Takip Et

SON DAKİKA

HAMDİ ÖLMEZOĞLU
PSİKOLOG

İntihar

25 Ocak 2022, Salı

     

Son zamanlarda intihar vakalarının sosyal medya ve ülke gündeminde fazlasıyla yer aldığını görmekteyiz. Böylesine ciddi ve üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konunun ayrınntılarına psikoloji penceresinden bakalım.

İntihar mefhumu birkaç basit ve kuru tanımla, birtakım spesifik nedenlere bağlanıp geçilecek kadar basit değildir, çok daha karmaşık bir olgudur. Özellikle sık karşılaştığımız görüntülerden birisi de yüksek bir binaya intihar etmek için çıkmış kişilere yapılan yanlış yönlendirmeler ve yorumlar. İntihar olgusunun ciddiye alınması gerekir ve en ufak ihtimalde bile üzerine hassasiyetle yaklaşılması gerekir, bu tarz yanlış yönlendirmeler ve yorumlar ateşe körükle gitmek demektir. Yanlış bilinen bir nokta ise intihar eden kişilerin hepsinde ağır psikolojik bozuklukların olduğudur. Ağır depresyon vakalarında intihar etme eğilimleri görülse de her intihar vakası psikolojik bozukluk geliştirmiş olmayabilir.

İntihar eden kişiler genellikle bunu son care olarak uygularlar. Öncesinde çevresine bıraktığı sinyaller ve ipuçlarının görülmemesi onları son care olarak intihara sürükleyebilir. Ölüm üzerine konuşmak, ölümün bir kaçış bir kurtuluş olduğundan bahsetmek, hayatın yaşanılabilir yönünün kalmadığına dair fazlasıyla umutsuzluk ve çaresizlik dolu konuşmalar intihar öncesi net ipuçları olabilir. Bu konuşmaların yapılması ve karşıdaki kişinin dikkatle ve önemsenerek dinlenmesi kişinin kendisini ifade etme şansı verir. Ayrıca sevdiği kişilere bırakılan notlar, eşyalar, veda konuşmaları yine önemle değerlendirilmesi gereken durumlardır. Bu tarz durumlara şahit olunduğunda mutlaka bir uzmandan psikolojik yardım almaya yönlendirilmelidir kişiler.

Son olarak intihar haberlerinin yapılmasında çok dikkatli olunmalıdır. Bu haberleri intihara eğilimi olan binlercesi okuyup izleyebilmektedir. İntiharın bir kurtuluş yolu olduğunu ifade eden intiharı özendiren, olayı kahramanlık hikayesine dönüştüren haberlerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine intihar konusunda uzmanlara danışıp bu konuda gerekli tedavi yöntemlerin kullanılmasının öneminden ve bu sorunların çözümlerinin varlığından bahsetmek çok daha sağlıklı olacaktır. 



Yazarın Tüm Yazıları

İntihar

25 Ocak 2022, Salı

Ben hariç herkes mutlu hissi

18 Ocak 2022, Salı

Sosyal medyanın yıkıcı etkisi

4 Ocak 2022, Salı

Psikologlar ne yapmaz? – 2

28 Aralık 2021, Salı

Psikologlar ne yapmaz?

21 Aralık 2021, Salı

Takıntılı olmak hastalık mıdır?

14 Aralık 2021, Salı

Tarihin En Korkunç Gösterisi

7 Aralık 2021, Salı

Dizilerdeki psikologlar ne kadar gerçek?

22 Kasım 2021, Pazartesi