Takip Et

Uzman Diyetisyen Hilal ÜRETMEN
DİYET REHBERİ

Baharatların Gücü

13 Ocak 2020, Pazartesi

     

Aroması ve lezzetiyle sofralarımızın vazgeçilmez unsuru olan baharatlar yemeklerde, tatlılarda, bitki çayları ve kahvelerde kullanılmaktadır. Eski çağlardan beri kullanılan baharatların sağlığa birçok faydası kanıtlanmıştır.

Kansere karşı koruyucu ve yaşlanma karşıtı etki gösterir. Kan şekerini ve kan basıncını dengeler. Sindirimi kolaylaştırır. Metabolizmayı hızlandırıp kilo vermeyi sağlar. Bağışıklığı güçlendirir. Yemeklerde tuzu azaltıp baharat kullanımı artırılmalıdır.

Sumak: Antioksidan etkilidir. Kalp dostu bir baharattır. Kan kolesterolünü düzenler. Kanseri önler. Tümör oluşumunu azaltır. Diyabette olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir. Salata soslarına eklenmelidir.

Zerdeçal: Etken madde olarak "curcumin" içerir. Bu madde iltihabı azaltır ve kanseri önler. Karaciğer koruyucudur. Alzheimer hastalığına karşı etkilidir. Etkisinin artması için zeytinyağı ve karabiberle birlikte tüketilmelidir.

Biberiye: Et, tavuk ve balık pişirilirken lezzetli bir aroma kazandırır. Antikanser ve antimikrobiyaldir. Helicobakter pyloriye karşı etkilidir. Konsantrasyonu artırır. Karaciğeri korur. Sindirim sistemini rahatlatır.

Kırmızıbiber: Ana maddesi olan "kapsaisin" vücutta iltihabı azaltır. Tümör oluşumunu engeller. Bağışıklığı güçlendirir. Yemeklere, çorba ve salatalara eklenebilir.

Kekik: Taze veya kurutulmuş olarak kullanılır. Antiseptik özelliktedir. Vücudu arındırır. Bağışıklığı güçlendirir. Hem et hem sebze yemeklerinde kullanılmaktadır.

Karabiber: Sofralarımızda çok sık tercih edilen bir baharattır. Pilava, çorbaya ve sulu yemeklere yakışır. Etken maddesi olan "piperin" ile metabolizmayı hızlandırıp kilo vermeyi kolaylaştırır.

Kimyon: Özellikle et ve kuru baklagil yemeklerinde tercih edilen kimyon doğal bir gaz söktürücüdür. Hazımsızlığı azaltır. Sindirimi kolaylaştırır. Kuru baklagiller, brokoli, lahana, karnabahar gibi gaz yapıcı besinlere mutlaka eklenmelidir.

Tarçın: Kan şekerini dengelemesinin yanı sıra zihinsel aktiviteyi artırır. Bağışıklığı güçlendirir. Mideyi rahatlatır. Tatlılara, meyvelere ve pilava eklenir. Boza ve salep gibi içeceklere de yakışmaktadır. 



Yazarın Tüm Yazıları

Sağlıklı Saçlar İçin En İyi Besinler

21 Ocak 2020, Salı

Baharatların Gücü

13 Ocak 2020, Pazartesi

Gripten Korunmak İçin Beslenme Tüyoları

6 Ocak 2020, Pazartesi

Yeni Yıla Sağlıklı Girin!

30 Aralık 2019, Pazartesi

Bitki Çayları

23 Aralık 2019, Pazartesi

İncelten Kış Tarifleri

16 Aralık 2019, Pazartesi

Ödemi Azaltan İpuçları

9 Aralık 2019, Pazartesi

Anne Sütü Mucizesi

2 Aralık 2019, Pazartesi

Protein: Doğal mı Yapay mı?

25 Kasım 2019, Pazartesi

Gece Yeme Sendromu

17 Kasım 2019, Pazar

Kasım Ayı Sebzeleri

11 Kasım 2019, Pazartesi

Yeşil Çayın Sağlık Üzerine Etkileri

4 Kasım 2019, Pazartesi

Bereket Sembolü Nar

28 Ekim 2019, Pazartesi

Diyette Yağlı Tohumların Yeri

21 Ekim 2019, Pazartesi

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 8 Besin

14 Ekim 2019, Pazartesi

Diyet ve Motivasyon

7 Ekim 2019, Pazartesi

Zihin dostu ceviz

30 Eylül 2019, Pazartesi

Mevsim Değişikliğinde İştah Kontrolü

23 Eylül 2019, Pazartesi

Akdeniz Diyeti

16 Eylül 2019, Pazartesi

Sağlıklı Beslenme Çantası Hazırlama

9 Eylül 2019, Pazartesi

Beslenme Beyninizi Nasıl Etkiler?

2 Eylül 2019, Pazartesi

Ev Dışında Yemek Seçimi

26 Ağustos 2019, Pazartesi

Üzüm ve Sağlık: “Resveratrol”

19 Ağustos 2019, Pazartesi

Kurban Bayramı'nda beslenmeye dikkat!

10 Ağustos 2019, Cumartesi

İncirin Sağlık Üzerine Etkileri

3 Ağustos 2019, Cumartesi

Gıda zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

29 Temmuz 2019, Pazartesi

Mucizevi Besin: Zeytinyağı

22 Temmuz 2019, Pazartesi

Yiyecekler hem dostunuz hem düşmanınız olabilir

15 Temmuz 2019, Pazartesi

Plaj Diyeti

8 Temmuz 2019, Pazartesi

Menopoz döneminde sağlıklı beslenme

1 Temmuz 2019, Pazartesi

DİYET YAPARKEN MUTLU OLMANIN SIRLARI

24 Haziran 2019, Pazartesi

Düğüne hazırlık diyeti

13 Haziran 2019, Perşembe