Takip Et

SON DAKİKA

Ceyhun CEYHAN
[email protected] Tel: 0542 243 79 93

KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEYE DİKKAT!

31 Ağustos 2017, Perşembe

     

Bu bayram da yine geleneksel olarak sofralar ziyafete dönüşecek, tatlı ve et tüketimi aşırı derecede artacak. Sonrasında bizi nelerin beklediğini biliyor muyuz? Bayramda aşırı miktarda tüketilen et ve tatlı, ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Özellikle Kurban Bayramlarında, koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve hipertansiyonu olan hastalar diyetlerine dikkat etmedikleri takdirde ciddi sağlık sorunları yaşayabilmektedir. Elbette ki bu hasta grupları da bazı noktalara dikkat etmek şartıyla kurban bayramında et tüketebilir. Ayrıca kalp rahatsızlığı bulunan hastalar et yemeklerinin yanında sebze ve salata gibi bitkisel gıdaları ihmal etmemelidir.

Bayram boyunca özellikle sebze ve meyve tüketimini azaltılmamalı. Yeşillik, taze salata gibi antioksidan besinlerin, etin olası zararlarını önleyebileceği unutulmamalıdır. Hipertansiyon ve kalp yetmezliği olan hastalar ayrıca tuz tüketimini arttırmamaya da özen göstermelidir. Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret edilmelidir. Çay, kahve ve asitli içeceklerin fazlasından uzak durulmalı. Ihlamur, ada çayı ve rezene gibi bitki çaylarını tercih edilmeli. Eğer mide ve tansiyon sorununuz yoksa günde 1–2 şişe doğal maden suyu da içilebilir. Ana öğünlerde tabağın yarısı salata ve sebze yemekleri ile doldurulmalı. Diğer yarısında ise 2-3 parça et ve kaşığı pilav, makarna ve bulgur gibi tahıl ürünlerinden alınabilir. Şekerlemelerden ve çikolatalardan olabildiğince uzak durmaya çalışılmalı. Ağır hamur tatlıları yerine, sütlü veya meyveli tatlıları tercih edilmeli.

Yeni kesilmiş etin midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açabileceğinden, kurban etinin yenmeden önce 1 -2 gün dinlendirilmesi gerekir. Kurban bayramında et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerekir. Çünkü doymuş yağ içeren hayvansal yağlar, kalp damar hastalıklarına neden olur. Etler hazırlanırken, görünen yağ temizlendikten sonra, küçük parçalar halinde kullanıma uygun parçalar halinde hazırlanmalıdır. Etler haşlama veya fırında pişirilirse daha sağlıklı olur. Izgara yapılan etlerde, mangalı ete çok yaklaştırmadan 10- 15 cm uzak olacak şekilde pişirilmeli, et yanmamalıdır. Etin yanmasından dolayı oluşan kanserojen maddeler sağlık için olumsuzluklar yaratır.

Kalp damarına stent uygulanmış ve by-pass olmuş hastaların yağlı ve kolesterol içeriği yüksek olan et ürünlerinden kaçınması gerekmektedir.

Et tüketiminin yükseldiği Kurban Bayramı süresince daha fazla hareket etmeye özen göstermelerinin de sağlık problemlerinin azaltılmasında önemli rol oynayacaktır.

"Özellikle kalp rahatsızlığı bulunanlar, yenilen şeylerin sindirimini kolaylaştırmak için bayram boyunca daha fazla hareket etmeliler. Bunun için bayram ziyaretleri yürüyerek yapılabilir. Kurban Bayramı'nı tatil beldelerinde geçirenlere ise mümkünse bol yüzerek spor yapmalarını tavsiye ediyoruz. Alınacak bu küçük tedbirlerle vatandaşlar Kurban Bayramı'nı sıkıntısız, huzurlu bir şekilde geçirme imkanı yakalayabilirsiniz. 



Yazarın Tüm Yazıları

KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEYE DİKKAT!

31 Ağustos 2017, Perşembe

Gençlerde ani ölüm ve kalp krizi

12 Kasım 2016, Cumartesi