Takip Et

SON DAKİKA

İsmail ŞENLİ

Hamam böcekleri bir gün hayatımızı kurtarabilir

21 Şubat 2016, Pazar

     

Doğanın en çirkin canlılarından hamam böceklerinden çoğumuz iğrenir, onları evimizde görmek istemeyiz. Ama sevmediğimiz hamam böceklerinin hayatımızı kurtarabileceği hiç aklınıza gelmiş miydi? Şahsen benim aklımın ucundan bile geçmezdi. Günümüz teknolojisi, esin kaynağı olarak doğayı örnek alıyor. Doğadaki bir canlının özelliklerini keşfederek yeni teknolojik araçları onlardan esinlenerek geliştiriyor.

Araştırmacılar bir böcek robot projesi ile hayat kurtarmaya hazırlanıyor. Proj,e hamam böceklerinden ilham alınan CRAM isimli robot etrafında toplanıyor. Bu robot, 3 mm’lik alanda bile hareket edebiliyor ve kendi gövde ağırlığının 900 katındaki güçlere dayanabiliyor. Bu yönüyle hamam böceklerinden ilham alan araştırmacılar, robotu, arama kurtarma faaliyetlerine özel olarak geliştiriyor ve bu açından daha önceki benzer robotlardan daha gelişmiş bir çözüm hedefliyor.

ZIPLAYIP TIRMANACAK

Katlanabilen yumuşak kabuğu ve birleşik iskeleti ile daha önce erişilemeyen alanlara girebilen CRAM, ilerleyen dönemde zıplama ve tırmanma gibi özellikler kazanarak güvenlik güçlerinin bir numaralı yardımcısı olacak.

Geliştirilen bu böcek robot, göçük altında hayatta kalan depremzedeleri tespit etmek için hızlı bir çözüm olacak ve felaketzedelerin kurtarılmaları konusunda zaman kazandıracak. Hamam böceklerini sevmesek de insanoğluna böyle bir robot geliştirilmesinde yardımcı oldukları için minnettar kalmalıyız.



Yazarın Tüm Yazıları

4.5G ile gelen yeniliklerden biri; VoLTE

17 Nisan 2016, Pazar

4.5G’miz hayırlı olsun

3 Nisan 2016, Pazar

Yurt dışından online alışveriş

27 Mart 2016, Pazar

Alışverişte devir değişiyor

20 Mart 2016, Pazar

Temizlik şart

13 Mart 2016, Pazar

Cep telefonlarındaki tehlike

28 Şubat 2016, Pazar

Hamam böcekleri bir gün hayatımızı kurtarabilir

21 Şubat 2016, Pazar

Siber ordu

14 Şubat 2016, Pazar

AKK vites artırıyor

7 Şubat 2016, Pazar

İnternet'ten alışveriş yapmadan önce aman dikkat!

31 Ocak 2016, Pazar

İnternetin önündeki engel: AKK

17 Ocak 2016, Pazar

Tabletli çocuklar

10 Ocak 2016, Pazar