Takip Et

SON DAKİKA

Alkan Hakan TÜRE
Maden Mühendisi - A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı [email protected]

Bulvar binalarındaki çalışmalara dikkat

22 Aralık 2014, Pazartesi

     

Son zamanlarda Adnan Menderes Bulvarı'ndaki bazı binaların, dış cephelerinde çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Yalıtım veya dış cephe güzelleştirme adına yapılan bu çalışmaların arttığı, bundan sonra da artacağı bir gerçek. Özellikle bulvarın eskiyen binalarının dış yüzeylerindeki bu yenileme çalışmaları beğenildikçe, birçok apartman yönetiminden "biz de yaptıralım" kararı

çıkacaktır.

Apartmanların dış cephe renk ve doku gibi görseline yerel yönetimlerin müdahil olması gerektiği düşüncesindeyim. Bulvardan yukarı doğru çıkarken sağlı sollu binaların renk cümbüşü görüntüsünden ziyade, renk ve dokusu planlanmış bir dış görünüm, halkımız ve dışarıdan gelenler tarafından daha çok beğenilecektir. Nitekim Avrupa'nın birçok ülkesindeki uygulama da böyledir.

Görsellik yorumumdan sonra gelelim iş güvenliği konularına.

Bulvardaki yüzey çalışmalarında son zamanlarda popülerliği artan, kısa süreli çalışmalarda genellikle tercih edilen mobil platformlar (mobil iskele) kullanılmaktadır. Bu iskelelerin kullanımıyla ilgili bazı önemli hususlar şunlardır;

Uzman kişi gözetiminde ve üretici firma kullanma klavuzuna göre kurulmalı, iskeleye çıkış için uygun merdiven bulunmalı, platformunun korkulukları ve aşağıya malzeme düşmesini engelleyen eteklikleri bulunmalı, azami yükleme sınırına uyulmalı, platformun altında ve çevresinden geçiş engellenmeli, çalışanlar bu konuda özel olarak eğitim almalı, baret, paraşüt tipi emniyet kemeri, emniyet kemerini sabitleyecekleri bir halatları ve bu halatları bağlayacakları yaşam hatları olmalı, platformun altında emniyet ağı olmalı, uygun olmayan hava koşullarında çalışılmamalıdır. Ayrıca bu iskelelerden binaya geçiş olmamalıdır.

Bilindiği gibi bulvar kaldırımlarında (özellikle batı tarafındaki kaldırım) yaya trafiği çok fazladır. Bina yüzey çalışmaları, kaldırımlardaki geçişi engelleyecek şekilde yapılmakta, mobil platformun alt aracı kaldırımda yer almaktadır. Alt aracın çevresine küçük bir alanda şerit çekilmekte, yaya akışı platformun alt bölümünde devam etmektedir. Son zamanlarda platformun alt bölümüne denk gelecek şekilde yerden 3-4m yükseklikte çuval malzemesi ile örtü serilmiştir.

Öncelikle belirtmek istediğim konu şudur ki; "ÇALIŞMA YAPILAN BİNANIN ALTINDAN YAYA GEÇİŞLERİNİN ENGELLENMESİ GEREKMEKTEDİR!" Çalışılan alanın dış bölümüne, platformun altına girmeyi engelleyecek şekilde plakalar yapılmalı, üzerine "İnşaat Alanına Girmek Tehlikeli ve Yasaktır!" tabelası asılmalıdır. Çünkü, iskele kurularak bina dış cephesi çalışması yapılması bir inşaat çalışmasıdır. Yukarıdan her an bir parça düşüp birini yaralayabilir. Hatta öldürebilir. Yukarıda asılı olan çuval örtünün, yukarıdan düşen 1-2 kilodan daha büyük cisimler için bir tutucu özelliği olmayacaktır. Ayrıca bu platformların bazılarında, kurulum sırasında en alttaki destek ayakların altına kaldırım taşları koyularak dengelenmiştir. Böylesi çalışmaların da uygun olmadığını, büyük riskler taşıdığını belirtmek isterim.

Aydın halkına da şöyle bir uyarım olacak. "Lütfen bulvarda yürürken çalışma yapılan alanın altından geçmeyin." Çalışma yapılan bölgeye gelmeden önce karşı kaldırıma geçmeniz güvenliğiniz açısından doğru hareket olacaktır.

Kazasız günler dileğiyle.

"HAFTANIN BAZI ÖNEMLİ İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞ KAZASI HABERLERİ"

17.12.2014 Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir iş yerinde torna makinesine sıkışan iş yeri sahibi hayatını kaybetti.

17.12.2014 Şanlıurfa'da, elektrik teknisyeni, plastik fabrikasında onarımını yaptığı makinenin çalışması sonucu yaşamını yitirdi.

18.12.2014 Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi'ndeki özel maden ocağında çalışan yaklaşık 500 işçi, 60 arkadaşı işten çıkarılınca üretimi durdurdu. İşçiler eylem amacıyla perşembe gününden cumartesi gününe kadar yer altında kaldılar ve kapıları açmadılar. Hema Madencilik firmasının TTK'dan aldığı iş ile ilgili ihale şartlarının sona ermesi nedeniyle iş yerini tasfiye ederek yaklaşık 800 çalışanını ocak ayı sonuna kadar işten çıkaracağı öğrenildi.

18.12.2014 İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri ve İş Yeri Hekimleri Yönetmeliklerinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikler yayınlandı. İş Yeri Hekimlerinin çalışma süreleri değişti ama uygulama 2016 yılının başında başlayacak.

"HAFTANIN TEHLİKELİ ÇALIŞMA FOTOĞRAFI"

Aydın Kent Meydanı'nın karşısında yer alan binada yapımı devam eden dış cephe çalışmasında, iskele asansörünün ayaklarının tam olarak yere oturmadığı, kaldırım taşları ile desteklendiği, ayrıca iskele altındaki yaya trafiğinin engellenmediği görülmektedir. Ayakların altında herhangi bir yükselti olmamalı, çalışma yapılan bölgeden yayaların geçmesi engellenmelidir. 



Yazarın Tüm Yazıları

1TEMMUZ TELAŞI

4 Temmuz 2016, Pazartesi

1 TEMMUZ'A DİKKAT

27 Haziran 2016, Pazartesi

Tarım işçileri ve kayıt dışılık

27 Temmuz 2015, Pazartesi

Partilerin iş güvenliği seçim taahhütleri

6 Temmuz 2015, Pazartesi

Sahip çıkılmalı

15 Haziran 2015, Pazartesi

İş güvenliği evde başlar

25 Mayıs 2015, Pazartesi

Yeni Torba Yasa

27 Nisan 2015, Pazartesi

"İş Sağlığı"

16 Mart 2015, Pazartesi

Neden yazıyorum?

9 Mart 2015, Pazartesi

Yeni Maden Kanunu

23 Şubat 2015, Pazartesi

Bina yıkımlarında asbest tehlikesi

16 Şubat 2015, Pazartesi

Securitex Euroasia 2015 Fuarı

2 Şubat 2015, Pazartesi

UYGULANAMAYAN MEVZUAT - 3

19 Ocak 2015, Pazartesi

UYGULANAMAYAN MEVZUAT - 2

12 Ocak 2015, Pazartesi

UYGULANAMAYAN MEVZUAT - 1

5 Ocak 2015, Pazartesi

“İş güvenliği maliyetinizi düşürür”

30 Aralık 2014, Salı

Bulvar binalarındaki çalışmalara dikkat

22 Aralık 2014, Pazartesi

Önce güvenlik kültürü

15 Aralık 2014, Pazartesi

4-5 Aralık Uluslararası Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi

8 Aralık 2014, Pazartesi

ILO'nun 167 Sayılı Sözleşmesi Onaylandı

1 Aralık 2014, Pazartesi

Denizaltında Üretim

25 Kasım 2014, Salı

Bana Bir şey Olmaz !

17 Kasım 2014, Pazartesi

Aydın'da bir İş Güvenliği Derneği doğdu

10 Kasım 2014, Pazartesi

Soma, Ermenek ve Önlem Kültürü Eksikliği

3 Kasım 2014, Pazartesi

Risk analizi ocak söndürebilir!

27 Ekim 2014, Pazartesi

İzmir İSG Zirvesi

20 Ekim 2014, Pazartesi

Risk analizin nerede?

13 Ekim 2014, Pazartesi

6331

29 Eylül 2014, Pazartesi