yöneticinin karşısına dikilip söyleyeceklerini biraz da kibar olmayan tarzda yüzlerine söylerler. Oto parkta, restoranda yemekte hatta evlerinde hiçbir ayırım yapmadan söylerler. Hiçbir şeyi umursamazlar. Tek bildikleri şartlar ne olursa olsun kalabalıkta da olsa içindekileri kusmaktır. Sakinleştirmeye çalışmak hiç kolay olmasa da yine de o an için yapacakları görüşmenin zararlarını izah ederek ertesi gün için görüşmeye zorlamak en doğru karar olacaktır. Ertesi gün herkesin sakinleşmesinden ve doğruları bulmalarından sonra yapılacak görüşmenin sağlayacağı yarar çok daha fazla olacaktır.

HER ŞEY ÇOCUĞA GÖRE PLANLANIR

Her ne olursa olsun çocukları ile birlikte olmayı her şeyin üstünde tutan veliler, eğer bir ödül kazanırlarsa veya maçta takımının en iyisi olursa, velileri, ”benim çocuğum kazandı” yerine, ”biz kazandık” derler. Bu veliler aile tatil programlarını da düzenlerler ama düzenledikleri tatil programı hep çocuklarının maçlarını oynadıkları deplasmanlar, şampiyonaların oynanacağı şehirlerdir. Kısacası hep çocukları ile birlikte olup, ayrılığa izin vermezler. Çocuklarından ayrılmak onlar için nerede ise imkansızdır.Çocukları ile birlikte olmak onlara yetmez, onlar çocukları ile birlikte bir bütün olmayı yeğlerler. Çocuklarını her saniyesini birlikte yaşadıkları bir yatırım olarak görürler.

Olmamız gereken MODEL VELİ tarzı öncelikle yazdığım yazılardaki veli karakterlerinden uzak durulması. MODEL VELİ sağlıklı bir şekilde hem çocukları, hem kulübü ve hem de takımı desteklemektir. Bunu gerçekleştirmek için ilk adım, belirli kuralları ortaya koymak ve sezon öncesi velilerle yapılacak toplantılarla beklentileri belirlemektir. Ortaya konacak kurallara uymak hem veliler ve hem de antrenörler tarafından zorunlu olmalıdır.Böylelikle yaşanabilecek pek çok sorunun üstesinden gelinmesi çok kolaylaşacaktır.



Yazarın Tüm Yazıları

İYİ FUTBOLCU BİLİNÇLİ VELİ İLE YETİŞİR

31 Aralık 2016, Cumartesi

Alt yapı ve amatör dünyası

17 Nisan 2016, Pazar