Takip Et

Deniz Şenli
Psikolojik Danışman

Yarıyıl tatilini beklerken...

16 Ocak 2018, Salı

     

Sevgili Denge okurları hepinize merhaba,

Bu hafta çocuklarınız için önemli bir hafta… Aslında sizin içinde öyle…

Çocuklarınız haftaya yarıyıl tatiline girecek ve karne alacaklar. Böyle bir günde nasıl davranmanız gerektiği konusunda sorular sorduğunuzu duyar gibiyim. Ve hemen cevap vermek istiyorum. Çocuğunuza destek olmak, başarıları ile övünmek kadar başarısızlıklarında yanında olduğunuzu hissettirmek en önemli göreviniz bence...

Çocuk bazen anne babasının beklemediği notların olduğu bir karne getirebilir. İşte asıl anne babalık meziyetlerinin böyle beklenilmeyen durumlarla baş etme gücünüzle ortaya çıktığını unutmayın lütfen.

Böyle bir durumda çocuğunuzu suçlamak, yargılamak, tatil süresince ders çalışmaya zorlamak ya da komşu çocuğun karnesi ile kıyaslamak yerine ona yetersiz olduğu dersler, konular hakkında yardımcı olmak, olumsuz durumların olumlu yanlarını göstermek, çocuğunuzla olan iletişiminizde ve güven bağlarınızda güçlü etkiler yaratacaktır.

“Çocuklarda özgüven nasıl geliştirilir?” diye soruyor bir çok anne baba… İşte böyle her türlü olumlu ve olumsuz durumu birlikte yaşayıp, paylaşarak…

 

Tatil kısa 15 gün… Ancak çocuğunuzla birlikte, onunda fikirlerini alarak hazırlayacağınız bir tatil programı ile günlerinizi çok daha programlı, zevkli ve faydalı hale getirebilirisiniz. Bu kısa tatil sürecinde çocuğunuza kazandıracağınız önemli bir alışkanlıkta; kitap okuması için teşvik etmek olacaktır. Ayrıca renkli ve resimli zeka geliştirici yayınlarla boş zamanları değerlendirmesi için yönlendirmek veya günlük tutma alışkanlığı kazandırarak yazım, anlatım bilgisine katkıda bulunabilirsiniz. Yeter ki; başarısızlıkların utanç verici bir durum değil, çaba gösterince aşılacak bir engel olarak görmesini sağlayın. Karnesini değerlendirecekseniz eğer; önce iyi notlarla başlayıp, düzelttiği notların üzerinde durmak ve beklentinizin altında olanları da en sona bırakmak doğru olan… Tüm bu değerlendirmeleri yaparken, her çocuğun farklı kapasitesi olduğunu da unutmamalısınız tabi… Unutmamalısınız ki çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayıp, onu olduğu gibi kabul edebilesiniz.

 

“Çocuk, her şeye rağmen, koşulsuz sevildiğini ve ona güvenildiğini hissetmelidir.”

Herkese kucak dolusu sevgiler, keyifli tatiller… 



Yazarın Tüm Yazıları

Yarıyıl tatilini beklerken...

16 Ocak 2018, Salı

Sen büyürken...

7 Ekim 2017, Cumartesi

O minicik eller artık 1.sınıf

21 Eylül 2017, Perşembe

Okullar açılıyor

7 Eylül 2017, Perşembe

Kurban Bayramı ve Çocuk

22 Ağustos 2017, Salı

Gelmez yola gidiyorum

8 Ağustos 2017, Salı

Engelsiz iletişim için...

1 Ağustos 2017, Salı

YETKİN TUTUM

25 Temmuz 2017, Salı

İNATÇI ÇOCUKLAR

18 Temmuz 2017, Salı

Anne-baba-çocuk üçgeni

11 Temmuz 2017, Salı

Çocuklarımıza verdiğimiz mesajlar

4 Temmuz 2017, Salı

Bir çocuğun duygularında bayram

28 Haziran 2017, Çarşamba

Aborjin bilgeleri gibi...

20 Haziran 2017, Salı

Bu Köşe Mutluluk Köşesi…

13 Haziran 2017, Salı

ÇOCUĞUNUZU YETİŞTİRİRKEN DOĞRU TUTUM HANGİSİ?

6 Haziran 2017, Salı

Çocuğunuzu yetiştirirken…

30 Mayıs 2017, Salı