Takip Et

Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
DİYET REHBERİ

Gıda zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

29 Temmuz 2019, Pazartesi

     

Yaz aylarında artan sıcaklıkla birlikte mikrobiyal aktivite de artar. Bunun sonucunda istenmeyen mikroorganizmalar özellikle bazı gıdalarda oldukça hızlı çoğalır. Gıdayı hazırlama, saklama, pişirme esnasında hijyene dikkat edilmemesi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Besin maddesi tarladan sofraya gelene kadar her aşamada dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Sağlık tehlikesi oluşturan gıda zehirlenmesini engelleyecek bazı tüyolar;

Dışarıda tüketilen kıyma, tavuk, et, süt, peynir, krema içeren yiyeceklere dikkat edilmeli ve et iyi pişmiş olmalı

Açıkta satılan yiyecekler ortam ve sıcaklıktan dolayı daha kolay bozulabileceğinden satın alınmamalı

Bilinmeyen yerden açık süt alınmamalı, UHT/pastörize süt tercih edilmeli

Pişen yemekler oda ısısında 2 saatten fazla bekletilmemeli ve buzdolabına kaldırılmalı

Yumurta çatlak ve kirli olmamalı, tüketmeden hemen önce yıkanmalı

Yumurta yıkanıp buzdolabında saklanmamalı, gözenekleri açıldığı için su kaybı ve mikrobiyal geçiş olabilir

Sebze ve meyveler iyice yıkanmalı

Buzdolabında çiğ ve pişmiş ürünler birbirine temas etmemeli

İçme suyu bilinen yerden tüketilmeli veya kaynatılarak kullanılmalı

Buzluktan çıkarılıp çözdürülen besinler tekrar dondurulmamalı

Çiğ et ve sebze aynı yerde ve aynı gereçlerle kesilmemeli

Mutfakta yemek hazırlarken kişisel hijyene özen gösterilmeli

Çiğ et, tavuk, balık, yumurta gibi ürünlere dokunduktan sonra eller sabun ve sıcak suyla yıkanmalı

Bu tüyolara dikkat ettikten sonra bildiğiniz ve hijyenik olduğuna güvendiğiniz yerden yemeyi tercih edebilirsiniz. Satın aldığınız paketli ürünlerin üretim tarihini ve son tüketim tarihini kontrol etmeyi unutmayınız. 



Yazarın Tüm Yazıları

Sağlıklı Saçlar İçin En İyi Besinler

21 Ocak 2020, Salı

Baharatların Gücü

13 Ocak 2020, Pazartesi

Gripten Korunmak İçin Beslenme Tüyoları

6 Ocak 2020, Pazartesi

Yeni Yıla Sağlıklı Girin!

30 Aralık 2019, Pazartesi

Bitki Çayları

23 Aralık 2019, Pazartesi

İncelten Kış Tarifleri

16 Aralık 2019, Pazartesi

Ödemi Azaltan İpuçları

9 Aralık 2019, Pazartesi

Anne Sütü Mucizesi

2 Aralık 2019, Pazartesi

Protein: Doğal mı Yapay mı?

25 Kasım 2019, Pazartesi

Gece Yeme Sendromu

17 Kasım 2019, Pazar

Kasım Ayı Sebzeleri

11 Kasım 2019, Pazartesi

Yeşil Çayın Sağlık Üzerine Etkileri

4 Kasım 2019, Pazartesi

Bereket Sembolü Nar

28 Ekim 2019, Pazartesi

Diyette Yağlı Tohumların Yeri

21 Ekim 2019, Pazartesi

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 8 Besin

14 Ekim 2019, Pazartesi

Diyet ve Motivasyon

7 Ekim 2019, Pazartesi

Zihin dostu ceviz

30 Eylül 2019, Pazartesi

Mevsim Değişikliğinde İştah Kontrolü

23 Eylül 2019, Pazartesi

Akdeniz Diyeti

16 Eylül 2019, Pazartesi

Sağlıklı Beslenme Çantası Hazırlama

9 Eylül 2019, Pazartesi

Beslenme Beyninizi Nasıl Etkiler?

2 Eylül 2019, Pazartesi

Ev Dışında Yemek Seçimi

26 Ağustos 2019, Pazartesi

Üzüm ve Sağlık: “Resveratrol”

19 Ağustos 2019, Pazartesi

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat!

10 Ağustos 2019, Cumartesi

İncirin Sağlık Üzerine Etkileri

3 Ağustos 2019, Cumartesi

Gıda zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

29 Temmuz 2019, Pazartesi

Mucizevi Besin: Zeytinyağı

22 Temmuz 2019, Pazartesi

Yiyecekler hem dostunuz hem düşmanınız olabilir

15 Temmuz 2019, Pazartesi

Plaj Diyeti

8 Temmuz 2019, Pazartesi

Menopoz döneminde sağlıklı beslenme

1 Temmuz 2019, Pazartesi

DİYET YAPARKEN MUTLU OLMANIN SIRLARI

24 Haziran 2019, Pazartesi

Düğüne hazırlık diyeti

13 Haziran 2019, Perşembe