Takip Et

SON DAKİKA

İsmail ŞENLİ

Yurt dışından online alışveriş

27 Mart 2016, Pazar

     

Önceki yazımda sizlere internetten alışverişin avantajlarını ve dezavantajlarını yazmıştım. Bu yazımda ise yurtdışı internet sitelerinden alışveriş hakkında yazacağım.

Yurtiçi internet sitelerinden alışveriş her zaman önceliğimiz olmalı ,ama bazen de yurtdışı internet sitelerinden de alışveriş yapmak çok avantajlı oluyor. Türkiye’de satışı olmayan birçok ürünü yurtdışı internet sitelerinden sipariş vererek alabiliyoruz.

Yurtdışı sitelerden defalarca alışveriş yaptım ve bugüne kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Tabii bu karşılaşmayacağım anlamına da gelmiyor. Sonuçta kredi kartıyla alışveriş yapabiliyoruz ve daha önce de belirttiğim gibi kredi kartı bilgilerimizin çalınma ihtimali var. Böyle bir durumla karşılaşmamak için öncelikli olarak bilindik ve güvenilir sitelerden alışveriş yapmalıyız. Kredi kartımızın çalınmasını istemiyorsak Paypal ödeme sistemini kullanmak en mantıklısı. Bu sistemi kısaca açıklamak gerekirse PayPal, internet üzerinden çalışan online bir ödeme sistemidir. Paypal’a üye olup kredi kartımızı bir kerelik hesabımıza kaydediyoruz. Alışveriş yapacağımız sitede siparişimizin ödeme kısmında Paypal ile ödemeyi seçtiğimizde, Paypal üzerinden ödememizi yapıyoruz. Herhangi bir kredi kartı bilgisi girmeden, sadece üye adımız ve şifremiz ile alışverişi güvenli bir şekilde tamamlıyoruz. Ödeme daha sonra kredi kartımıza yansıtılıyor. Paypal’ın diğer avantajı, alışveriş sonrası herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmamız halinde sizin adınıza paranızı alışveriş yaptığınız siteden geri alıp tekrar size iade etmesi. Tabii bunun için gerekli araştırmaların yapılması biraz zaman alabilir.

Evet şimdi gelelim hangi yurtdışı internet sitelerinden alışveriş yapacağımıza. Benim tercih ettiğim iki tane alışveriş sitesi var, onları tavsiye edebilirim. Bunlardan birincisi www.dx.com adlı internet sitesi. Bu site Çin’de hizmet veren ve Türkiye’ye de ürün gönderen bir site. Bu siteden ne alırsanız alın kargosu ücretsiz. 1 dolarlık bir ürün alsanız bile Türkiye’ye ücretsiz kargo ile gönderiyorlar. Sadece ürünün elimize ulaşması biraz zaman alıyor, ortalama 10 günü buluyor. Bu arada hatırlatmakta fayda var yurtdışı internet sitelerinden cep telefonu alabilir miyim sorusu kafanızda belirebilir. Maalesef cep telefonunu alsak bile gümrüğe takılıyor. Bu yüzden cep telefonu almayı unutun. Gümrük demişken alacağımız ürünlerde vergi sınırı var ve bu sınır euro ile alırsak 75 euro, dolar ile alırsak 80 dolar. Bu tutarların üstünde alınan ürünlerde gümrük vergisi uygulanıyor. Aldığımız ürünün gümrükten sorunsuz geçmesini istiyorsak bu tutarların altındaki ürünleri tercih etmeliyiz.

Gelelim sizlere bahsettiğim diğer siteye. Bu site benim öncelikli tercihim, gözüm kapalı alışveriş yapabileceğim, müşteri memnuniyetinde bence dünyada bir numara. Bu site namı değer www.amazon.com adlı site. Bu site Amerika üzerinden hizmet veriyor. Önceden Türkiye’ye gönderim yapmıyorlardı, ama artık yapıyorlar. Bu sitenin avantajı aldınız ürün gümrükte vergiye takılsa bile sizden gümrük vergisini önceden alıp, sizin adınıza vergiyi ödüyor olması. Siz gümrük derdiyle uğraşmıyorsunuz yani. Ayrıca bu siteden aldığınız üründe bir sıkıntı yaşamanız halinde, size alışveriş sonrası destek olarak çok iyi bir hizmet sunuyorlar. Mesela benim başımdan geçen bir tecrübeyi aktarayım. Oyun konsolu içi ikinci bir kontrolcü siparişi verdim. Ürün elime bir hafta gibi bir sürede ulaştı. Ürünü birkaç hafta kullandıktan sonra. Bir düğmesinde takılma olmaya başladı. Müşteri hizmetlerine sorunumu yazdım, onlar da yedeğini yollayabileceğini söyledi. Ücret ödeyip ödemeyeceğimi sorduğumda herhangi bir ücret ödemeyeceğimi söylediler. Bu öneriyi kabul ettim. Aradan üç gün geçti ürünün yenisi elime ulaştı, hem de hızlı kargo ile. İşin ilginç tarafı sorunlu ürünü geri istemediler bile. Türkiye’de olsa ya servise yönlendirirlerdi ya da iade önerisinde bulunurlardı. Dediğim gibi bu site müşteri memnuniyetinde bir numara.

Bu sitenin dezavantajı olarak şunu söyleyebilirim, her ürün ülkemize gönderilmiyor. Belli başlı ürünlerde Türkiye'ye gönderim var. www.amazon.com hakkında daha detaylı bilgi almak için, http://forum.donanimhaber.com adlı forum sitesinde "Türkiye'nin en büyük Amazon rehberi" konu başlığında gerekli açıklamalar yapılmış. Buradan aklınıza takılan tüm bilgilere



Yazarın Tüm Yazıları

4.5G ile gelen yeniliklerden biri; VoLTE

17 Nisan 2016, Pazar

4.5G’miz hayırlı olsun

3 Nisan 2016, Pazar

Yurt dışından online alışveriş

27 Mart 2016, Pazar

Alışverişte devir değişiyor

20 Mart 2016, Pazar

Temizlik şart

13 Mart 2016, Pazar

Cep telefonlarındaki tehlike

28 Şubat 2016, Pazar

Hamam böcekleri bir gün hayatımızı kurtarabilir

21 Şubat 2016, Pazar

Siber ordu

14 Şubat 2016, Pazar

AKK vites artırıyor

7 Şubat 2016, Pazar

İnternet'ten alışveriş yapmadan önce aman dikkat!

31 Ocak 2016, Pazar

İnternetin önündeki engel: AKK

17 Ocak 2016, Pazar

Tabletli çocuklar

10 Ocak 2016, Pazar