Takip Et

SON DAKİKA

HAMDİ ÖLMEZOĞLU
PSİKOLOG

Psikologlar ne yapmaz? – 2

28 Aralık 2021, Salı

     

Geçen hafta başladığım ‘Psikologlar Ne Yapmaz?’ konulu yazıma bu hafta da devam ediyorum. Yaygın kanıların aksine psikologların yapmadığı veya daha farklı yaptığı şeyleri irdelemeye devam edelim.

Sürekli öğüt vermezler.

Zaman zaman hepimiz çevremizdekilere akıl danışma, tavsiyeler alma yoluna başvururuz. Başvurduğumuz kişiler kendi perspektiflerinden olayları değerlendirip ona göre yorumlamalarda bulunabilirler. Genellikle günlük yaşamımızda arkadaşlarımızla, ailemizle, yakınlarımızla kurduğumuz bu sohbetler ile bir psikolog ile kurulan diyaloglar pek örtüşmemektedir. Elbette ara sıra psikologlar da küçük önerilerde bulunabilirler ancak hayatla ilgili alacağınız kararların belirleyicisi olamazlar ve olmamalıdırlar. Bu kararların büyüklüğü ne olursa olsun sorumluluğunu bizzat kişi kendisi almalıdır. Psikologların yapabileceği en iyi şey danışanın hayatla ilgili problem çözme becerileri/stratejileri geliştirmesine yardımcı olmaktır. Yani kişiye balık hediye etmek yerine balığın nasıl tutulacağını öğretmek daha faydalı olacaktır. Ayrıca psikolog danışanın belirli bir süre yanında olabilecektir, danışanın hayatının her anında karşılaşacağı sorunları psikologa danışmasına imkan yoktur. Onun için tavsiye verme üzerinden giden seanslar faydasız ya da geçici süre faydalı olacaktır.

Öfkelenebilirler, hata yapabilirler.

Kişisel hayatlarında herkes gibi hata yapmaya, yanlış kararlar vermeye açıktırlar. Kaygı duyabilirler, stres yaşayabilirler veya öfkelenebilirler. Bunlar gayet olağandır. Seanslarda asla hata yapmama, hiçbir zaman öfkelenmeme, üzülmeme veya kaygı duymama gibi şeyler öğretilmediği gibi uzman bunları gerçek hayatında da uygulayamaz. Seans odasında çıktığında mesleki kimliğini bir kenara bırakır ve herkes gibi saçmalayabilir, yanlış yapabilir veya ilişkilerinde sorunlar yaşayabilir. Hatta uzman kişi bir başka uzmandan da yardım alabilir.

İlaç yazamazlar.

En çok karıştırılan ve sorulan konulardan birisi de ilaç yazma konusudur. Psikologlar ve psikiyatristler her ne kadar benzer bir alan üzerinde çalışsalar da farklı mesleklerdir. Psikologlar psikoloji mezunu olup ilaç yazamazken psikiyatristler tıp mezunudurlar ve ilaç yazabilirler. Psikiyatristler daha çok hastanelerde çalışırken psikologların iş yelpazesi daha geniştir.

Psikoloji bilimi yeniliklere ve gelişime açık bir bilim dalı. Gün geçtikçe toplumda ruh sağlığına verilen değer artmakta ancak hala yeterli olduğunu söylemek güç. Psikologların yaygın bilinenin aksine neleri yapmadığını veya farklı yaptığını genel hatlarıyla yansıtmaya çalıştım. Sevgiler. 



Yazarın Tüm Yazıları

İntihar

25 Ocak 2022, Salı

Ben hariç herkes mutlu hissi

18 Ocak 2022, Salı

Sosyal medyanın yıkıcı etkisi

4 Ocak 2022, Salı

Psikologlar ne yapmaz? – 2

28 Aralık 2021, Salı

Psikologlar ne yapmaz?

21 Aralık 2021, Salı

Takıntılı olmak hastalık mıdır?

14 Aralık 2021, Salı

Tarihin En Korkunç Gösterisi

7 Aralık 2021, Salı

Dizilerdeki psikologlar ne kadar gerçek?

22 Kasım 2021, Pazartesi