Takip Et

Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
DİYET REHBERİ

Mucizevi Besin: Zeytinyağı

22 Temmuz 2019, Pazartesi

     

Zeytin dalının barış sembolü olmasının yanı sıra bolluk ve bereketi simgeleyen zeytinyağından da mitolojik kaynaklarda sıklıkla bahsedilir. İnsanlık tarihinde uzun yıllardır en önemli besinlerden biri olan zeytin ve yağının vücuda birçok olumlu etkisi vardır. İçerdiği fitokimyasallar (bitkisel maddeler) ile fonksiyonel besinlerden biri olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda vücuttaki farklı sistemlere olumlu etki gösteren fonksiyonel besinlere olan ilginin artması zeytinyağının ne kadar değerli olduğunu kanıtlamaktadır. Özellikle Akdeniz tipi beslenmede önemli bir yer tutan zeytinyağı;

 Kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, yüksek kolesterol, iltihap ve karaciğer yağlanmasını azaltır.

 Hücreleri yeniler.

 Antioksidan madde içeriğiyle kanserden korur.

 Tekli doymamış yağ asitlerinden (oleik asit) zengindir.

 Zeytinyağındaki antioksidan vitaminlerden biri olan E vitamini (tokoferol), vücuda zarar veren serbest radikalleri yok ederek kanser oluşumunu önler.

 Zeytin ve özellikle ağacının yapraklarında bulunan ve zeytine acı tadı veren oleuropein maddesi antioksidan ve kanser önleyicidir.

 Zeytinyağının yapısındaki skualen maddesi; deri kanserinin ve karaciğer yağlanmasının önlenmesinde etkilidir.

 Zeytinyağındaki oleuropein, kafeik asit, hidroksitirozol, tirozol gibi polifenoller antioksidan, virüs ve bakteriden koruyucu ve iltihap önleyicidir. Bu maddeler LDL (kötü) kolesterolü de azaltıp kan yağlarını düzenler.

 Zeytinyağı diğer bitkisel yağlarla (ayçiçek yağı vb.) karşılaştırıldığında vücuda daha olumlu etkileri bulunmaktadır.

 Soğuk presleme yöntemiyle doğal olarak elde edilen sızma zeytinyağı tercih edilmelidir.

Yapılan bir çalışmaya göre yemeklerde ayçiçek yağı kullanıldığında 6 yıl içinde obezite oluşma riskinin zeytinyağı kullananlardan neredeyse iki kat daha fazla bulunmuştur. Başka bir çalışmada ise insülin direnci olan obez kadınlarda; ekstra sızma zeytinyağı kullanmanın insülin direncini azalttığı sonucu elde edilmiştir. 

;



Yazarın Tüm Yazıları

Sağlıklı Saçlar İçin En İyi Besinler

21 Ocak 2020, Salı

Baharatların Gücü

13 Ocak 2020, Pazartesi

Gripten Korunmak İçin Beslenme Tüyoları

6 Ocak 2020, Pazartesi

Yeni Yıla Sağlıklı Girin!

30 Aralık 2019, Pazartesi

Bitki Çayları

23 Aralık 2019, Pazartesi

İncelten Kış Tarifleri

16 Aralık 2019, Pazartesi

Ödemi Azaltan İpuçları

9 Aralık 2019, Pazartesi

Anne Sütü Mucizesi

2 Aralık 2019, Pazartesi

Protein: Doğal mı Yapay mı?

25 Kasım 2019, Pazartesi

Gece Yeme Sendromu

17 Kasım 2019, Pazar

Kasım Ayı Sebzeleri

11 Kasım 2019, Pazartesi

Yeşil Çayın Sağlık Üzerine Etkileri

4 Kasım 2019, Pazartesi

Bereket Sembolü Nar

28 Ekim 2019, Pazartesi

Diyette Yağlı Tohumların Yeri

21 Ekim 2019, Pazartesi

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 8 Besin

14 Ekim 2019, Pazartesi

Diyet ve Motivasyon

7 Ekim 2019, Pazartesi

Zihin dostu ceviz

30 Eylül 2019, Pazartesi

Mevsim Değişikliğinde İştah Kontrolü

23 Eylül 2019, Pazartesi

Akdeniz Diyeti

16 Eylül 2019, Pazartesi

Sağlıklı Beslenme Çantası Hazırlama

9 Eylül 2019, Pazartesi

Beslenme Beyninizi Nasıl Etkiler?

2 Eylül 2019, Pazartesi

Ev Dışında Yemek Seçimi

26 Ağustos 2019, Pazartesi

Üzüm ve Sağlık: “Resveratrol”

19 Ağustos 2019, Pazartesi

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat!

10 Ağustos 2019, Cumartesi

İncirin Sağlık Üzerine Etkileri

3 Ağustos 2019, Cumartesi

Gıda zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

29 Temmuz 2019, Pazartesi

Mucizevi Besin: Zeytinyağı

22 Temmuz 2019, Pazartesi

Yiyecekler hem dostunuz hem düşmanınız olabilir

15 Temmuz 2019, Pazartesi

Plaj Diyeti

8 Temmuz 2019, Pazartesi

Menopoz döneminde sağlıklı beslenme

1 Temmuz 2019, Pazartesi

DİYET YAPARKEN MUTLU OLMANIN SIRLARI

24 Haziran 2019, Pazartesi

Düğüne hazırlık diyeti

13 Haziran 2019, Perşembe