Takip Et

SON DAKİKA

Alkan Hakan TÜRE
Maden Mühendisi - A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı [email protected]

İş güvenliği evde başlar

25 Mayıs 2015, Pazartesi

     

"Sosyal Medyanın Faydası"

Sosyal medya sağolsun, televizyon gibi her türlü görseli önümüze getiriyor. Her gün Facebook, Twitter, Youtube vb. sosyal kanallardan ve haber sitelerinden faydalı videoları izliyor ve paylaşıyoruz. Bunlardan bazıları yaşanmış kazalar oluyor ki önce irkiliyor, sonra benzer kazaları yaşamamak adına o durum ile ilgili yaşamımızda tedbirler alıyoruz.

Evde çocuğun üzerine televizyonun düştüğü videoyu izleyen ebeveyn televizyonunu sabitliyor. Evde elektrik ve kimyasal madde kazalarını izleyen baba prizlerde önlem alıyor, elektrikli aletleri ve temizlik malzemelerini çocukların ulaşamayacağı yerlere kaldırıyor. Deprem videolarını izleyen aileler dolap ve kitaplıklarını sabitleyip deprem çantası hazırlıyor. Araba kazalarını izleyen anne baba, emniyet kemeri, çocuk koltuğu, yasal hız sınırlarına uyma konularında daha dikkatli davranıyor. Bunlar kesinlikle hayatımızda önemi büyük tedbirler, bunlara fazlasıyla ihtiyacımız var.

 

"Örnek Olmak"

Çocuklar anne ve babalarını örnek alır ve taklit ederler. Evde iş yaparken güvenlik önlemi aldığımızı, arabaya oturur oturmaz emniyet kemerini taktığımızı, çevremizde olumsuz bir durum ile karşılaştığımızda ilgili kurumlara ihbar ettiğimizi gören çocuğumuz, hayatı boyunca bizden gördüklerini yapacaktır. Bunlardan bazıları yapılıyor, geçmişe göre iyileşme çok iyi. Ama özellikle evde tamirat yapan, bahçesinde iş yapan anne babanın kişisel koruyucu donanım kullanma konusunda eksikleri çok fazla. Evde kullanmamız ve kullandırmamız gerek kişisel koruyucu donanımlar hakkında bilgi vermek istiyorum.

"İş Eldiveni"

Öncelikle evimizde anne, baba ve çocuklar için iş eldiveni bulundurmalı, ellerimizin korunması gereken işlerde bunların kullanımını sağlamalıyız. El arabası ile taşıma yaparken, el aletleri ve kürek kullanırken, kısaca evimizde herhangi bir iş yaparken eldivenleri takmalıyız. Yapı marketlerinde ve nalburlarda 1-2 lira aralığında satılıyor, genellikle sarı renkli.

"İş Elbisesi"

Yapacağımız işte üstümüz kirlenebilir, evimizde bir iş elbisesi bulundurmalıyız. Bu konu hijyen açısından da önemli. Yapı marketlerinde 30-50 lira arasında temin edilebilir.

"İş Gözlüğü"

İş gözlüğü de yanımızdan ayırmamamız gereken bir koruyucudur. Matkap kullanımında, duvara çivi çakarken, bahçe toprağını çapalarken vb. gözümüzü korumamız gereken birçok ortamda kullanmalıyız. Yapı marketlerinde 2-15 lira aralığında satılıyor. Özellikle buhar yapmayan türlerini tercih ediniz.

"İş Maskesi"

Matkap kullanımında, bahçeyi süpürürken, boya yaparken vb. ortamdaki toz ve gazdan korunmak amacıyla evimizde 8-10 tane bulundurmamızda fayda var. 1-2 liraya satılanlardan satın almayın, kaliteli olanlardan, toz ve gaz için ayrı satın almanız gerekiyor.

"İş Kulaklığı"

Matkap, çim biçme makinesi vb. gürültüsü yüksek olan bir iş ekipmanı kullanıyorsak kulaklarımızı korumamız için basit bir kulaklık kullanmamız yeterli olacaktır. Bazı makinelerin ortama yaydığı gürültü değerleri üzerinde yazıyor. Özellikle 85dB üzerinde bir gürültü yayıyorsa kullanmamız şart. Bilmemiz gereken konu; kulaklık kullanırken ortamdaki sesleri duymaya devam ederiz, kulaklık sadece üzerinde yazan değer kadar gürültüyü azaltır kulağımız için. Yine yapı marketlerinde 2-3 liraya satılan, ip ile birbirine bağlı, kutusu bulunan modelleri tercih edebilirsiniz.

"İş Ayakkabısı"

Bahçemizde iş yaparken ağır cisimleri kaldırmamız gerekiyorsa çelik burunlu bir iş ayakkabısı giymemiz doğru olacaktır. Elimizden kayan ağır cisim ayağımıza düştüğünde, ayağımız etkilenmeyecektir. Daha önceleri sadece siyah renkli ve 20-30liraya satılan modelleri olan iş ayakkabılarının daha estetik ve ayağı yormayan, havalandırmalı modelleri de üretilmekte, 50-200 lira aralığında satılmaktadır.

"Diğer Öneriler"

Evde olabilecek kazalarda ebeveynlerin kazalıya ilk yapacağı müdahale önemlidir. En doğrusu kazalıyı hareket ettirmeden 112'yi arayıp ambulans beklemektir ama özellikle çocuklarda bunu sağlamak zordur, müdahale gerekebilir. Bu durumda ilkyardım müdahale kurallarını bilmemiz gerekmektedir. Bu konunun detaylarına sonraki yazılarımda yer vereceğim.

Diğer taraftan yüksekte çalışmamız gerekiyorsa, sandalye masa yerine merdiven kullanmalı, merdiven bir başkası tarafından tutulmalı, en üst basamağına çıkılmamalıdır.

 

İş Güvenliğinin bir kültür olarak oturması gerekiyorsa, bu kültürün temellerinin atılacağı yerler evlerimizdir. "Yukarıda saydıklarımın yapılması bir süre sonra ebeveynlerden çocuklara geçen en önemli miras olacaktır." Bir insanın çocuklarına bırakacağı en önemli miras, para ve gayrimenkulden ziyade iyi bir eğitim ve kültürlü birikimdir.

Kazasız bir hafta diliyorum.

"HAFTANIN BAZI ÖNEMLİ İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞ KAZASI HABERLERİ"

23.05.2015 Erzurum'da TOKİ İnşaat İskelesi Çöktü: 1 İşçi Öldü, 2 İşçi Yaralandı.

23.05.2015 Diyarbakır'da yapımı süren yeni havaalanı inşaatında şantiye şefi olarak görev yapan Kayserili işçi çatı montajı yaptığı sırada çatıdan düşerek ağır yaralandı. İsminin Serhat olduğu öğrenilen Kayserili şantiye şefi kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

22.05.2015 Mecidiyeköy-Kabataş metro inşaatında iş makinesinin altında kalan bir işçi yaşamını yitirdi.

16.05.2015 Türk Hava Yolları (THY) teknisyeni, uçak bakımı sırasında meydana gelen iş kazasında hayatını kaybetti. Atatürk Havalimanı THY hangarında meydana gelen kazada Tuna Beken isimli genç teknisyen, Boeing B777 tipi uçağın bakımını yaptığı sırada flapları arasına sıkıştı. Kazanın ardından ağır yaralanan teknisyen Tuna Beken'in yardımına arkadaşları koştu. Olay yerine havalimanında görevli sağlık ekipleri sevk edildi. Yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırılan Tuna Beken, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

10.05.2015 Muğla'nın Milas İlçesi'nde, yaklaşık iki yıl önce, iş kazasında ölen 7 kişi için anıt yapılıyor. Güllük Mahallesi'nde 17 Haziran 2013 tarihinde, özel bir şirkete ait arıtma tesisinde bakım yaparken metangazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybeden işletme müdürü 39 yaşındaki Mustafa Öztürk, elektrik teknisyeni 46 yaşındaki Yüksel Kum, kanalizasyon altyapı elemanı 51 yaşındaki Özcan Özkan, işçiler 37 yaşındaki Fikret Özdemir, 43 yaşındaki Hasan Özgür, 48 yaşındaki Mevlüt Özbakır ve 27 yaşındaki Serkan Miral için anıt hazırlanıyor.

08.05.2015 Samsun'da çalıştığı inşaatın 9. katından üzerine alçı torbası düşen inşaat işçisi hayatını kaybetti.

"EVDE BUNLARI YAPMAYIN " 



Yazarın Tüm Yazıları

1TEMMUZ TELAŞI

4 Temmuz 2016, Pazartesi

1 TEMMUZ'A DİKKAT

27 Haziran 2016, Pazartesi

Tarım işçileri ve kayıt dışılık

27 Temmuz 2015, Pazartesi

Partilerin iş güvenliği seçim taahhütleri

6 Temmuz 2015, Pazartesi

Sahip çıkılmalı

15 Haziran 2015, Pazartesi

İş güvenliği evde başlar

25 Mayıs 2015, Pazartesi

Yeni Torba Yasa

27 Nisan 2015, Pazartesi

"İş Sağlığı"

16 Mart 2015, Pazartesi

Neden yazıyorum?

9 Mart 2015, Pazartesi

Yeni Maden Kanunu

23 Şubat 2015, Pazartesi

Bina yıkımlarında asbest tehlikesi

16 Şubat 2015, Pazartesi

Securitex Euroasia 2015 Fuarı

2 Şubat 2015, Pazartesi

UYGULANAMAYAN MEVZUAT - 3

19 Ocak 2015, Pazartesi

UYGULANAMAYAN MEVZUAT - 2

12 Ocak 2015, Pazartesi

UYGULANAMAYAN MEVZUAT - 1

5 Ocak 2015, Pazartesi

“İş güvenliği maliyetinizi düşürür”

30 Aralık 2014, Salı

Bulvar binalarındaki çalışmalara dikkat

22 Aralık 2014, Pazartesi

Önce güvenlik kültürü

15 Aralık 2014, Pazartesi

4-5 Aralık Uluslararası Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi

8 Aralık 2014, Pazartesi

ILO'nun 167 Sayılı Sözleşmesi Onaylandı

1 Aralık 2014, Pazartesi

Denizaltında Üretim

25 Kasım 2014, Salı

Bana Bir şey Olmaz !

17 Kasım 2014, Pazartesi

Aydın'da bir İş Güvenliği Derneği doğdu

10 Kasım 2014, Pazartesi

Soma, Ermenek ve Önlem Kültürü Eksikliği

3 Kasım 2014, Pazartesi

Risk analizi ocak söndürebilir!

27 Ekim 2014, Pazartesi

İzmir İSG Zirvesi

20 Ekim 2014, Pazartesi

Risk analizin nerede?

13 Ekim 2014, Pazartesi

6331

29 Eylül 2014, Pazartesi