Takip Et

SON DAKİKA

Deniz Şenli
Psikolojik Danışman

Okullar açılıyor

7 Eylül 2017, Perşembe

     

Uzuuun ve rahaat bir yaz tatilinden okulların açılmasına az kaldı. Okula ve ev ödevlerine geri dönüş, birçok çocuk ve ebeveyni bir taraftan heyecanlandırırken, diğer taraftan da kaygılandırıyor olabilir. Oysa doğru ve etkili bir tutumla bu durumu aile ilişkilerini bozan bir faktör olmaktan çıkabilirsiniz. Nasıl mı?

Birçok çocuk ev ödevi konusunda direnç gösterir ya da ödev yapmayı reddedebilir. Özellikle de uzun geçen tatil dönemlerinden sonra uyum sağlamaları için biraz zamana ihtiyaçları vardır. Acele etmeden onu anlamaya çalışır ve yumuşak geçişler yapmasını sağlarsanız her şey daha kolay olacaktır. Uyum süreci bittikten sonra ki evrede sorunlar hala devam ediyorsa bunlar genellikle çocukların sıkılmasından, yorgun olmasından veya ödevin öneminin farkında olmamasından kaynaklanıyordur. Çocukların ödev yapma isteğinde ebeveynlerin çok büyük etkisi vardır. Lütfen bu işte ki yerinizi azımsamayın. Çocuğa doğru ortamı, gerekli rutini ve desteği sağlayarak ödevleri konusunda daha istekli olmasını sağlayabilirsiniz. İstekli olursa da yaptığı ödevden keyif almayı öğrenecektir. Bundan daha güzel ne olabilir ki? İçsel motivasyon…

 

Nefret etmesini istemiyorsanız:

Ev ödevleri, okul ve ebeveyn arasında güçlü bir bağlantının var olmasını sağlar. İlköğretimin dördüncü yılından itibaren ev ödevleri daha önemli bir rol üstlenir. Bu çağlarda ev ödevlerini düzenli olarak yapan çocukların akademik başarıları yapmayanlara oranla daha yüksektir. Çünkü uygun nicelikte ve nitelikte verilen ödevlerin çocuğun tekrar yapması yönünden ve anladığını pekiştirme yönünden etkisi büyüktür.

Ev ödevlerinin yapılması yolunda verilen savaşlar, tüm aile için sorun yaratabilir. Bazı aileler için bu savaşlar gittikçe uzayabilir. Böylesi akşamlar korku içinde beklenir, ilişkilerde gerginlik olur ve zamanla çocuklar ev ödevlerinden daha da nefret etmeye başlarlar. Çünkü tutum ve davranışlar gereği süreç iyi yönetilememiştir. Aile çocuğunu iyi tanımalı; çocuklarının akademik becerileri, bireysel ihtiyaçları veya öğrenme zorluğu gibi sahip oldukları özellikler nedeniyle ev ödevleriyle ilgili yaşanan sorunların üstesinden gelmeye çalışmalıdır.

 

Süreç, daha üretici ve dayanılabilir bir duruma nasıl getirilebilir?

Çocukların beklenmedik durumlara toleransları düşüktür buna karşın önceden belirlenmiş sınırlar içinde uyum gösterme olasılıkları yüksektir. Bu nedenle çocuğunuzun yaşına ve ihtiyacına uygun bir çalışma programını okulun ilk günlerinden itibaren oluşturun. Bunu yaparken dinlenme süreleri içerikleri masada oturma süresi ve kısa molalarla ilgili çocuğunuzun da fikrini almanız işinizi kolaylaştıracaktır.

- Çocuğunuza çalışması için en iyi yeri birlikte belirleyin. Sürekli aynı yerde çalışması konsantrasyonu artıracağından, ortamın sessiz ve düzenli olmasına dikkat edin.

- Televizyon veya yüksek sesli müzik gibi dikkat dağıtıcılardan kaçınmaya çalışın. Televizyon veya yüksek sesli müzik çocukların konsantrasyonlarını etkiler.

- “Aynısını daha fazla söyleyerek” etkili olmazsınız. Sürekli “ders çalış” demek yerine belirlenmiş saatte çocuğunuzu masaya oturtmanız etkili olacaktır. Bunu yaparken kararlı ama sakin olmaya dikkat edin. Çocuğunuzun yanında bulunamıyorsanız onu uzaktan denetlemek için en etkili yöntemi kullanın.

- Çocuğunuzla her gün okul ve onunla ilişkili konularla ilgili sohbet etmek için zaman ayırmaya çalışın. Çocuğunuzu başarıları ve çabaları için ödüllendirmek önemlidir. Pozitif yorumlar, eleştirel olanlara nazaran çocuğun davranışlarının değişiminde daha fazla etkiye sahiptirler. Ev ödevlerinin mükemmelliğe ulaşmayı değil öğrenmeyi hedeflediği unutmayın. Belirlenmiş programa uygun davrandığı her adımı değişken süreçlerle ödüllendirmeyi deneyin. Hoşuna gidecektir.

Hobileri de olsun

Çocuğunuzun ödevlerine karışmaktan ve onun yerine ödevleri yapmaktan kaçının. Böyle bir tutumun kimseye bir faydası olmaz ve öğretmenin çocuğun zorlandığı konuları anlamasında zorluk çıkarır. Ne kadarını yaparsa yapsın ama kendi yapsın ! Geri kalan zamanda da çocuğunuzun bedensel, zihinsel ve duygusal sağlığını destekleme ve geliştirme çabalarınızdan vazgeçmeyin. Ev ödevleri kadar çocuğunuzun hobileri olması spordan ve sanattan zevk alması önemlidir. 



Yazarın Tüm Yazıları

Yarıyıl tatilini beklerken...

16 Ocak 2018, Salı

Sen büyürken...

7 Ekim 2017, Cumartesi

O minicik eller artık 1.sınıf

21 Eylül 2017, Perşembe

Okullar açılıyor

7 Eylül 2017, Perşembe

Kurban Bayramı ve Çocuk

22 Ağustos 2017, Salı

Gelmez yola gidiyorum

8 Ağustos 2017, Salı

Engelsiz iletişim için...

1 Ağustos 2017, Salı

YETKİN TUTUM

25 Temmuz 2017, Salı

İNATÇI ÇOCUKLAR

18 Temmuz 2017, Salı

Anne-baba-çocuk üçgeni

11 Temmuz 2017, Salı

Çocuklarımıza verdiğimiz mesajlar

4 Temmuz 2017, Salı

Bir çocuğun duygularında bayram

28 Haziran 2017, Çarşamba

Aborjin bilgeleri gibi...

20 Haziran 2017, Salı

Bu Köşe Mutluluk Köşesi…

13 Haziran 2017, Salı

ÇOCUĞUNUZU YETİŞTİRİRKEN DOĞRU TUTUM HANGİSİ?

6 Haziran 2017, Salı

Çocuğunuzu yetiştirirken…

30 Mayıs 2017, Salı